Nem og lækker laks i ovn med citron og cremet citronsauce
Jeg laver denne laks med citronsovs igen og igen, for kombinationen af den saftige, ovnbagte laks og den syrlige, cremede citronsauce rammer bare plet hver gang. Jeg synes, det er en oplagt ret både til hverdag og når jeg har gæster, fordi den er nem at lave, men alligevel føles lidt elegant. Og så er det altså svært ikke at elske, når duften af smør, citron og dild breder sig i køkkenet. Laks i ovn med citron er virkelig noget af det bedste, jeg ved – især når den får selskab af en god sauce og måske nogle små ovnkartofler eller en sprød salat ved siden af.

Laks med citronsauce
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 800 g fersk laks (eller 4 laksefileter)
Citronsauce:
- 25 g smør
- 2 ½ spsk hvedemel
- 2 ½ dl mælk
- 2 dl grøntsagsbouillon
- ½ dl hvidvin (kan erstattes af ekstra grøntsagsbouillon)
- 1 økologisk citron – saft og fintrevet skal (tilsmagning)
- sukker (tilsmagning)
- salt (tilsmagning)
- peber – gerne citronpeber (tilsmagning)
- ½ potte dild
Instruktioner
- Tænd ovnen på 200 ℃ over- og undervarme.
- Smelt smørret i en kasserolle og rør hvedemelet i. Lad det brune lidt, så melsmagen forsvinder.
- Pisk mælk og grøntsagsbouillon i og tilsæt herefter hvidvin.
- Smag til med citronsaft, revet citronskal, sukker, salt og friskkværnet peber.
- Hak dilden fint og rør den i til sidst.
- Skyl laksen under koldt vand, dup den tør i lidt køkkenpapir og læg den i et lille ildfast fad. Det skal ikke være større, end at saucen næsten kan dække fisken.
- Fordel saucen omkring fisken og læg evt et par skiver citron ovenpå.
- Sæt fadet ind på midterste ovnribbe og bag laksen i ca 20 minutter.

Serveringsforslag
Når jeg serverer laks med citronsovs, veksler jeg imellem tilbehøret. Ofte blir det små kogte kartofler og en blandet salat, når det er til en hverdagsaften. Citronsaucen er jo både blød og syrlig, og derfor synes jeg, det klæder retten med noget sprødt, noget grønt og noget lidt fyldigt ved siden af. Men der er også mange andre måder, så her får du mine favoritkombinationer – både til hverdagsmiddagen og når jeg får gæster.
Ovnbagte småkartofler med rosmarin
Min go-to løsning er små nye kartofler, der får lov at bage med lidt olie, rosmarin og flagesalt. De bliver sprøde udenpå og bløde indeni, og de suger lidt af saucen, når man spiser dem sammen med laksen. Det er virkelig en vinder og de kan laves både i ovn og i airfryer.
Sprød salat med grønne asparges og ærter
Om foråret laver jeg gerne en enkel salat med dampede grønne asparges og friske ærter eller en lækker kartoffelsalat med asparges, friske ærter og en lækker vinaigrette. Den matcher saucens syrlighed og giver en dejlig knasende kontrast til den bløde laks. Jeg tilføjer gerne lidt grofthakkede nødder, der gir et lækkert knas.
Smørstegte grøntsager
Hvis det skal være lidt mere hyggeligt og efterårsagtigt, elsker jeg at servere smørstegt blomkål eller porrer som tilbehør. Jeg steger dem ved middel varme, så de får farve, men stadig har lidt bid. De komplimenterer saucens fylde og skaber en dejlig dybde i måltidet.
Kogte ris, perlebyg eller pasta
Et godt alternativ til kartofler, er ris, perlebyg eller pasta. Alle suger godt af saucen og giver et mildt modspil til citronen. Perlebyg har lidt mere bid og gør måltidet lidt mere rustikt, hvilket jeg synes er virkelig lækkert.
Et godt stykke brød til at dyppe i saucen
Nogle gange laver jeg bare en helt enkel grøn salat og sætter et godt surdejsbrød eller hvidløgsflutes på bordet. Så kan man dyppe brødet i den varme citronsauce – og det er altså en ret, der ikke behøver mere for at føles komplet.
Jeg vælger tilbehøret alt efter årstiden og anledningen, men det vigtigste for mig er, at det hele spiller sammen – og at saucen får lov at komme til sin ret. Den er jo stjernen i retten, og det er så tilfredsstillende, når den binder hele måltidet sammen.
Ingredienser i laks med citronsauce
Når jeg laver denne opskrift, tænker jeg meget over, hvordan hver enkelt ingrediens spiller sin rolle – både i forhold til smag og konsistens. Her får du et overblik over, hvad ingredienserne gør, og hvordan du eventuelt kan tilpasse dem, hvis du har lyst:
- fersk laks
Jeg bruger altid fersk laks, gerne med skindet på, så den holder sig saftig under tilberedningen. Laksefileter fra midterstykket giver det bedste resultat, fordi de er jævnt tykke og ikke tørrer ud. Hvis jeg ikke kan få fat i fersk laks, bruger jeg optøet frossen – men så sørger jeg for at duppe den helt tør, inden jeg kommer den i ovnen. - smør
Smørret er det, der starter det hele. Det giver saucen en rund og blød base, og jeg synes personligt, det giver den bedste smag frem for olie eller margarine. - hvedemel
Melet bruger jeg til at lave en klassisk opbagning, som giver saucen den rette fylde og konsistens. Det binder mælken og bouillonen sammen, så saucen bliver jævn og cremet. - mælk
Mælken gør saucen mild og balancerer syren fra citronen. Jeg bruger normalt letmælk, men du kan sagtens bruge sødmælk for en mere fyldig version, eller en plantebaseret mælk, hvis du ønsker det. - grøntsagsbouillon
Bouillonen giver saucen dybde og en god grundsmag. Jeg vælger ofte en økologisk terning, der ikke er for salt. Hvis du ønsker en lidt kraftigere smag, kan du bruge fiskebouillon. - tør hvidvin
Hvidvinen tilføjer syre og aroma – men jeg har også lavet saucen mange gange uden, hvor jeg bare bruger ekstra bouillon. Det fungerer helt fint, men hvis jeg har en sjat vin i køleskabet, kommer den med. - citron (skal og saft)
Citronen er stjernen i saucen. Den frisker retten op og giver den karakter. Jeg bruger altid en økologisk citron, så jeg trygt kan bruge skallen. Skal og saft justerer jeg til smag, så den rammer præcis den balance, jeg kan lide mellem det syrlige og det bløde. - sukker
En lille smule sukker runder smagen af og gør saucen mere harmonisk. Jeg smager altid til – nogle citroner er mere bitre end andre, og lidt sødme kan gøre en stor forskel. - salt og (citron)peber
Klassiske smagsgivere, som jeg justerer til sidst. Jeg bruger gerne flagesalt og friskkværnet sort peber – det giver lidt mere karakter. Hvis du tilfældigvis har en citronpeber stående, så brug den endelig her. - dild
Dilden giver saucen den friske, grønne prik over i’et. Jeg hakker den fint og rører den i til sidst, så den bevarer sin smag og ikke bliver kedelig. Hvis du ikke er til dild, kan du sagtens udelade den.
Sådan får du den bedste laks med citronsauce
Jeg har lavet den ovnbagte laks med citronsovs mange gange, og har fundet nogle små finjusteringer, som virkelig gør en forskel. Det handler både om tilberedning, timing og smag – og jeg vil gerne dele de erfaringer med dig, så du også får en laks, der er saftig og en citronsauce, der sidder lige i skabet.
Jeg forvarmer ovnen til omkring 200 grader over- og undervarme. Du kan også bruge varmluft ved 180 grader. Skyl laksen i koldt vand, dup den tør i lidt køkkenpapir og læg den ned i et lille ildfast fad. Fadet skal endelig ikke være større, end at citronsovsen næsten vil dække laksen.
Laks er så fed i sig selv, at du ikke behøver pensle den med olivenolie. Krydr med salt og friskkværnet peber. Hvis du har citronpeber i køkkenskabet, så brug den endelig her! Derudover skærer jeg gerne nogle tynde skiver citron, som jeg placerer ovenpå fisken.
Når det kommer til citronsaucen, er hemmeligheden at tage sig god tid i starten. Jeg smelter smørret ved middel varme og pisker melet i, så det bliver en glat, lysebrun opbagning uden klumper. Det kaldes en Roux og den skal lige ha et par minutter med god varme, så smagen af mel forsvinder. Herefter tilsætter jeg væsken lidt ad gangen, mens jeg pisker – først mælken og så bouillonen og hvidvin. Det kan virke lidt omstændeligt, men det gør en stor forskel for saucens konsistens. Den bliver silkeblød og uden klumper, når man giver sig tid her.
Citronsaften og den fintrevne skal tilsætter jeg lidt ad gangen, og jeg smager altid til undervejs. Det er så vigtigt, at saucen ikke bliver for sur – men heller ikke for flad. Hvis citronen er meget skarp, runder jeg af med lidt sukker og måske en smule ekstra smør. Jeg plejer at tilsætte lidt fintsnittet dild til saucen. Har du ikke lige frisk dild, kan den udelades. Det samme gælder hvidvinen. Den kan erstattes af lidt ekstra grøntsagsbouillon.
Et ekstra lille tip, som gør serveringen lækker, er at varme tallerkenerne op, hvis jeg har tid. Det gør, at saucen ikke bliver kold med det samme, og laksen holder sig lun længere. Det er især rart, hvis jeg serverer retten med tilbehør, som også er varmt – fx ovnbagte rodfrugter eller en smørstegt blomkål.
Andre opskrifter med laks i ovn
Hvis du – ligesom jeg – elsker laks, så har jeg også et par andre favoritter, du kan tage et kig på:



FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan jeg bruge frossen laks?
Det kan du sagtens. Jeg bruger selv frossen laks, hvis jeg ikke har fersk. Bare sørg for at tø den helt op og duppe den tør, så den ikke afgiver for meget væske i ovnen.
Hvad gør jeg, hvis saucen bliver for sur?
Hvis du synes, den er blevet lidt for syrlig, kan du tilsætte en smule ekstra smør eller en knivspids sukker. Det runder smagen af og gør den mere balanceret.
Kan retten fryses?
Jeg vil ikke anbefale at fryse saucen, da den kan skille, når du varmer den op igen. Laksen kan godt fryses, men jeg synes personligt, at konsistensen bliver bedst, når den spises frisk.
Hvor længe kan retten holde sig i køleskabet?
Den holder sig fint i op til to dage i en lufttæt beholder. Jeg opvarmer saucen forsigtigt ved lav varme og luner laksen i ovn eller mikroovn, så den ikke bliver tør.