Koldhævede boller

Koldhævede boller – mine nemme morgenboller

Der er næsten ikke noget bedre end duften af friskbagte boller en tidlig morgen, og netop derfor elsker jeg mine koldhævede boller. Jeg rører dejen sammen om aftenen på ingen tid, for de er nemlig æltefrie, og næste morgen kan jeg hurtigt bage lune, sprøde boller uden stort besvær. Koldhævet dej gør det nemlig muligt at få lækkert morgenbrød med minimal indsats – perfekt til både travle hverdage og dovne weekender. Jeg elsker, hvor nemme de er, og hvordan den lange hævetid giver bollerne en fantastisk smag og struktur. Hvis du også drømmer om at servere hjemmebagte morgenboller uden stress, så er denne opskrift lige noget for dig!

Koldhævede boller - Sprøde og luftige æltefrie boller, der er hævet i køleskabet.

Koldhævede boller

Vær den første til at vurdere!
Opskrift på nemme og luftige brusebadsboller. Æltefrie morgenboller, der kan varieres med forskelligt mel, gryn, frø og kerner.
Antal: 10 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Koldhævning 8 timer
Samlet tid 8 timer 27 minutter

Ingredienser

  • 5 ½ dl koldt vand
  • 20 g gær
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 tsk honning (eller sukker)
  • 500 g hvedemel
  • 100 g durummel (eller fuldkornsmel)
  • 50 g finvalsede havregryn

Instruktioner

  • Vand, gær og honning røres sammen.
  • Tilsæt hvedemel og rør det ud i vandet, hvorefter durummel og havregryn røres i lidt ad gangen. Konsistensen skal være som en tyk grød.
  • Til sidst røres saltet i.
  • Dæk skålen til og lad den hæve på køkkenbordet 1 time.
  • Sæt herefter dejen på køl natten over eller mindst 8 timer.
  • Dagen efter: Varm ovnen op til 250℃ over- og undervarme.
  • Imens ovnen varmer op, sættes dejen på en bageplade beklædt med bagepapir med en våd ske. Jeg laver 10 boller af portionen.
  • Når du sætter bollerne ind i ovnen sænkes varmen til 225 ℃. Bag bollerne sprøde og gyldne i ca 15 minutter.
  • Lad dem køle lidt af på en bagerist inden de serveres.
  • Koldhævede boller holder sig friske i 2-3 dage i en lufttæt beholder/pose. Varm dem evt op i en varm ovn et par minutter, så de blir sprøde igen. Bollerne er også fryseegnede.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Koldhævede boller - Sprøde og luftige æltefrie boller, der er hævet i køleskabet.

Sådan serverer jeg de koldhævede boller

Hos os kalder vi dem brusebadsboller – et dækkende navn, fordi jeg kan sætte dem i ovnen, hoppe i bad, og så er der sprøde morgenboller klar på ingen tid. Det gør dem perfekte til både travle hverdage og i week-enden, når man bare vil slappe af.

Når jeg har bagt en portion af mine koldhævede boller, elsker jeg at servere dem lune direkte fra ovnen. Der er næsten ikke noget bedre end at flække en nybagt bolle og se dampen stige op. Til morgenmad serverer jeg dem ofte helt enkelt med lidt smør og en skive ost – det er ren forkælelse!

De koldhævede boller er også fantastiske som en del af et hyggeligt morgenbord til gæster. Jeg sætter dem på bordet sammen med blødkogte æg eller æggekage, sprødstegt bacon, forskellige oste og lidt god marmelade.

Æggekage
Min bedste opskrift på en virkelig lækker, gammeldags æggekage med stegt flæsk eller bacon. Serveres direkte fra panden med purløg og rugbrød.
Se opskriften her
Æggekage bagt i ovn og serveret i jernpande med stegt flæsk og purløg

Til hverdag tager jeg nogle gange en bolle med på farten som et hurtigt morgenmåltid. De holder sig bløde og lækre hele dagen, hvilket gør dem perfekte som morgenbrød til både børn og voksne. Hvis du er mere til det grove, kan du også nemt tilsætte flere havregryn eller bytte noget af hvedemelet ud med fuldkornsmel – så får du skønne grovboller med havregryn, der mætter ekstra godt.

Uanset om jeg bager dem som “brusebadsboller” en travl hverdag, eller som lækkerier til en afslappet weekendmorgen, så er de koldhævede boller altid en kæmpe succes hjemme hos mig.

Koldhævede boller - Sprøde og luftige æltefrie boller, der er hævet i køleskabet.

Ingredienser i koldhævede boller

Hver ingrediens spiller en vigtig rolle i bolledejen, og jeg vil her dele, hvad de hver især bidrager med – samt et par gode tips, hvis du vil lave små justeringer.

  • Koldt vand
    Jeg bruger altid koldt vand for at sikre en langsom hævning natten over. Den lave temperatur gør, at dejen udvikler en dybere smag og en perfekt, sej krumme.
  • Gær
    En lille mængde gær er nok, når bollerne hæver i lang tid. Jeg synes, 20 g er perfekt til at få en luftig, let struktur uden at bollerne smager for meget af gær.
  • Salt
    Salt giver ikke bare smag, men styrer også gærens arbejde. Jeg tilsætter det altid efter gæren er opløst for at undgå, at saltet hæmmer hævningen.
  • Honning (eller sukker)
    Jeg plejer at bruge en skefuld honning, da det hjælper gæren i gang og giver en diskret sødme, som gør bollerne ekstra lækre. Sukker kan selvfølgelig bruges i stedet, hvis det er dét, du har på lager.
  • Hvedemel
    Hvedemel danner grundstrukturen i dejen. Jeg vælger altid en god, almindelig hvedemel – gerne med lidt højere proteinindhold, hvis jeg vil have endnu mere elastiske boller.
  • Durummel (eller fuldkornsmel)
    Når jeg bruger durummel, får bollerne en let nøddeagtig smag og en flot gylden farve. Hvis du hellere vil have en grovere bolle, kan du nemt bytte det ud med fuldkornsmel.
  • Finvalsede havregryn
    Havregrynene gør dejen ekstra saftig og giver bollerne en dejlig let grovhed. Jeg elsker også den let sødlige smag, de bidrager med. Hvis du vil have endnu grovere boller, kan du prøve med grovvalsede havregryn i stedet.

Tips til de bedste koldhævede boller

Efter at have bagt utallige portioner koldhævede boller, har jeg samlet nogle små tricks, som gør en stor forskel. Det første tip, jeg vil give videre, er at røre dejen minimalt sammen – den behøver hverken blive æltet i hånden eller på maskine. Jeg rører bare ingredienserne sammen, til de er godt blandet. Den lange hævetid sørger for, at glutenet udvikler sig helt naturligt.

Husk altid at tilsætte saltet til sidst, så det aldrig kommer i direkte kontakt med gæren. Saltet dræber nemlig gæren – og så får du ingen luftige boller.

Når dejen er rørt godt sammen, så der ikke er nogen melklumper tilbage dækker jeg skålen til og lader den hæve på køkkenbordet en times tid inden jeg stiller den i køleskabet. På den måde kommer hævningen godt igang og det gir en mere luftig bolle. det kan være fristende at bage med dejen med det samme, men ved at lade den koldhæve natten over – eller minimum 8 timer – kan dejen langsomt udvikle smag og struktur. Dejen skal gerne være lidt klistret, som en tyk grød, men endelig ikke for våd. Det giver luftige og lette morgenboller, der ikke flyder ud på bagepladen.

Når jeg står op om morgenen og skal bage mine koldhævede boller, tager jeg dejen direkte ud fra køleskabet. Jeg elsker, at jeg ikke skal lade dejen temperere – den kan formes og bages med det samme. Det er en kæmpe fordel, når man vil servere morgenbrød uden at skulle starte dagen alt for tidligt.

Jeg forsøger at håndtere dejen så lidt som muligt, så luften ikke bliver slået ud af den. Jeg sætter dem blot over på en bageplade beklædt med bagepapir med en våd ske. Små ujævne boller giver et rustikt og hjemmelavet udtryk, som jeg virkelig elsker. Et lille trick jeg bruger er at forvarme ovnen grundigt, gerne med en bageplade i, så bollerne får et ordentligt chok og hæver flot op.

Hvis jeg vil have ekstra sprød skorpe, sætter jeg også en lille skål med vand i bunden af ovnen under bagningen. Damp hjælper nemlig med at danne en skøn, sprød overflade på de færdige boller.

Jeg elsker, hvordan denne metode giver mig mulighed for at bage frisk morgenbrød uden at bruge timer på det om morgenen. Det er virkelig en lille luksus i en travl hverdag, og noget jeg ikke vil undvære.

Koldhævede boller - Sprøde og luftige æltefrie boller, der er hævet i køleskabet.

Andre opskrifter på boller

Er du også vild med hjemmebagt brød og boller du kan bruge som lækkert morgenbrød, froskost, til picnic og madpakke – så vil du måske også have lyst til at prøve nogle af mine andre opskrifter. Her finder du mine favoritter:

Bamseboller
Min bedste opskrift på store, bløde og luftige bamse boller – elsket af store og små. Perfekte til hverdag, week-end og til fødselsdag.
Se opskriften her
Bamseboller - Store, bløde og luftige hjemmelavede bamseboller.

Chokoladeboller
Min bedste opskrift på store, luftige og bløde boller med store stykker chokolade. Nemme teboller / bamseboller med chokolade.
Se opskriften her
Chokoladeboller - hjemmelavede bamseboller med chokolade.
Manitobaboller
Nem opskrift på de bedste manitobaboller. Bollerne er bagt med manitobamel og langtidshævede så du får en luftig bolle med perfekt sprød skorpe.
Se opskriften her
Manitobaboller - hjemmebagte boller bagt med manitobamel
Fødselsdagsboller
Nem opskrift på bolledej til hjemmelavede luftige, hvide boller. Server de lækre nybagte boller med smør til f.eks. fødselsdagen.
Se opskriften her
Fødselsdagsboller - hjemmebagte bløde og luftige fødselsdagsboller med flag
Ciabatta
Nem opskrift på luftige italienske ciabattabrød med sprød skorpe. Til morgenbrød, frokost og tilbehør til salater, supper og gryderetter.
Se opskriften her
Ciabatta - luftige brød eller boller med sprød skorpe og masser af smag
Boller
Hjemmebagte boller, der er luftige og bløde – nem og hurtig opskrift, der gir perfekt resultat hver gang. Brug dem til fødselsdag, hverdag og burger.
Se opskriften her
Boller - Store bløde og luftige hjemmebagte boller.
Ciabatta med surdej
Ciabatta boller, der smager helt rigtigt med den sprøde seje skorpe og luftige krumme
Se opskriften her
Koldhævede boller - Sprøde og luftige æltefrie boller, der er hævet i køleskabet.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan man fryse koldhævede boller?

Ja, jeg fryser dem tit ned, når de er helt afkølede. Så kan jeg hurtigt tø en bolle op og lune den i ovnen, når jeg har brug for frisk morgenbrød.

Hvor lang tid kan de holde sig?

Mine koldhævede boller holder sig lækre i 2-3 dage, hvis jeg opbevarer dem i en lufttæt pose. Efter et par dage varmer jeg dem kort i ovnen for at få skorpen sprød igen.

Kan man lave dejen med andre typer mel?

Helt sikkert! Jeg bytter ofte noget af hvedemelet ud med fuldkornsmel eller bruger kun durummel for en grovere struktur. Det fungerer super godt og giver en ekstra smagfuld bolle.

Hvad gør jeg, hvis dejen virker for våd?

Hvis dejen er meget våd, drysser jeg bare lidt ekstra mel. Dejen skal være som en tyk grød ellers flyder den ud på bagepladen og bollerne blir flade.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments