Høvdingegryde
Kan du huske høvdingegryde…? Den der skønne gryderet med smørmørt oksekød og rodfrugter i den skønneste krydrede rødvinssauce. Det er perfekt mad her i efterårs- og vintermånederne.
Hjemme hos os, elsker vi gryderetter og simremad som Boeuf Bourguignon, Boeuf Daube, Poulet Chasseur og naturligvis den uundværlige Gullash. Og så snart bladene begynder at blive gyldne og temperaturerne signalerer efterår, så kommer lysten til gryderetter og simremad tilbage.
Høvdingegryde
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1000 gram oksekød f.eks. gullashkød
- 2 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 2 stk gule løg skåret i både
- 2-3 fed hvidløg – fintsnittede
- 4 stk persillerødder – groftskårede
- 4 stk pastinakker – groftskårede
- 4 stk gulerødder – groftskårede
- 2 spsk tomatpuré
- 4 dl rødvin
- 4-6 dl kraftig oksebouillon
- Krydderier: Salt, friskkværnet peber, frisk rosmarin eller timian
Karameliserede perleløg
- 250 gram perleløg (jeg bruger dem fra frost)
- 2-3 spsk rå rørsukker
- 1 tsk smør
Gremolata:
- 1 stk økologisk citron – fintsnittet skal og lidt af saften
- 1 lille håndfuld bredbladet persille – fintsnittet
- 2 fed hvidløg – knust eller fintsnittet
Instruktioner
- Skær oksekødet ud i mundrette stykker og klargør grøntsagerne.
- Smelt smørret i en stor gryde og brun kødet grundigt på alle sider. Krydr med salt og friskkværnet peber. Drys hvedemel henover og lad det stege lidt under omrøring.
- Tilføj tomatpure og lad lad også det stege lidt med inden du tilsætter løg, hvidløg og de øvrige grøntsager. Rør grundigt rundt så intet brænder på bunden og efter et par minutter tilsætter du rødvin, oksebouillon, rosmarin/timian.
- Sæt låg på gryden, sænk varmen og lad det simre ca 2 timer eller til kødet er smørmørt.Imens laver du gremolata og de karameliserede perleløg
- Sådan laver du karamelliserede perleløg:Smelt smør på en lille pande og rist perleløgene til eventuel væde er fordampet. Drys rørsukker henover og lad dem karamellisere.
- Sådan laver du gremolata:Riv skallen på den økologiske citron meget fint. Det er vigtigt at du kun får den gule skal med. Snit persille og hvidløgsfed fint. Alt bladet sammen og justeres med lidt citronsaft.
- Smag oksegryden til og juster evt. med ekstra salt og friskkværnet peber.
- Server med gremolata, karamelliserede perleløg og en lækker kartoffelmos, løse ris eller en stripettimos som tilbehør.
- Rigtig god fornøjelse!
Tip til opskriften
Som med de andre skønne gryderetter, så er høvdingegryde meget nem at lave, men den kræver tid – og jo længere tid du lader den simre på komfuret, jo mere mørt og lækkert blir kødet.
Jeg er ret vild med at servere karameliserede perleløg sammen med de her gryderetter og så en dejlig luftig kartoffelmos, der moses med smør og mælk og så gerne med en god håndfuld frisk persille.
For eller imod oksekød
Det er efterhånden ved at være politisk ukorrekt at servere noget med oksekød, men altså jeg vover alligevel at dele den her dejlige opskrift. Er du blandt dem, der har valgt oksekødet helt fra, så findes der heldigvis også dejlige simreretter med enten svinekød eller kylling.
Her får du nogle direkte links til mine mest populære simreretter eller gryderetter. Bemærk, at hvis du vælger at udskifte oksekødet med svin eller kylling, så skal retterne endelig kke stå og simre i flere timer. Det vil gøre kødet sejt og ødelagt. Så her går de altså fra at være simreretter til gryderetter.
Gryderet med kylling, svampe og karameliserede perleløg
Stifado – græsk gryderet med oksekød
Gryderet med kylling og grønt i lækker gurkemejesauce
Boeuf Daube – provencalsk gryderet
Toscansk gryderet med kylling og brune ris
Coq au vin | fransk gryderet med kylling
Gullash – opskrift på nem og lækker ungarsk gullash
Gullash – opskrift på ekstra lækker ungarsk gullash
Vil du ha mere mad i dit feed…?
Er du også vild med lækker mad fyldt med smag, og som ikke kræver flere timer i køkkenet? Jamen, så er du havnet det helt rigtige sted!
Min passion er nemlig lige netop at lave dejlig mad til alle. Mad, der er fyldt med farverige grøntsager, skønne krydderier og som ikke kræver en hel dag i køkkenet.
Du kan følge mig på både Instagram, Pinterest og på Facebook, hvor jeg også deler min madpassion. På den måde, kan du altid holde dig opdateret med alt det nye herinde på bloggen.
Hvis du vælger at lave nogle af mine opskrifter, er du velkommen til at tagge mig på Instagram under #majspassion eller @majspassion. Har du lyst til det, så deler jeg gerne dit madfoto på min Storyline.
Håber du vil blive glad for opskriften.
Rigtig god fornøjelse!