Lammekølle

Marineret lammekølle…

Dejlig lammekølle fra et dansk lam, der har græsset ved Vadehavet. Her får du ingen “uld i mund”, men derimod saftigt og velsmagende lammekød. Lammekøllen er forinden marineret i min egen ramsløgspesto og krydret med Lamp Rub fra Epic Spice.

Den serveres med stegte kartoffelbåde og grønne asparges, tzatziki og en stor blandet salat.

Lammekølle

Vær den første til at vurdere!
Dejlig lammekølle fra et dansk lam, der har græsset ved Vadehavet. Her får du ingen "uld i mund", men derimod saftigt og velsmagende lammekød.
Lammekøllen er forinden marineret i min egen ramsløgspesto og krydret med Lamp Rub fra Epic Spice.
Den serveres med stegte kartoffelbåde og grønne asparges, tzatziki og en stor blandet salat.
Antal: 4

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

Det skal du bruge til en marineret lammekølle:

  • 1 stk. lammekølle (min vejede ca 1.6 kg) og helst fra dansk lam.
  • 2-3 spsk ramsløgspesto eller anden pesto tilsat ekstra hvidløg
  • 1 spsk Lamb Rub fra Epic Spice eller lav din egen krydderiblanding af rosmarin, revet øko-appelsinskal, oregano, hvidløg, salt og friskkværnet peber
  • 1 stk økologisk appelsin

Instruktioner

Sådan gør du:

  • Start dagen i forvejen med at skylle lammekøllen under koldt vand og dup den tør med køkkenpapir.
  • Fordel ramsløgspesto eller anden pesto tilsat ekstra hvidløg om hele lammekøllen, læg den i en stor frysepose, luk den til og stil den på køl til dagen efter.
  • Varm ovnen op til 225 grader
  • Tag den marinerrede lammekølle ud af posen og læg den over på en stor pande eller ovnfast fad.
  • Fordel krydderierne på lammekøllen og sæt stegetermometeret ind på det tykkeste sted.
    Indstil termometeret til 70 grader
  • Sæt lammekøllen ind i ovnen og lad den brune inden du sænker ovn-temperaturen til 160 grader.
    Du kan også gøre som jeg – brune lammekøllen godt af på panden i lidt smør eller olivenolie og så sætte den direkte ind i ovnen.
  • Skær appelsinen halvt over og dryp saften ud over lammekøllen. Lad resterne stege med eller rist skærefladen på panden.
  • Når kernetemperaturen når 70 grader tar du lammekøllen ud af ovnen og lader den hvile i 10-15 minutter.
  • Skær de første skiver for og lad evt. resten af lammekøllen ligge på et stort bræt eller serveringsfad sammen med det valgte tilbehør. Det ser både smukt og indbydende ud.
  • Rigtig god fornøjelse!
  • Forslag til tilbehør:
    Kartoffelbåde: Jeg valgte at servere kartoffelbåde til og dem puttede jeg ind sammen med lammekøllen og de var færdige samtidig.
    Stegte grønne asparges: Derudover serverede jeg stegte grønne asparges og tzatziki til. De grønne asparges ristet ganske kort på panden i lidt olivenolie og drysses med flagesalt.
    Opskrift på tzatziki finder du inde på bloggen under de langtidsbraiseret lammeskank.
    Bagte hvidløg er også en mulighed og deres fine milde hvidløgssmag passer perfekt til lammekød. Også den opskrift finder du inde på bloggen.
    Salater hører altid til på vores middagsbord og du kan inde på bloggen finde mange dejlige salater, dressings og toppings.
    Focacciabrød med pynt – gør det hele lidt festligere!
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Ramsløg og lam går rigtig godt i spænd og da jeg forleden lavede en portion frisk ramsløgspesto var det nærliggende at marinere lammekøllen i ramsløgspesto – det kan godt anbefales!

Krydderier – de helt uundværlige

Jeg ved det godt. Jeg skriver det ofte, men det ligger mig virkelig meget på sinde – de gode krydderier! Og inden for krydderier gælder der en meget simpel regel: Du får det du betaler for!

Det er jo egentlig ufatteligt, at vi i Danmark bruger så relativt få penge på kvalitetsmad – og kvalitetskrydderier.

Køb eller dyrk dine egne friske krydderurter – det gir en helt anden smagsoplevelse end de kedelige tørrede krydderier. Gå en tur i forårsskoven og sank ramsløg, når de er i sæson. Friske krydderurter kan fint fryses ned f.eks. i mindre portioner – så har du til mange dejlige middage.

De krydderier du ikke selv kan dyrke eller finde i skoven, må du selvfølgelig købe dig til – men prøv næste gang at tænke i kvalitet fremfor kvantitet. Find et godt sted, hvor de sælger kvalitetskrydderier. Du vil ikke være i tvivl, for butikken vil dufte af krydderier i det øjeblik du træder ind.

Køb mindre portioner, så de ikke står og mister smag – og lær at bruge dem rigtigt! Det nytter ikke, at du gør dig afhængig af opskrifter, hvor der står “1 tsk oregano” for krydderier er i den grad forskellige alt efter hvor god kvaliteten er. Du skal simpelthen øve dig ved at smage din mad til undervejs og juster hen ad vejen. Jo mere du gør det, jo mere sikker blir du i at anvende krydderier – så blir det jo pludseligt også meget sjovere at lave mad ikke..?

Mange spørger, hvor jeg køber mine krydderier og følger du med herinde, vil du sikker vide, at mit favoritmærke er @EpicSpice . Jeg bruger stort set kun krydderier fra Epic Spice og det er der en ganske enkel forklaring på: De er efter min mening bare de bedste!

Du kan finde dem i specialforretninger landet over og selvfølgelig i forskellige netbutikker.

Her er der ingen uld i mund….

Jeg ved godt, at mange rynker på næsen over lammekød. Flere har haft uheldige oplevelser med lammekød, der smagte som “uld i munden” og det er simpelthen bare så ærgerligt!

Danske lam, der har gået og græsset det salte græs ved Vadehavet er en virkelig delikatesse og her får du ikke den trannede smag – den du måske har oplevet som “uld i munden”.

Så mit råd til dig er, at købe dit lammekød direkte hos en af de dygtige avlere eller bestille det hos din lokale slagter. De kan også hjælpe dig med at få lige nøjagtig den udskæring, der passer til den ret du gerne vil lave.

Foruden at lammekødet fra Vaden, har en helt anderledes smag og struktur, er det jo også en meget mere klimavenlig spise, end de lammekøller der er transporteret helt fra New Zealand. Det skal vi også have med i regnskabet.

Min uundværlige pande…

Ligesom jeg køber mad og krydderier af høj kvalitet, er jeg også varm tilhænger af køkkenudstyr i rigtig god kvalitet.

En af de ting jeg aldrig går på kompromis med er valget af pander og stegegryder og det gamle franske firma @DeBuyer er kendt blandt professionelle og køkkenfreaks for deres fantastiske pander.

DeBuyer laver gedigne pander, der kun blir bedre af at blive brugt og de er nærmest uopslidelige. De passer til alle varmekilder og går i ovnen og også en tur på grillen, uden at tage skade af det. Jeg er vild med deres Mineral B-serie og er du lige som jeg bekymret for nonstick-belægninger og andre giftige overfladebehandlinger på pander og gryder, vil jeg klart anbefale dig at kigge nærmere på De Buyers pander.

Måske du også har lyst til at prøve de langtidsbraiserede lammeskanker.

Rigtig god fornøjelse!

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments