smuk salat med rødkål, friske bær og appelsin
Sprød og lækker rødkålssalat fyldt med lækkerier i form af frisk og tørret frugt og brombær.
Rødkålssalat med vindruer og brombær
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- ½ rødkål (ca. 500g)
- 1 stor appelsin (evt. økologisk)
- 50 g granatæblekerner (1 håndfuld)
- 100 g grønne vindruer (2 håndfulde)
- 50 g soltørrede abrikoser (1 håndfuld)
- 50 g valnøddekerner (1 håndfuld)
- 2 kviste frisk timian
- 1 spsk flydende honning (ca 20g)
- 75 g friske brombær (ca 1 håndfuld – evt. andre friske bær)
- knivspids flagesalt (tilsmagning)
- knivspids friskkværnet peber (tilsmagning)
Instruktioner
Forberedelse
- Riv rødkål fint (jeg snitter det med en gammeldags flad ostehøvl).
- Skær vindruer i halve og skær soltørrede abrikoser i halve eller kvarte.
- Hak valnøddekerner groft.
- Skær appelsin i halve, den ene halvdel skærer du skrællen af og skærer i tynde skiver. Den anden halvdel gemmer du til dressingen:
Dressing
- Pres saften fra den halve appelsin og bland med honning, friske timianblade, flagesalt og friskkværnet peber. Gem dressing til kort før severing.
Anretning
- Fordel rødkål på et smukt fad, og fordel abrikoser, vindruer, granatæblekerner og appelsinskiver ovenpå rødkålen.
- Drys valnøddekerner og friske bær over salaten.
- Vigtigt: Kort før servering dryppes dressingen henover og evt. hvis der er lidt friske timianblade til overs, drysses de henover, ellers bliver valnødder bløde og mister deres konsistens.
Tips til opskriften
Lidt om opskriften
Jeg er vild med årstidsbestemte grøntsager og lige pr laver jeg rigtig mange salater, hvor der indgår rødkål.
Den her rødkålssalat med frugt og bær, hører med til vores juletraditioner. Den er nemlig et absolut MUST til julemiddagen – helt på linie med waldorfsalaten. Så hvis du tænker, at den opskrift har du da set før, så har du helt ret. Jeg har blot lagt den her om på forsiden, så i har lettere ved at finde den.
Nedenfor kan du læse lidt omkring frugt og bær fra frost – vigtig viden!
Lidt om frosne bær….
Jeg indrømmer det gerne – jeg er simpelthen for nærig til at betale 34 kr for en lille bitte bakke brombær. Samtidig tænker jeg også på vores miljø, for der kan naturligvis ikke være tale om bær fra Danmark.
Dit skarpe øje har måske spottet, at de brombær der pynter salaten er frosne – og du har helt ret. De er frosne!
Normalt skal man altid sørge for at koge frosne bær, der købes i supermarkederne rigtig godt igennem inden de bruges i f.eks. smoothies og salater. Du risikerer både leverbetændelse og norovirus, hvis du spiser dem uden kogning. Det er der absolut ingen grund til hverken at udsætte sig selv eller sine familiemedlemmer for.
Det er klart, at man ikke kan pynte salater med frosne bær, der først skal koges. Så enten skal du finde et alternativ til de dyre friske bær – blåbær f.eks. er ikke helt så dyre. Ellers undlad dem helt.
Jeg har selv plukket mine brombær og frosset dem ned så de er løstfrosne. Det samme har jeg gjort med hindbær, sådan at jeg har et lille lager i fryseren til pynt på kager, chiapudding og salater. De hjemmeavlede bær, behøver man iflg. Fødevarestyrelsen ikke koge før de spises.
Før eller siden slipper mit laver op og når det sker, køber jeg friske blåbær. De smager skønt, ser smukke ud og så er de rimelige i priserne.
Vild med kål salater, så se her:
Bagt blomkålssalat med spidskål