Laks i fad med spinat og flødekartofler
Jeg laver ofte denne laks i fad med spinat og flødekartofler, når jeg gerne vil servere noget hjemmelavet og hyggeligt, men uden at stå i køkkenet hele aftenen. Kombinationen af den cremede flødesauce, de møre kartofler og den saftige ovnbagte laks smager bare helt fantastisk, især når spinaten lige får lov at smelte sammen med det hele og give lidt grønt og dybde. Jeg oplever tit, at selv børnene spiser gladeligt med, især hvis jeg serverer noget brød ved siden af til at dyppe i saucen. Det er en af de retter, hvor hele familien bliver glade, og hvor der som regel ikke er noget tilbage i fadet.

Laks i fad med spinat og flødekartofler
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- Ca 600 g kartofler
- 600 g fersk laks
- 600 g frosset spinat (optøet)
- ½ ltr piskefløde (eller madlavningsfløde)
- 100 g parmesan
- salt (tilsmagning)
- friskkværnet peber
- revet muskatnød (kan udelades)
Instruktioner
- Tænd ovnen på 225 grader alm ovn
- Vask kartoflerne og skræl kun hvis det er absolut nødvendigt. Skær dem i meget tynde skiver enten med en skarp kniv eller på et mandolinjern.
- Tø spinaten op og pres så megen væde ud, som du du overhovedet kan. Jeg bruger en gryde, hvor jeg varmer de frosne spinatkugler langsomt op og når de er tøet op, presser jeg med hænderne spinaten fri for væde.
- Læg spinaten over i et smurt ildfast fad – jeg bruger en stor tærteform med høje kanter.
- Skær skindet fra laksen og skær laksen i små stykker, der fordeles henover laksen.
- I en skål blandes fløde, friskrevet parmesan, lidt salt, friskkværnet peber og friskrevet muskatnød. Hæld halvdelen af blandingen henover laks og spinat.
- Fordel nu kartoflerne henover og slut af med resten af fløde-osteblandingen.
- Sæt fadet ind i ovnen og bag den indtil kartoflerne er helt gennembagte. Tilberedningstiden afhænger af hvor tykke dine kartoffelskiver er. Jo tyndere jo korte tid.
- Jeg havde sat mine kartoffelskiver ret tæt sammen, så ovntiden blev 45 minutter. Oplever du, at kartoflerne bliver brune ovenpå inden de er gennembagte, kan du lægge et stykke staniol henover, så de ikke bliver brændte.

Hvad kan man servere som tilbehør til laks i fad?
Det lækre laksefad er i sig selv fyldigt pga laksen, spinaten og ikke mindst de cremede flødekartofler. Alligevel serverer jeg gerne noget tilbehør til – og det varierer alt efter, hvilken anledning laksen serveres til. Her er nogle af mine favoritkombinationer:
Grøn salat: En frisk salat med sprøde grøntsager, som fx agurk, radiser og sprøde salatblade, giver en dejlig kontrast til den varme og cremede laks. På billedet har jeg serveret en hel enkel salat bestående af salatmix med spæde salatblade, agurk og blancheret broccoli.
Groft brød: Hvis du vil holde det helt simpelt, kan et godt stykke brød bruges til at dyppe i den cremede sovs. Vælg gerne et med sprød skorpe for den bedste oplevelse. Vi plejer at have to slags flutes i fryseren, så de er lige til at tø op. Det ene er et lækkert ciabatta flute og det andet et lækkert hvidløgsflute. Begge opskrifter er nemme at gå til og det er bare så nemt, når der ligger et brød klar i fryseren.
Det grønne drys: Hvis jeg skal gøre lidt ekstra ud af det, pynter jeg retten med lidt friske krydderurter – dild eller persille fungerer godt med laks – og så kommer fadet direkte på bordet. Det ser både flot ud og dufter fantastisk, og så er det bare at tage for sig.
Ingredienser i laks i fad med spinat og flødekartofler
Når jeg sammensætter denne ret, tænker jeg meget over balancen mellem det cremede, det grønne og det fyldige fra laks og kartofler. Hver ingrediens har sin rolle – og jeg har efterhånden fundet ud af, hvad der virkelig gør en forskel.
- Kartofler
Kartoflerne er grundlaget i retten og sørger for, at den mætter godt. Jeg foretrækker at bruge faste kartofler, som holder formen, når de bages. Gerne en sort som aspargeskartofler eller bagekartofler i skiver, der suger saucen til sig uden at blive helt udkogte. - Fersk laks
Laksen giver retten fylde, smag og sunde fedtsyrer. Jeg skærer den i store stykker og lægger den direkte i fadet – den bliver dejligt saftig, når den bager i fløden og sammen med spinaten. Har du kun frosset laks, kan du også bruge det, men lad den tø helt op først. - Frossen spinat (optøet)
Jeg bruger som regel frossen spinat, fordi det er nemt og hurtigt. Jeg presser overskydende væde fra, inden jeg bruger det – det gør saucen mindre vandet og mere cremet. Frisk spinat kan selvfølgelig også bruges, men skal sauteres let først. - Piskefløde eller madlavningsfløde
Fløden binder det hele sammen og giver retten sin cremede, lækre karakter. Jeg bruger tit madlavningsfløde for at gøre retten lidt lettere, men piskefløde giver den bedste smag og konsistens, synes jeg. - Parmesan
Parmesan giver en dyb, saltet umamismag og et lækkert gratinlag på toppen. Jeg river den frisk og drysser over, lige før retten kommer i ovnen – det giver en flot, gylden overflade. - Salt
Jeg smager både spinaten og fløden til med lidt salt, men er lidt varsom, når jeg også bruger parmesan, der i sig selv er salt. - Friskkværnet peber
Et par vrid peber over retten gør virkelig underværker. Det løfter smagen og giver lidt kant til den ellers bløde ret. - Revet muskatnød (kan udelades)
Muskatnød passer virkelig godt sammen med både kartofler og spinat. Jeg bruger det kun i små mængder – bare lige en smule i fløden – og det giver en mild krydret varme.
Mine bedste tips til den lækreste ovnbagte laks i fad
Når jeg laver laks i fad med spinat og flødekartofler, er der nogle små greb, jeg altid bruger, som gør en stor forskel for både smag og konsistens.
Først og fremmest: Vælg gerne en bagekartoffel og skræl den kun, hvis skrællen er meget dårlig. Jeg skærer dem i tynde skiver – helst med et mandolinjern – så de bliver jævnt bagt og får den helt rigtige, møre konsistens.
Spinat kan godt afgive meget væske, især hvis det er frossent. Derfor presser jeg altid spinaten godt fri for væde, når den er tøet op. Det tager lidt tid, men til gengæld får man en meget mere cremet og koncentreret ret. Jeg blander også spinaten med lidt salt og muskatnød, inden den lægges i fadet – det giver ekstra smag i hver bid.
Fløden blander jeg med revet parmesan og krydderierne inden den hældes over. Og endelig: rigeligt med parmesan på toppen. Det giver den lækreste gyldne skorpe, som næsten er det bedste af hele retten.


