Mini focaccia
Er du vild med hvidløgsbrød OG focaccia…? Jamen så vil du helt sikkert ELSKE de her mini focaccia, der som altid er luftige og lækre og så overhældt med hvidløgssmør og med små ostetern trykket ned i dejen. Helt perfekt lige fra ovnen som enten snack eller lækkert tilbehør til salater, supper og gryderetter.
Mini focaccia med hvidløgssmør og ost
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til dejen:
- Ca 350 gram stuetempereret vand (muligvis lidt ekstra alt efter hvilken meltype du bruger)
- 400 gram hvedemel med højt proteinindhold – minimum 14%
- 50 gram fuldkorns durum (Alternativt et alm fuldkornshvedemel)
- 1 tsk tørgær (4 gram) (Skal du bage samme dag, skal du bruge 3 tsk tørgær ved hævetid 4 timer.)
- 1 spsk flydende honning
- 2 spsk God olivenolie
- 10 gram fint salt
Det skal du bruge som topping:
- 2-3 spsk smør
- 2-3 spsk fintsnittet bredbladet persille eller tørret persille
- 2-3 fed hvidløg – meget fintsnittede eller knuste (Tilføj gerne ekstra hvidløg, hvis du gerne vil have ekstra kraftig hvidløgssmag)
- Lidt Rød cheddar eller anden ost der egner sig til at smelte – skåret i små tern
- Lidt flagesalt
- Evt lidt Pizzakrydderi – Pizza Seasoning fra EpicSpice
Instruktioner
- Bland alle ingredienserne til dejen og rør det sammen med en gaffel til alle melklumper er rørt ud. Sæt låg på eller dæk med plasticpose og stil dejen lunt 30 minutter.
- Herefter laves første omgang stretch and fold, hvorefter dejen igen dækkes til og stilles et lunt sted 30-45 minutter.
- Gentag til du ialt laver 4 gange stretch and fold. Efter sidste gang sættes dejen til hævning et lunt sted 1 time inden den stilles på køl natten over eller minimum 8-12 timer.
- Vil du bage samme dag?Tilføj ekstra gær, men ellers bruger du samme stretch-and-fold-teknik. Dejen skal herefter ikke stilles på køl, men derimod have lov til at hæve 3-4 timer et lunt sted til den er hævet til dobbelt størrelse og gerne er begyndt at boble.
- Har du koldhævet dejen, tages den ud et par timer før den skal bages med.Drys lidt mel ud på bordet og hæld dejen forsigtigt ud på bordet uden at de mange fine luftbobler ødelægges.
- Fór de små jernpander med bagepapir og fordel dejen i dem. Træk forsigtigt med let fugtige fingre, så dejen fylder panderne helt ud.Lad dem hæve 1-2 timer et lunt sted, til de får dobbelt størrelse.
- Varm ovnen op til 250 grader alm ovn – sæt bageristen på nederste ovnribbe
- Smelt smør og tilføj den fintsnittede persille og fintsnittede hvidløg. Lad det stå ved lav varme, så hvidløgene får lov til at afgive smag.
- Med en ske fordeles lidt af det smeltede hvidløgssmør henover dejen og med fingrene trykkes små fordybninger i dejen.Fordel de små osteterninger ovenpå og tryk dem let ned i dejen.Slut af med at dryppe den sidste hvidløgssmør henover dejen og drys med lidt flagesalt og/eller pizzakrydderi.
- Lige før du sætter bollerne ind, sænkes varmen til 230 grader og de bages i ca 15-20 minutter eller til de er gennembagte og flot gyldne på overfladen.Pas på de ikke brænder på – sænk evt varmen lidt, hvis du oplever at brødene blir for mørke på oversiden.
- Tag de færdigbagte brød ud af ovnen og vend dem også ud af formen og lad dem afkøle på en bagerist inden de nydes imens de stadig er lune.Brødene er fryseegnede og de blir bedst, hvis de lunes i ovnen og serveres lune.
- Rigtig god fornøjelse!
De her fine mini focaccia har jeg bagt i små jernpander, som jeg har foret med lidt bagepapir, så dejen ikke sætter sig fast. Har du ikke lige små jernpander, så kan du sagtens bruge andre små forme eller bage et stort madbrød i enten lille bradepande, jernpande eller ildfast fad. Jeg synes bare det er så fint, når de kommer på middagsbordet som en slags kuvertbrød.
De minder lidt om mine tidligere opskrifter på pull apart med ost eller brydebrødet med pesto og ost. Måske du allerede kender dem?
Koldhævning
Som altid, vil jeg anbefale at lade dejen koldhæve i køleskabet natten over. Og ja, jeg ved godt, at mange gerne vil bage samme dag, som dejen er lavet. Og det kan også godt lade sig gøre ved at tilføje ekstra gær. MEN både smag og konsistens blir bare SÅ meget bedre, når du lader dejen langtidshæve.
Gider du (heller) ikke ælte…?
Jeg elsker at bage lækkert brød, men desværre har jeg virkelig dårlige led, der ikke egner sig til at bokse rundt med tunge brøddeje. Derfor har jeg i flere år været dybt afhængig af min røremaskine – og det er jeg stadig. MEN for nogle måneder siden lærte jeg en ny teknik, der kaldes “Stretch-and-fold).
Teknikken, hvor man blot rører ingredienserne let sammen og herefter strækker og folder dejen gør, at man ikke længere behøver at ælte dejen. Det er jo virkelig godt nyt – men bedst af alt: Det gir en helt fantastisk luftfyldt dej!
Jeg har lavet en lille video, der viser dig, hvor nemt det er. Du finder den her nedenfor!
Foretrækker du at ælte på traditionel vis, så går du bare med den. Begge dele fungerer godt, men igen: Når du bruger stretch and fold, gir det bare ekstra volumen i dit brød – og hvem kan sige nej til det…?
Vild med focaccia…?
Som du sikkert har opdaget, er jeg mere end almindeligt glad for focaccia. Derfor finder du også en lang række opskrifter på netop det brød herinde. Herunder får du nogle direkte links til focacciabrød – måske du får lyst til at prøve dem:
Focaccia – luftigt brød med flagesalt og rosmarin
Focaccia – minifocaccia med pynt
Blomsterfocaccia – focaccia brød med pynt
Focaccia med ost, karamelliserede løg og kartofler
Focaccia med ost, tomater og grøn pesto
Focaccia – madbrød med cheddar og cherrytomater
Focaccia med kartoffel, timian og parmesan