Langtidsstegt lammekølle med øl og ramsløg

Saftig, mørt så kødet falder fra benet og virkelig dejlig smag. Sådan skal lammekød være. Så går du og tænker “uld i mund”, når menuen står på lammekød – så glem det!

Her er det ingen uld i mund, for kødet er af super god kvalitet, det er dansk lam fra Vadehavet – og så er det tilberedt med nænsom hånd.

Lammekølle

Vær den første til at vurdere!
Saftig og lækker lammekølle, der er langtidsstegt med øl og ramsløgsmarinade og med lækkert grøntsagstilbehør – alt lavet i et og samme fad.
Antal: 4 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

 • 1 stk lammekølle (gerne dansk lam) – ca 2 kg
 • 1 portion rameløgs chimichurri (se link til opskrift nedenfor)
 • 1 stk økologisk appelsin skåret i tynde skiver
 • 1 stk mørk øl
 • 2 spsk flydende honning
 • 4-6 stk hele hvidløgsfed (til at stikke ned i lammekøllen)
 • Krydderier salt og friskkværnet peber
 • 10 stk kartofler
 • 6 stk gulerødder
 • 2 stk rødløg
 • 4 stk pastinakker
 • 2-3 hele hvidløg (bages med)
 • Friske krydderurter Rosmarin og mynte

Forslag til ekstra tilbehør:

 • 2 håndfulde tomater på stilk
 • 1 bundt grønne asparges og/eller broccoli
 • 1 portion tzatziki (link til opskrift nedenfor)
 • 1 portion ramsløgs chimichurri
 • 1 portion myntedressing
 • 1 portion blandet salat

Instruktioner

Start gerne dagen før med at marinere lammekøllen

 • Start gerne dagen i forvejen med at klargøre lammekøllen og gnub den grundigt ind i ramsløgs chimichurri tilsat lidt ekstra olivenolie. Læg køllen i en kraftig pose og opbevar den på køl.
  Tip: Fik du ikke marineret køllen i forvejen, vil du stadig få et rigtig godt resultat. Så ingen grund til ærgrelse.

På dagen:

 • Klargør grøntsagerne – skræl kun hvis det er nødvendigt og skær dem i nogenlunde lige store stykker. Hvis du vælger at lægge dem med i bradepanden sammen med lammekøllen, skal de skæres noget større pga den lange stegetid.
  Skal du lave mad til mange mennesker og der derfor er behov for ekstra tilbehør, vil jeg anbefale, at du laver grøntsagerne på en plade for sig. Det er intet problem med flere plader i ovnen på samme tid, hvis du har en varmluftovn.
 • Læg lammekøllen med marinaden ned i en bradepande og snit med en lille skarp kniv nogle små lommer, hvor du lægger et hvidløgsfed ind. Fordel grøntsagerne omkring den. Krydr med salt og friskkværnet peber, friske rosmarin eller timian. Dryp med flydende honning henover både lammekølle og grøntsager. Fordel appelsinskiver henover køllen og hæld det meste af en mørk øl ved.
 • Varm ovnen op til 250 grader (alm ovn – så bruger du varmluft må du regulere nedad på temperaturen) og stil bradepanden ind i blot 10 minutter. Herefter sænker du varmen til 130 grader og sætter et stegetermometer i der, hvor kødet er tykkest. Ind imellem åbner du ovnlugen og pensler køllen med ekstra chimichurri eller overhælder den med stegevæden.
 • Køllen er færdig når kernetemperaturen viser 60 grader (rosa) og 70 grader (gennemstegt)
  Tag den ud og lad den hvile tildækket 15 minutter inden du skærer den ud. Fordel alt i skåle eller på et stort serveringsfad sammen med de bagte hvidløg, tilbehøret og drys med gavmild hånd med friske krydderurter.
  Du kan i teksten se forslag til lækkert tilbehør f.eks. et saftigt, lækkert blomster focaccia, tzatziki, myntedressing (græsk yoghurt rørt med et par fed af de bagte hvidløg, fintsnittet mynte, flagesalt og friskkværnet peber og smagt til med lidt citronsaft)
 • Rigtig god fornøjelse!
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Alt i et fad….

Følger du med herinde, har du sikkert opdaget, at jeg er stor fan af at gøre tingene så lette som muligt. Derfor er jeg stor fan af onepots, alt i et fad og panderetter – ja alt, der kan puttes ned i et og samme fad.

Det sparer både på opvasken – og så gir det bare en virkelig lækker smag, når kød og tilbehør får lov at hygge sig i hinandens selskab.

Derfor er dagens opskrift også en “alt i et fad”, vupti ind i ovnen og så står det jo bare der alt imens jeg kan hygge mig med alt muligt andet – skrive nye blogindlæg f.eks.

Foretrækker du dine grøntsager med sprød kant eller laver du mad til mange, kan du adskille grøntsagerne fra lammekøllen. Har du en varmluftovn er det intet problem med flere plader i ovnen på samme tid. Og mon ikke de fleste har en varmluftovn efterhånden….? Husk at skære dine grøntsager ud i nogenlunde lige store stykker, så de blir færdige på samme tid.

I år havde jeg lige været en tur i “ramsløgs-skoven” for at sanke friske ramsløg. Ramsløg, der smager så dejligt af hvidløg passer perfekt til lammekød. Så i år lavede jeg en ramsløgs chimichurri, der med lidt ekstra olivenolie hurtigt blev til en lækker marinade.

Egentlig foretrækker jeg, at marinere kødet aftenen forinden det skal tilberedes. Pakker det i en kraftig plasticpose og lægger det på køl. Men ak og ve. Det fik jeg ikke gjort…Ja det kan jo ske, at man glemmer det. Det skulle nu vise sig, slet ikke at være den store ulykke. Med langtidsstegning, hvor jeg med en times mellemrum trak lammekøllen ud og penslede en ny portion marinade henover, viste sig at være fuldt ud tilstrækkeligt. Så står du en dag i samme situation, er der absolut ingen grund til ærgrelse.

Ekstra tilbehør…

Traditionen tro, laver jeg altid lækkert focaccia brød, der pyntes med grøntsagsblomster. Det er et virkelig saftigt og lækkert brød – og så pynter det så fint på bordet.

Et andet fint alternativ, er at lave mini focacciabrød med hvidløgssmør og ost eller mini focaccia med pynt. Her har jeg fordelt dejen i små jernpander, der pyntes og bages, så de fungerer som en slags moderne kuvertbrød.

Jeg kan god li at dække lammekøllen med appelsinskiver. Kødet kommer ikke til at smage af appelsin, men det gir både en beskyttelse af kødet og så gir det lige et lille pift af noget ekstra.

Friske krydderurter er altid godt! Rosmarin og lam hører bare sammen, men timian og salvie er også lækkert. Derudover er jeg storforbruger af mynte. Jeg hakker friske mynteblade fint og drysser henover den færdige ret – og serverer en yoghurtdressing med masser af bagte hvidløg og mynte i. Den blir revet væk!

Derudover får vi altid tzatziki til lammekød. Den laver jeg ved helt enkelt ved at rive en agurk, drysse med salt og lade den stå og trække. Presser væden ud og blander den med græsk yoghurt (eller creme fraiche), mosede bagte hvidløgsfed, salt, peber og smager til med lidt citronsaft.

Ja bagte hvidløg – de er bare et MUST! Og de er så lette at lave. Du skærer blot den øverste top af, drypper med olie og lidt flagesalt og så ind i ovnen til de næsten falder helt fra hinanden. Du kan bruge de bagte hvidløg i dine dressings, marinader, i brød – på brødet og i hvidløgssmør. Altså dem blir man hurtigt afhængig af.

Bagte tomater smager altid godt og især på den tid af året, hvor vi ikke har frilands-tomater. Bagte tomater smager sød og godt – og bare af meget mere. Så læg en klase eller to ind på grøntsagerne i den sidste del af stegetiden.

Vild med lammekød…..så er de her opskrifter måske noget for dig

Lammeskank – langtidsbraisserede

Lammekølle

Græskinspirerede auberginer med lam

Sliders med lam og fetacrumble

Kofta |krydret kødbolle på spyd

Bagte peberfrugter med lam og risoni og feta

Bagte auberginer med fyld og ostegratinering

Lammekølle langtidsstegt med øl

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments