Vaniljeis med dulce de leche
Dejlig cremet flødeis med den lækreste bløde karamel. Den kan du godt glæde dig til, for den er VIRKELIG lækker!
Vaniljeis med saltkaramel – dulce de leche
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Til vaniljeisen:
- 6 stk æggeblommer
- 140 gram rørsukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 dl sødmælk
- 3 dl piskefløde
Til dulce de leche (saltet karamel)
- 1 dåse kondenseret mælk (sødet)
- Evt 1 nip flagesalt (hvis du ønsker saltkaramel)
Instruktioner
Start med dulce de leche (karamellen)
- Sæt dåsen med den kondenserede mælk ned i en gryde og dæk den med vand.Bring i kog og lad den simre i 3 timer for en fast, men rørbar karamel. Ønskes en mere flydende karamel forkortes kogetiden med 1/2 time.Hold lidt øje med vandstanden under kogningen. Dåsen skal under hele kogetiden være under vand!Lad dåsen køle godt af inden du åbner den. Kogende karamel og bar hud, er ingen god kombination.Rør den godt afkølede karamel lind og tilsæt lidt flagesalt, hvis du ønsker saltkaramel.Opbevar den i en beholder med tætsluttende låg på køl. Her kan den fint holde sig et par uger.
Sådan laver di vaniljeisen:
- Pisk æggeblommerne med rørsukker og vaniljesukker til en luftig æggemasse.
- Rør lidt forsigtigt sødmælken i.
- Pisk piskefløden og vend den i ægge/mælkemassen. Der må gerne være lidt klumper af flødeskummet. Den blir rørt ud af ismaskinen eller når du rører i iscremen under indfrysningen.
- Hæld iscremen over på din ismaskine og sæt den igang.Når iscremen er nogenlunde fast i konsistensen, er det tid til at tilsætte karamellen.Tilsæt nu halvdelen af karamellen og lad ismaskinen køre indtil karamellen er nogenlunde fordelt i iscremen.
- Når iscremen er næsten færdig. Dvs at den er fast, men stadig rørbar hældes iscremen over i en fryseegnet beholder.Fordel karamellen i små klatter og træk med en pind små swirls i iscremen.Dæk den godt til og sæt den i fryseren.
- Tag isen ud i god tid inden servering, så den når at blive lidt blød og cremet.
- Tip: Prøv også en kugle is i din iskaffe evt toppet med lidt ekstra karamel.
- Rigtig god fornøjelse!
Dulce de leche er nem at lave, men den kræver en smule tålmodighed. Jeg lover dig dog, at den er det hele ventetiden værd.
Dulce de leche….
Den allerbedste karamel og så er den simpelthen så let at lave. Så lov mig, at du gir den en chance selvom den kræver lidt tid.
Køb en dåse kondenseret mælk, fyld vand i en gryde, så vandet dækker dåsen og kog den i 3 timer. Så nemt er det!
Ønsker du en mere flydende karamel korter du kogetiden ned til 2 1/2 time.
Er du bekymret for at koge metaldåsen, kan du hælde den kondenserede mælk over i et patentglas med tætsluttende låg inden du koger den.
Lad karamellen køle lidt inden du åbner dåsen/glasset (kogende karamel og bar hud er ingen god kombi) og så er den klar til at blive brugt i f.eks. en lækker vaniljeis.
Er du vild med saltkaramel, så tilføjer du blot lidt saltflager til karamellen.
Blir der mod forventning noget tilovers, hælder du resterne over i en plastbeholder med tætsluttende låg. Opbevar den på køl og den holder sig fint et par uger.
Foruden at være helt fortrindelig i is, kan du bruge dulce de leche i den iskaffe, desserter og kager.
Er du (også) vild med is….?
Så vild du måske kunne li nogle af mine andre opskrifter på is og sorbet. Vil du gerne mindske dit sukkerindtag, kan du også finde opskrifter, hvor det traditionelle sukker er skiftet ud med kokosblomstsukker og sukrin.