Blomsterfocaccia
Vi fejrer foråret og den kommende påske med et dejligt blomsterfocaccia. Det kaldes også focaccia art fordi det kan laves til et helt kunstværk. Der er jeg så ikke helt med, for jeg synes der skal være balance mellem brødet og pynten. Men har du lyst til at lave dit helt eget kunstværk, så går du bare all-in.
Blomsterfocaccia
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Til dejen:
- 350 gram lunkent vand
- 3 tsk tørgær
- 1 spsk flydende honning eller sukker
- 500 gram hvedemel med højt proteinindhold fx Manitobamel eller Caputo Nuvola Super
- 1 tsk fint salt
- 3 spsk olivenolie
Til topping:
- 1 stk rødløg skåret i tynde skiver
- 1 stk gul peber skåret i tynde ringe
- 1 stk rød snackpeber skåret i tynde ringe
- Lidt tørrede tranebær
- 2-3 stk forårsløg snittet i tynde strimler
- Lidt frisk rosmarin
- Evt lidt grøn pesto (kan udelades)
- Lidt olivenolie til at dryppe over inden bagning
- Lidt flagesalt som drys inden bagning
Instruktioner
- Start med at lave dejen sådan her:Rør vand, tørgær, honning og mel grundigt sammen og lad dejen hvile 30 minutter inden du tilsætter olivenolie og salt.Sæt hastigheden op (læg gerne en hånd på maskinen) og lad den køre dejen fri fra skålens kanter.Dæk skålen til og stil den til hævning et lunt sted i 3 timer.
Sådan laver du dit focacciabrød
- Alt efter hvor tykt du ønsker det færdige brød, vælger du en lille eller stor bradepande, lægger bagepapir ned i den og drypper papiret med olivenolie.
- Hæld forsigtigt dejen ned i bradepanden og løft enderne ind over hinanden så det formet som et aflangt brød og vend det rundt, så samlingerne ligger nedad.Dæk det til og sæt det igen til hævning et lunt sted i 30-60 minutter.
- Har dejen ikke af sig selv fordelt sig i bradepanden, trækker du det forsigtigt i form og trykker med olierede fingerspidser små fordybninger i dejen.
- Pynt dit brød, krydr med flagesalt og dryp med lidt grøn pesto og/eller lidt god olivenolie henover.Tip: Bruger du frisk rosmarin, så dryp lidt olivenolie ud på fingrene og masser olien ind i i rosmarinen, så den ikke brænder på under bagningen.
- Bag focacciabrødet ved 225 grader alm ovn på nederste ovnribbe i ca 20-30 minutter alt efter, hvilken bradepande du vælger. Jo højere brød, jo længere bagetid. Tjekt ved at bake brødet under bunden. Det skal lyde hult.Tip: Vil du gerne have mere farve på oversiden af dit brød, så flyt bradepanden op på midterste ribbe de sidste 5 minutter af bagetiden, men pas på de fine grøntsager ikke bliver brændte.Lad brødet køle en smule af og server det så lunt evt sammen med en dejlig salat.
- Rigtig god fornøjelse – og HUSK du kan følge mig inde på Instagram. På den måde kan du altid holde dig opdateret med alt det nye herinde på bloggen. Du finder mig her: https://www.instagram.com/majspassion
Blomsterfocaccia er efterhånden blevet en fast tradition på både påske- og julebordet. Derfor ligger der allerede et par opskrifter på lignende brød herinde som du måske har lyst til at afprøve.
Vild med brød…?
Følger du med herinde, har du sikkert opdaget at jeg er ret vild med brød – og focaccia især. Jeg synes bare det er sådan et dejligt brød fordi det er både nemt at lave og kan tilsættes forskelligt pynt eller topping.
Jeg linker her til nogle af mine mest populære opskrifter på focaccia. Nogle af opskrifterne kan du bare med på samme dag, som du laver dejen. Det er jo genialt til de dage, hvor vi har tid og lyst til at bage, men ikke lige vidste det dagen forinden (kender du det?)
Andre opskrifter har brug for en overnatning i køleskabet – altså langtidshævning eller koldhævning – og så er der også opskrifter, der indeholder surdej. I ALLE opskrifter kan du tilføje surdej eller surdejspulver (hvedesur), hvis du ønsker det. Surdej gir brødet en virkelig dejlig smag, så kan kan kun anbefales, men det er ikke en nødvendighed.
Focaccia med ost, karamelliserede løg og kartofler
Focaccia – perfekt brød uden æltning
Focaccia med ost, tomater og grøn pesto
Focaccia med kartoffel, timian og parmesan
Focaccia – Luftigt og lækkert surdejsfocaccia