1øl på 33 cl(Du kan også bruge rødvin eller bouillon)
Sauce på lammesky:
Væden fra den færdige lammekølle
50gkoldt smør
Evt. 2-3spskgastrik(eller æblecidereddike)
salt(tilsmagning)
friskkværnet peber(tilsmagning)
Kokkens noter
Majs tips til opskriften:Brug almindelig over- og undervarme, når du langtidssteger en lammekølle.Hvis du bruger varmluft, risikerer du, at kødet tørrer ud hurtigere, da luften cirkulerer og øger fordampningen. Hvis din ovn kun har varmluft, kan du sænke temperaturen en smule (fx til 110°C) og evt. dække køllen med lidt bagepapir eller stanniol for at beskytte den mod udtørring.Stegetermometer:Jeg anbefaler at bruge et stegetermometer, så du både kan holde øje med temperaturen undervejs og justere temperaturen i ovnen og ikke mindst vide, hvornår lammekøllen er stegt præcist, som du ønsker det.
Rødt kød: 55-58°C
Rosa: 58-62°C
Gennemstegt: 70°C+
Tilberedning
Forberedelse:
Pil løg og skær dem i grove stykker. Læg dem over i bradepanden.
3 løg
Skær hvidløgene i halve. Læg 3 halve ned i bradepanden. Resten pilles og lægges til side. De skal puttes ind i lammekøllen.
2 hele hvidløg
Vask eller skræl gulerødderne og snit dem i grove stykker. Læg dem ned i bradepanden.
3 gulerødder
Skær citronerne i skiver. Gem 4-5 skiver til at lægge på lammekøllen, resten lægges ned i bradepanden.
2 økologiske citroner
Skyl lammekøllen under koldt vand og dup den tør med køkkenpapir. Smør den godt ind i olivenolie og krydr den på begge sider med havsalt og friskkværnet peber.
1 lammekølle på ca 2 kg., havsalt, friskkværnet peber, 4 spsk olivenolie
Med en lille spids kniv snittes små lommer i lammekøllen. Her puttes små rosmarinkviste og halve hvidløgsfed ind.
1 bundt frisk rosmarin
Læg køllen over i bradepanden, fordel friske rosmarinkviste og citronskiver ovenpå og tilsæt øl og kogende vand.
1 øl på 33 cl
Tilberedning:
Tænd ovnen på 225 ℃ (over- og undervarme)
Sæt bradepanden ind i den varme ovn i 15 minutter, hvorefter temperaturen sænkes til 120 ℃ (over- og undervarme)
Du skal regne med en stegetid på ca 5 timer alt efter din ovn og om du ønsker en rosa eller gennemstegt lammekølle. Dryp lammekøllen hver time med væden fra bunden af bradepanden. Oplever du at bradepanden mangler væde, så tilsæt ekstra kogende vand.
Kernetemperaturen på den færdige lammekølle skal ligge på 58-62℃ hvis du ønsker en rosa lammekølle og 70+℃ hvis du ønsker en gennemstegt lammekølle.
Tag køllen ud af ovnen, dæk den til og lad den trække 15 minutter inden du skærer den i tynde skiver.
Væden i bradepanden kan du bruge til en dejlig sauce på lammesky.
Sauce på lammesky:
Hæld skyen fra bradepanden igennem en sigte og ned i en kasserolle.
Væden fra den færdige lammekølle
Lad evt skyen reducere en smule og smag den til med gastrik eller æblecidereddike, salt og friskkværnet peber.
Evt. 2-3 spsk gastrik, salt, friskkværnet peber
Lige før servering piskes terninger af koldt smør ind i saucen, så den blir cremet og blank.