Julesmåkager med vanilje….
Små fine småkager med dejlig smag af vanilje og i de fineste figurer, lavet af små ivrige børnehænder. Vi laver udstikskager – og det er simpelthen så hyggeligt!
Udstikskagerne er lavet med en helt almindelig småkagedej med smør og vanilje. Så er du ikke lige til udstikskager, kan dejen trilles i en pølse og blot skæres ud i fine skiver. Så har du sprøde julesmåkager med dejlig smag af vanilje.
Julesmåkager med vanilje – velegnet til udstikskager
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 125 gram smør – skal have stuetemperatur
- 250 gram hvedemel
- 80 gram rørsukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 stang vanilje – kornene heraf
- 1 stk æg str L
Glasur med æggehvider:
- 1 bæger past. æggehvider
- Ca 250 gram flormelis
Klassisk glasur:
- 200 gram flormelis
- Ca 1 spsk kogende vand
Instruktioner
- Alle ingredienserne lægges i en røreskål og køres til en ensartet dej. Den skal ikke køre længe men egentlig blot samles.
- Pak den ind i husholdningsfilm eller bagepapir og tryk dejen lidt flad. Læg den på køl 30 minutter – så er den lettere at arbejde med.
- Tænd ovnen på 180 grader
- Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud på et meldrysset bord. Tykkelsen skal være omkring 2-3 mm.Tip: Du kan også rulle dejen til en pølse og skære den ud i fine skiver – så får du en mere traditionel småkage.
- Stik kagerne ud med udstiksforme og læg dem over på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag kagerne i ca 7 minutter eller indtil de er gyldentbrune på kanterne.Husk at ovne varmer meget forskelligt!
- Læg de færdigbagte julesmåkager til afkøling på en bagerist. Opbevar dem i en lufttæt kagedåse. – husk de skal være HELT afkølede inden du pakker dem ned, ellers blir de bløde.
- Skal de pyntes med glasur, så er det også her vigtigt, at småkagerne er helt afkølede.Rør glasuren sammen og put den i en tylle med meget lille åbning. Alternativt i et kræmmerhus eller en plasticpose, hvor du klipper en lille åbning i den ene hjørne.
Sådan laver du en god glasur:
- Den klassiske: Rør flormelis med ganske lidt kogende vand indtil glasuren opnår den rette tykkelse.Den med æggehvider: Jeg bruger som oftest den med æggehvider, da jeg synes den holder bedre. Her pisker du æggehviderne godt og rør så flormelis i.For begge glasures vedkommende gælder det, at konsistensen skal være så tyk, at du kan trække en strimmel på bordet, der kan holde sin facon.
- Rigtig god fornøjelse!
- Husk du kan følge mig på Instagram og på den måde altid holde dig opdateret på alt det nye, der sker herinde på bloggen.
Børn i køkkenet…
Mine børn er voksne, så det er efterhånden længe siden, jeg har haft glæden ved at have børn med i køkkenet. Men nu er mit lille barnebarn stor nok til at komme med – og altså, hvilken glæde!
Hun elsker det – vi elsker det – og så skulle den gode gamle opskrift på udstikskager naturligvis frem fra gemmerne.
Eneste afvigelse fra den gamle opskrift er, at vi lige sparer på sukkeret. Ikke i selve småkagerne, for de skal bare smage godt og være sprøde. Men vi har sparet glasuren væk. En lille pige, kan godt spise mange småkager og der er absolut ingen grund til at lære hende, at alt skal være hvinenede sødt, for at smage godt.
Men altså, det er jo hyggeligt at pynte de fine julesmåkager med glasur, så har du lidt større børn, vil de helt sikkert elske at få lov. Derfor vil jeg naturligvis i selve opskriften skrive, hvordan du laver en god glasur.
Vil du se mere….
Er du også glad for jul og alt der hører med af dejlig mad…? Så vil du sikkert blive glad for mine andre opskrifter på knas og julegodter. Der kommer stadig flere nye opskrifter til, men her kommer der nogle direkte links at starte med:
Waldorfsalat – opskrift på en af julens klassiske salater