Koldhævede boller – mine nemme morgenboller
Der er næsten ikke noget bedre end duften af friskbagte boller en tidlig morgen, og netop derfor elsker jeg mine koldhævede boller. Jeg rører dejen sammen om aftenen på ingen tid, for de er nemlig æltefrie, og næste morgen kan jeg hurtigt bage lune, sprøde boller uden stort besvær. Koldhævet dej gør det nemlig muligt at få lækkert morgenbrød med minimal indsats – perfekt til både travle hverdage og dovne weekender. Jeg elsker, hvor nemme de er, og hvordan den lange hævetid giver bollerne en fantastisk smag og struktur. Hvis du også drømmer om at servere hjemmebagte morgenboller uden stress, så er denne opskrift lige noget for dig!

Koldhævede boller
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 5 ½ dl koldt vand
- 20 g gær
- 1 ½ tsk salt
- 2 tsk honning (eller sukker)
- 500 g hvedemel
- 100 g durummel (eller fuldkornsmel)
- 50 g finvalsede havregryn
Instruktioner
- Vand, gær og honning røres sammen.
- Tilsæt hvedemel og rør det ud i vandet, hvorefter durummel og havregryn røres i lidt ad gangen. Konsistensen skal være som en tyk grød.
- Til sidst røres saltet i.
- Dæk skålen til og lad den hæve på køkkenbordet 1 time.
- Sæt herefter dejen på køl natten over eller mindst 8 timer.
- Dagen efter: Varm ovnen op til 250℃ over- og undervarme.
- Imens ovnen varmer op, sættes dejen på en bageplade beklædt med bagepapir med en våd ske. Jeg laver 10 boller af portionen.
- Når du sætter bollerne ind i ovnen sænkes varmen til 225 ℃. Bag bollerne sprøde og gyldne i ca 15 minutter.
- Lad dem køle lidt af på en bagerist inden de serveres.
- Koldhævede boller holder sig friske i 2-3 dage i en lufttæt beholder/pose. Varm dem evt op i en varm ovn et par minutter, så de blir sprøde igen. Bollerne er også fryseegnede.

Sådan serverer jeg de koldhævede boller
Hos os kalder vi dem brusebadsboller – et dækkende navn, fordi jeg kan sætte dem i ovnen, hoppe i bad, og så er der sprøde morgenboller klar på ingen tid. Det gør dem perfekte til både travle hverdage og i week-enden, når man bare vil slappe af.
Når jeg har bagt en portion af mine koldhævede boller, elsker jeg at servere dem lune direkte fra ovnen. Der er næsten ikke noget bedre end at flække en nybagt bolle og se dampen stige op. Til morgenmad serverer jeg dem ofte helt enkelt med lidt smør og en skive ost – det er ren forkælelse!
De koldhævede boller er også fantastiske som en del af et hyggeligt morgenbord til gæster. Jeg sætter dem på bordet sammen med blødkogte æg eller æggekage, sprødstegt bacon, forskellige oste og lidt god marmelade.
Til hverdag tager jeg nogle gange en bolle med på farten som et hurtigt morgenmåltid. De holder sig bløde og lækre hele dagen, hvilket gør dem perfekte som morgenbrød til både børn og voksne. Hvis du er mere til det grove, kan du også nemt tilsætte flere havregryn eller bytte noget af hvedemelet ud med fuldkornsmel – så får du skønne grovboller med havregryn, der mætter ekstra godt.
Uanset om jeg bager dem som “brusebadsboller” en travl hverdag, eller som lækkerier til en afslappet weekendmorgen, så er de koldhævede boller altid en kæmpe succes hjemme hos mig.

Ingredienser i koldhævede boller
Hver ingrediens spiller en vigtig rolle i bolledejen, og jeg vil her dele, hvad de hver især bidrager med – samt et par gode tips, hvis du vil lave små justeringer.
- Koldt vand
Jeg bruger altid koldt vand for at sikre en langsom hævning natten over. Den lave temperatur gør, at dejen udvikler en dybere smag og en perfekt, sej krumme. - Gær
En lille mængde gær er nok, når bollerne hæver i lang tid. Jeg synes, 20 g er perfekt til at få en luftig, let struktur uden at bollerne smager for meget af gær. - Salt
Salt giver ikke bare smag, men styrer også gærens arbejde. Jeg tilsætter det altid efter gæren er opløst for at undgå, at saltet hæmmer hævningen. - Honning (eller sukker)
Jeg plejer at bruge en skefuld honning, da det hjælper gæren i gang og giver en diskret sødme, som gør bollerne ekstra lækre. Sukker kan selvfølgelig bruges i stedet, hvis det er dét, du har på lager. - Hvedemel
Hvedemel danner grundstrukturen i dejen. Jeg vælger altid en god, almindelig hvedemel – gerne med lidt højere proteinindhold, hvis jeg vil have endnu mere elastiske boller. - Durummel (eller fuldkornsmel)
Når jeg bruger durummel, får bollerne en let nøddeagtig smag og en flot gylden farve. Hvis du hellere vil have en grovere bolle, kan du nemt bytte det ud med fuldkornsmel. - Finvalsede havregryn
Havregrynene gør dejen ekstra saftig og giver bollerne en dejlig let grovhed. Jeg elsker også den let sødlige smag, de bidrager med. Hvis du vil have endnu grovere boller, kan du prøve med grovvalsede havregryn i stedet.
Tips til de bedste koldhævede boller
Efter at have bagt utallige portioner koldhævede boller, har jeg samlet nogle små tricks, som gør en stor forskel. Det første tip, jeg vil give videre, er at røre dejen minimalt sammen – den behøver hverken blive æltet i hånden eller på maskine. Jeg rører bare ingredienserne sammen, til de er godt blandet. Den lange hævetid sørger for, at glutenet udvikler sig helt naturligt.
Husk altid at tilsætte saltet til sidst, så det aldrig kommer i direkte kontakt med gæren. Saltet dræber nemlig gæren – og så får du ingen luftige boller.
Når dejen er rørt godt sammen, så der ikke er nogen melklumper tilbage dækker jeg skålen til og lader den hæve på køkkenbordet en times tid inden jeg stiller den i køleskabet. På den måde kommer hævningen godt igang og det gir en mere luftig bolle. det kan være fristende at bage med dejen med det samme, men ved at lade den koldhæve natten over – eller minimum 8 timer – kan dejen langsomt udvikle smag og struktur. Dejen skal gerne være lidt klistret, som en tyk grød, men endelig ikke for våd. Det giver luftige og lette morgenboller, der ikke flyder ud på bagepladen.
Når jeg står op om morgenen og skal bage mine koldhævede boller, tager jeg dejen direkte ud fra køleskabet. Jeg elsker, at jeg ikke skal lade dejen temperere – den kan formes og bages med det samme. Det er en kæmpe fordel, når man vil servere morgenbrød uden at skulle starte dagen alt for tidligt.
Jeg forsøger at håndtere dejen så lidt som muligt, så luften ikke bliver slået ud af den. Jeg sætter dem blot over på en bageplade beklædt med bagepapir med en våd ske. Små ujævne boller giver et rustikt og hjemmelavet udtryk, som jeg virkelig elsker. Et lille trick jeg bruger er at forvarme ovnen grundigt, gerne med en bageplade i, så bollerne får et ordentligt chok og hæver flot op.
Hvis jeg vil have ekstra sprød skorpe, sætter jeg også en lille skål med vand i bunden af ovnen under bagningen. Damp hjælper nemlig med at danne en skøn, sprød overflade på de færdige boller.
Jeg elsker, hvordan denne metode giver mig mulighed for at bage frisk morgenbrød uden at bruge timer på det om morgenen. Det er virkelig en lille luksus i en travl hverdag, og noget jeg ikke vil undvære.

Andre opskrifter på boller
Er du også vild med hjemmebagt brød og boller du kan bruge som lækkert morgenbrød, froskost, til picnic og madpakke – så vil du måske også have lyst til at prøve nogle af mine andre opskrifter. Her finder du mine favoritter:




FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan man fryse koldhævede boller?
Ja, jeg fryser dem tit ned, når de er helt afkølede. Så kan jeg hurtigt tø en bolle op og lune den i ovnen, når jeg har brug for frisk morgenbrød.
Hvor lang tid kan de holde sig?
Mine koldhævede boller holder sig lækre i 2-3 dage, hvis jeg opbevarer dem i en lufttæt pose. Efter et par dage varmer jeg dem kort i ovnen for at få skorpen sprød igen.
Kan man lave dejen med andre typer mel?
Helt sikkert! Jeg bytter ofte noget af hvedemelet ud med fuldkornsmel eller bruger kun durummel for en grovere struktur. Det fungerer super godt og giver en ekstra smagfuld bolle.
Hvad gør jeg, hvis dejen virker for våd?
Hvis dejen er meget våd, drysser jeg bare lidt ekstra mel. Dejen skal være som en tyk grød ellers flyder den ud på bagepladen og bollerne blir flade.