Gammeldags og helt igennem klassiske
Og så har jeg alligevel pillet lidt ved opskriften – ja undskyld, men jeg kunne ikke lade være….Jeg har tilsat fintrevet appelsinskal og undladt de små æblestykker iden i – men ellers er alt ved det gamle. I promise!
Æblerskiver
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 250 gram hvedemel
- 2 tsk sukker (jeg bruger økologisk rørsukker)
- 1 tsk natron
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk vaniljesukker (kan udelades)
- 1 stk økologisk appelsin (skal heraf)
- 3 stk æg str. M/L (blommer for sig og hvider for sig)
- 4.5 dl kærnemælk
- Lidt smeltet smør til at smøre æbleskivepanden med
Instruktioner
- Start med at blande mel, rørsukker, natron, bagepulver, vanilje, kardemomme og den fintrevne appelsinskal sammen i en skål.
- Rør kærnemælken og æggeblommerne ind i dejen, så den er jævn og fin.
- Pisk æggehviderne stive i en helt ren skål og vend dem forsigtigt i dejen. Pas på du ikke slår luften ud af dejen.
- Varm æbleskivepanden op ved middel varme og pensel æbleskivepanden med lidt smeltet smør. TIP: Det er vigtigt at æbleskivepanden er godt gennemvarm ellers mislykkes den første pande altid og det er da ærgerligt. Modsat må panden heller ikke blive for varm, så brænder æbleskiverne på.
- Fordel dejen i hullerne med en opøseske eller hæld dejen i en kande, hvis du bedre kan styre det på den måde.
- Lad dejen stivne langs kanterne og når de begynder at tage farve, vendes de med en kødnål. Jeg vender mine flere gange under bagningen, så de får en fin gylden farve.
- Løft dem med hjælp fra kødnålen over på et fad og hold dem varme imens næste portion bages.Jeg dækker dem med staniol og stiller dem ind i en 100 grader varm ovn. Så holder de sig lune uden at blive tørre og kedelige.
- Husk altid at pensle med smør inden du hælder dejen i hullerne.
- Drys med flormelis og server med syltetøj efter smag og behag.
- Tip:Min mormor tilsatte altid små æblestykker og min mor sværgede til sveskefyld. Begge dele smager skønt, men hos os foretrækker vi dem uden fyld.Vil du gerne forsøge med fyld i dine æbleskiver er det ganske nemt. Du tilføjer en lille klat sveskemos eller æbletern (uden skræl) lige før du første gang vil vende æbleskiven.Min oplevelse er, at æbleskiverne skal bage en smule længere tid, når de tilsættes fyld. Især de rå æblestykker skal være helt små ellers får du et stykke råt æble i midten.
Jeg havde ellers meddelt familien, at i år blev der ikke bagt æbleskiver. Min nye livsstil, hvor jeg så vidt det er muligt undgår sukker og stivelse harmonerer ikke sååå godt med julens mange fristelser. Og herunder hører jo desværre også æbleskiverne.
Nå, men jeg kunne jo godt se at den meddelelse blev modtaget med en vis portion skuffelse og så gik jeg ellers igang med at eksperimentere i køkkenet. For det måtte da være muligt at bage uden mel – og opnå i hvertfald et nogenlunde acceptabelt resultat.
Måske er det bare mig og måske er vi bare for kræsne og traditionsbundne…? Jeg ved det ikke. Men altså, projekt julebagning uden sukker og mel blev opgivet.
Det irriterer mig vældig meget, for med både boller, brød og madvafler har jeg opnået rigtig fine resultater, der ikke fremkalder panderynker fra familiens øvrige medlemmer. Men suk, suk altså ikke lige med julebagningen.
Vaniljekransene smagte i bedste fald af ingenting og æbleskiverne….ja det snakker vi ikke mere om. Det kan ikke anbefales at prøve. Så er det sagt.
Derfor kommer der trods min nye livsstil en fuldfed opskrift på mine gode gamle æbleskiver og jeg håber, at du vil tage godt imod dem.
Andre juleopskrifter, du måske har lyst til at prøve:
Rødkålssalat med appelsin – frisk og sprød julesalat
Dadekugler med nøddeknas – sunde julefristelser du kan nyde med god samvittighed
Klatkager – undgå madspild og nyd resterne af risalamanden
Risalamande – den bedste!
Vaniljekranse – klassisk med smør og ægte vanilje
Brunkager – helt klassisk
Pebernødder med orange – pebernødder med ny smag
Fransk nougat – en rigtig juleklassiker
Brændte mandler – lette at lave og smager lige som de skal
Gløgg-essens – den bedste! – med alkohol
Hvid gløgg – uden alkohol