Lækker simremad
En klassisk græsk gryderet med smørmørt kød i en aromatisk rødvinssauce med skønne krydderier – og masser af løg. For løg er vigtige i en ægte Stifado, og du kan bruge både perleløg og små skalotteløg.
Stifado – græsk gryderet med oksekød
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1000 gram oksekød skåret (inderlår eller tykkam) skåret i store tern
- 200 gram gulerødder – skåret i rustikke tern
- 4 fed hvidløg – snittet i tynde skiver
- 10-12 små skalotteløg – hele og pillede (Eller bananskalotte skåret i halve. Du kan også bruge perleløg.)
- 3 spsk tomatpure
- 2 spsk hvedemel
- 5 dl rødvin
- 2 dl kraftig oksebouillon (Jeg bruger 5 dl kogende vand og 2 oksebouillonterninger)
- Lidt bredbladet persille – fintsnittet
- Lidt frisk timian eller rosmarin – fintsnittet
- 2 stk kanelstænger
- 1 tsk stødt spidskommen
- ¼ tsk stødt nellike
- 2-3 stk laurbærblade
- Lidt salt og friskkværnet peber
- Lidt olivenolie til at stege i
Tilbehør:
- Kartoffelmos, rodfrugtmos, løse ris, pasta
Instruktioner
- Dup kødet godt af med lidt køkkenrulle, så der ikke hænger kødsaft ved.Varm lidt olivenolie op i en stor stegegryde og brun oksekødet grundigt, så det får en fin stegeskorpe på alle kanter. Krydr med salt og friskkværnet peber.Tip: brun det ad flere gange, så kødet ikke ender med at koge i stedet for at stege.
- Tilsæt de hele løg, hvidløg og gulerødder og lad det stege med 5 minutter inden du tilføjer krydderierne (vent med laurbærblade og kanelstænger). Vend det hele godt igennem og lad det stege lidt inden du tilføjer tomatkoncentrat.
- Drys melet henover og vend det grundigt rundt inden du tilføjer rødvin, oksebouillon, friske krydderurter, kanelstænger og laurbærblade.Sænk varmen, så retten blot småsimrer, sæt låget lidt på skrå og lad retten også 2 -2.5 time til kødet er smørmørt.Tip: Tag evt låget af de sidste 30 minutter så saucen koges lidt ekstra ind.
- Inden servering, fjernes kanelstænger, laurbærblade og eventuelle stængler fra timian og rosmarin. Smag retten til og server den med lækker kartoffelmos eller hvad du og familien foretrækker.
- Vil du holde dig ajour med alt det nye herinde på bloggen…? Så kan du følge mig på Instagram. Du finder mig lige her: https://www.instagram.com/majspassion
Skal retten være helt klassisk, skal der bruges kaninkød. Men lige kanin, er det for langt de fleste, ikke helt nemt at komme i nærheden af. Heldigvis smager Stifado fantastisk med oksekød, men du kan også lave den med f.eks. kylling.
I dag lavede jeg den med oksekød og den røg direkte ind på favoritlisten sammen med de andre skønne klassiske simreretter som Boeuf Daube, Boeuf Bourguignon og Gullash.
Vild med gryderetter og simremad…?
Gryderetter og simremad har en stor plads i mit madhjerte. Jeg synes det er genial, når alt samles i en og samme gryde eller pande – ikke kun fordi det sparer på opvasken, men fordi det bare gir en ekstra dejlig smag, når det hele får lov til at simre sammen.
Derfor finder du også mange gryderetter og simreretter herinde. Nogle er mere hverdagsretter med kylling, der ikke kræver mere end 30 minutters tilberedning. Andre er de klassiske simreretter, der i hvertfald hjemme hos mig, mere hører til i week-enderne, du ved slow-food, der kræver goood tid.
Der kommer nogle direkte links herunder, som du måske har lyst til at afprøve:
Mørbrad a la creme – mørbrafbøf i champignonsauce
Kyllingegryde med kartofler og svampe
Kartoffelfad med italienske kødboller
Mørbradgryde med svampe og flødesauce
Kyllingegryde med ris og grønt – nem og lækker onepot