Nem og lækker aftensmad både sommer og vinter….
Auberginer smager skønt og jeg er særligt vild med dem, når de spises fyldte med grøntsager, lidt hakket kød og gratineret med masser af ost.
I dag fandt jeg på markedet nogle små økologiske auberginer, der bare måtte med hjem og jeg har glædet mig hele eftermiddagen til at tilberede og ikke mindst spise dem – og det var bare rigtig lækre!
Auberginer fåes i mange forskellige størrelser og jeg foretrækker altid de lidt mindre, hvor jeg beregner en med fyld pr. voksen. Skulle der mod forventning blive noget til overs, så smager de skønt dagen efter, hvor de uden problemer kan lunes i ovnen og fungere som en sund og virkelig lækker frokostret sammen med en portion salat.
Tilbehør…
Her hos os, hvor det nu kun er min søde mand og jeg tilbage i reden, forsøger vi så vidt det er muligt at undgå mad med mange kulhydrater og stivelse – uden at blive fanatiske. Derfor spiser vi primært salater til vores kødretter og det gør vi også til dagens fyldte auberginer.
Spiser du ikke low carb eller keto, kan du servere fuldkorns ris, quinoa, fuldkorns bulgur osv til eller eventuelt iblande de kogte korn i selve fyldet. Det gjorde jeg ofte før vi lavede vores spisevaner om og det smager rigtig dejligt.
Du kan også vælge at gå den vegetariske vej og erstatte kødet med f.eks. sorte bønner, der giver en dejlig fyldighed samtidig med at de smager skønt og mætter rigtig godt. Har du problemer med inflammationer i kroppen, skal du være varsom med at spise bønner og linser. Det er netop mit problem, så selvom jeg er vild med vegetarisk mad og især sorte bønner, må jeg desværre undlade dem i min hverdagsmad.
Valg af ost….
Alle oste der er velegnede til varme retter kan bruges, så det handler i bund og grund om smag og behag.
Vi spiser rigtig meget ost og vi har gerne 4-5 forskellige liggende plus en god parmesan. Derfor er det meget forskelligt hvad jeg lige vælger at gratinere med. I dag blev det parmesan, men en godt modnet cheddar eller Fyrtårn fra Thiese er også velegnede.
Uanset hvad, vil jeg anbefale dig ALTID at rive osten selv. Køber du færdigrevet ost, får du som oftest en ost af tvivlsom kvalitet. Så køb et godt stykke ost hos ostehandleren, hvor du kan smage på varen ud fra devisen: Hellere lidt, men godt.
Rigtig god fornøjelse!
Fyldte auberginer
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 2 stk mellemstore auberginer
- 4 fed knuste hvidløg
- 2 stk. mellemstore bananskalotteløg - finthakkede
- 2 kviste frisk rosmarin
- Lidt flagesalt, friskkværnet peber, chipotle chili krydderi
- Lidt fintsnittet bredbladet persille - som drys på osten
- ½ dl piskefløde
- 300 gram hakket oksekød eller lammekød
- 1 stk rød peber snittet i fine tern
- 2 håndfulde friskrevet parmesan eller anden ost du foretrækker
- 8 stk små tomater - halverede
- Lidt olivenolie til stegning
- Lidt creme fraiche 18% som topping ved servering
Instruktioner
Sådan gør du:
- Varm olien op i en pande og svits løg og hvidløg til de er klare
- Tilsæt kødet og lad det brune
- Imens kødet bruner halverer du auberginerne og skraber auberginekødet ud. Det skal bruges som fyld, så smid det endelig ikke ud.
- Læg de udhulede auberginer over i en ildfast fad og tænd for ovnen - 200 grader varmluft
- Tilsæt nu auberginekødet og den fintsnittede røde peber samt krydderier til kødsaucen og steg det hele godt igennem. Det tager et par minutter
- Tilsæt piskefløden og lad det koge lidt ind - smag til og tilsæt eventuelt lidt flere krydderier
- Fordel fyldet i de udhulede auberginer
- Slut af med at rive ost henover de fyldte auberginer, drys lidt finthakket persille henover og fordel de halverede tomater
- Sæt dem ind i den varme ovn i ca 25-30 minutter. Hold øje med dem, så de ikke bliver for mørke. Juster på varmen om nødvendigt.
- Server dem med en enkel grøn salat af f.eks. frisé, agurk, grønne asparges og lidt chilimandler
- Læg et par teskefulde creme fraiche som topping på hver aubergine - og server dem mens de stadig er varme
- Velbekomme!