Ikke til at komme uden om – og heldigvis for det. De skønne bagte kartofler med de sprøde smørpenslede skiver kan nydes året rundt og er i mine øjne det perfekte tilbehør til stort set alt.
I dag har de fået selskab af en dejlig grøn basilikumspesto, der blot lægges henover de færdigbagte kartofler lige før servering. Resten af den grønne pesto serveres i en lille skål ved siden af, så alle selv kan forsyne sig.
Hasselback kartofler med grøn pesto
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 8 stk mellemstore bagekartofler
- 1 stor spsk smør
- 2 fed hvidløg
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
- 1 portion basilikumspesto – købt eller hjemmelavet (F.eks. Pesto alle Genovese fra SuperBrugsen)
Hjemmelavet basilikumspesto:
- 1 stor bøtte frisk basilikum
- 2 fed hvidløg
- 50 gram friskrevet parmesan
- 50 gram ristede pinjekerner eller mandler
- Lidt god olivenolie
- Lidt citronsaft, flagesalt og friskkværnet peber til at smage til med
Instruktioner
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft
- lad gerne skrællen blive på kartoflerne, der blot skrubbes rene og tørres i et viskestykke.
- Læg en kartoffel på et skærebræt og læg evt en spisepind eller bambussugerør på begge sider. Skær kartoflen i tynde skiver uden at skære hele vejen igennem. Det hjælper spisepindene/sugerørene til ikke sker. Læg kartoflerne over på en bageplade eller ildfast fad evt beklædt med bagepapir.
- Smelt smør og knust hvidløg i en lille gryde og pensl kartoflerne og drys med lidt flagesalt inden kartoflerne sættes ind i den varme oven. Pensl kartoflerne med hvidløgssmørret et par gange under tilberedningen.
- Lav imens basilikumspesto således:Rist pinjekernerne på en tør pande.Alle ingredienser blendes til en ensartet masse og smages til med lidt citronsaft, flagesalt og friskkværnet peber.
- Dryp de færdigbagte hasselback kartofler med lidt af den lækre basilikumspesto og stil resten med ind på bordet i en lille skål. Giv også kartoflerne et lille drys flagesalt og friskkværnet peber.
- Rigtig god fornøjelse!
Basilikumspesto er både hurtig og nem at lave, men du kan naturligvis også købe en færdiglavet en, hvis du foretrækker det. I så fald, vil jeg anbefale Pesto Alle Genovese, der er lavet med en god olivenolie – og det gør en kæmpe forskel. Jeg finder den i min lokale SuperBrugsen.
Når du skal skære kartoflerne, gøres det nemt ved at lægge spisepinde eller bambussugerør på begge sider af kartoflen. Så undgår du at komme til at skære hele vejen igennem.
Jeg smelter smør og knust hvidløg i en lille gryde og så pensler jeg kartoflerne både før bagning, men også et par gange undervejs, når skiverne begynder at skilles ad. Så kan hvidløgssmørret bedre trænge ned imellem skiverne og det gir efter min mening det bedste resultat. Ønsker du af den ene eller anden grund ikke at bruge smør, kan du i stedet bruge olivenolie. Olivenolie gir dog ikke helt samme resultat, så jeg anbefaler smør.
Vild med kartofler…?
I flere år turde jeg næsten ikke spise kartofler, fordi jeg gik en lang bue uden om alt med stivelse. Det var simpelthen så svært at undvære, for jeg elsker virkelig kartofler. Heldigvis blev jeg klogere, så nu er kartoflerne igen på menuen herhjemme.
Er du også vild med kartofler, så vil du måske have lyst til at prøve nogle af mine andre opskrifter, hvor den skønne grøntsag indgår. Se f.eks. her:
Flødekartofler | Nem opskrift på de lækreste flødekartofler
Flødekartofler med ost – nem og lækker opskrift
Flødekartofler med Pikantost – opskrift på flødekartofler
Kartoffelpizza – sprød bund med mascarpone og kartofler
BBQ Kylling med sprøde kartoffelbåde og bagte tomater
Focaccia med kartoffel, timian og parmesan
Kartoffelsalat med friske ærter
Kartoffelsalat – opskrift på med feta og friske krydderurter
Kyllingelår med hasselback kartofler og esdragon dip
Kylling med kartofler, spinat og soltørrede tomater