Chokoladeboller

Chokoladeboller – luftige, bløde og nemme at bage

Jeg har altid haft en forkærlighed for hjemmebag, og især når det kombinerer det søde med det hyggelige. Disse chokoladeboller er en af de opskrifter, jeg vender tilbage til igen og igen, fordi de både er nemme at lave og smager helt fantastisk. Jeg bager dem ofte i weekenden, hvor der er lidt ekstra tid til at forkæle familien, men de fungerer lige så godt på en hverdagsaften, når man har lyst til noget lækkert. Kombinationen af en blød bolle og stykker af smeltet chokolade gør dem uimodståelige, og de er et sikkert hit hos både børn og voksne. Om du spiser dem nybagte med smør eller pakker dem i madpakken, så er det en opskrift, der hurtigt bliver en fast del af din bageglæde.

Chokoladeboller - hjemmelavede bamseboller med chokolade.

Chokoladeboller

Vær den første til at vurdere!
Min bedste opskrift på store, luftige og bløde boller med store stykker chokolade. Nemme teboller / bamseboller med chokolade.
Antal: 12 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hævetid 1 time
Samlet tid 1 time 30 minutter

Ingredienser

  • 2.5 dl mælk (sødmælk eller minimælk)
  • 25 g gær
  • 75 g blødt smør (skal IKKE smeltes!)
  • 1 æg
  • 50 g sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme (kan udeladedes)
  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk fint salt
  • 100 g mørk chokolade

Andedt

  • 1 æg (til pensling)

Instruktioner

  • Skær smørret i terninger og lad det ligge på køkkenbordet til det opnår stuetemperatur.
  • Varm mælken op til den blir lillefingervarm og hæld den over i røreskålen.
  • Rør gæren ud i mælken.
  • Rør også sukker, kardemomme og æg ud i mælken.
  • Rør melet i lidt ad gangen og til sidst saltet. Lad maskinen køre indtil hvedemelet er arbejdet ind til en ensartet masse.
  • Tilføj smør og ælt det ind i dejen til den blir blank og smidig.
  • Hak chokoladen groft og ælt den som det sidste ind i dejen. Alt efter hvilken røremaskine du har, kan det være lettere at gøre det i hånden. Det skal gøres ganske kort, så chokoladestykkerne bevares.
  • Dæk skålen til og lad den hæve et lunt sted i 30 minutter. Se i noter mine tips til perfekt hævning.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12 nogenlunde lige store stykker. Tril dem til 12 faste boller.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg inden de stilles til efterhævning 30 minutter et lunt sted.
  • Pensl bollerne igen inden de bages ved 220 ℃ (over- og undervarme) på midterste ovnrille i ca 10 minutter til de er bagt igennem og har fået en flot gylden overflade.
  • Sæt de færdigbagte boller til afkøling på en bagerist inden de serveres.
    Tip: Chokoladeboller er fryseegnede.

Tips til opskriften

Majs tips til opskriften:
Gærdej hæver bedst ved temperaturer på 30-40 grader. Det kan derfor være svært at skabe det perfekte miljø til hævning i et almindeligt køkken.
Jeg bruger min ovn til hævning. Jeg indstiller den på 35-40 grader over- og undervarme (endelig ikke højere). Kan din ovn ikke gå ned på de lave temperaturer, kan du i stedet stille en stor skål med kogende vand ned i bunden af ovnen.
Nede i teksten finder du flere tips og tricks til de perfekte chokoladeboller.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Chokoladeboller - hjemmelavede bamseboller med chokolade.

Sådan nyder jeg mine chokoladeboller

Der er ikke meget, der slår en lun bolle med smør……det skulle da lige være en lunchokoladebolle 🙂 Hjemme hos mig er det nærmest blevet en tradition at lave en portion bløde boller til weekendens morgenmad eller eftermiddagshygge og jeg skifter lidt imellem de elskede bamseboller og så de her uimodståelige chokoladeboller. Jeg elsker, når chokoladen stadig er lidt smeltet, og man får den der perfekte kombination af sødt og blødt med lidt bid fra chokoladestykkerne.

Hvis du er ligesom jeg og elsker chokolade i bagværk, så se også min opskrift på brownies eller den du ved nok – drømmekage med chokolade.

Jeg serverer ofte friskbagte eller genopvarmede chokoladeboller sammen med varm kakao, på en kold vinterdag – og det er bare noget af det hyggeligste! Men altså, de fungerer jo også glimrende med en kop kaffe eller te – eller et glas saftevand, når børnene er med omkring bordet.

Det fungerer også super godt, hvis man får gæster – især børnene bliver ellevilde, når de får at vide, der er hjemmebagte boller med chokolade. De er også rigtig gode til børnefødselsdage, fordi de både kan spises som de er, eller skæres op og fyldes med lidt smør eller marmelade.

En anden ting jeg tit gør, er at bage en dobbeltportion og fryse halvdelen ned. Så har jeg altid nogle liggende til travle dage, hvor jeg gerne vil have lidt ekstra forkælelse uden at skulle bage fra bunden. De skal bare tø op på køkkenbordet og lunes kort i ovnen, så er de som nybagte igen.

Bamseboller
Min bedste opskrift på store, bløde og luftige bamse boller – elsket af store og små. Perfekte til hverdag, week-end og til fødselsdag.
Se opskriften her
Bamseboller - Store, bløde og luftige hjemmelavede bamseboller.
Brownie
Nem opskrift på ægte brownie. Svampet og fudgy med mørk chokolade, kakao og med eller uden nødder. Den bedste chokolade brownie bagt i lille bradepande.
Se opskriften her
Verdens bedste Brownie - hjemmelavet brownie med mørk chokolade, kakao og med eller uden nødder.
Den du ved nok kage
Den du ved nok – her får du min bedste opskrift på en svampet og luftig chokolade drømmekage med lækker kokostopping med kaffesmag.
Se opskriften her
Den du ved nok - svampet og luftig chokoladekage med kokostopping.

Ingredienser i chokoladeboller

Når jeg laver bløde chokoladeboller, handler det ikke kun om at smide det hele i en skål. Hver enkelt ingrediens har sin rolle i at skabe de perfekte, saftige og luftige boller. Her er lidt om, hvad de forskellige ingredienser bidrager med – og hvad jeg selv har lært undervejs.

  • mælk
    Mælken gør dejen blød og saftig. Jeg bruger som regel sødmælk, fordi det giver en lidt rigere og mere cremet bolle, men minimælk fungerer også fint, hvis det er det, jeg har.
  • gær
    Gæren er helt central – den får bollerne til at hæve og giver dem deres luftighed. Jeg bruger frisk gær, fordi jeg synes, det giver et mere ensartet resultat, men tørgær kan også bruges i en snæver vending.
  • blødt smør
    Det er vigtigt, at smørret er blødt, men ikke smeltet. Det giver en dejlig smidig dej og er med til at gøre bollerne ekstra bløde og bamseagtige. Smørret bidrager også med smag og fedme.
  • æg
    Ægget giver struktur og hjælper med at samle dejen, samtidig med at det tilfører lidt ekstra fugt og fylde. Og så giver det en flot gylden farve, når bollerne er bagt.
  • sukker
    Sukkeret giver ikke kun sødme – det hjælper også gæren i gang og gør bollerne mere gyldne. Jeg synes, den lille sødme passer perfekt sammen med den mørke chokolade.
  • stødt kardemomme
    Jeg bruger kardemomme, fordi det giver en mild, aromatisk varme, som klæder chokoladen overraskende godt. Du kan sagtens undlade det, men jeg vil klart anbefale at prøve det.
  • hvedemel
    Hvedemelet danner grundlaget for dejen. Jeg bruger altid helt almindeligt hvedemel med et moderat proteinindhold, så bollerne bliver luftige, men stadig lidt tætte og lækre i krummen.
  • fint salt
    Salt er vigtigt, også i søde deje – det balancerer smagen og fremhæver både sødmen og smørsmagen. Jeg bruger altid fint salt, så det fordeler sig jævnt i dejen.
  • mørk chokolade
    Her kan du virkelig lege lidt – jeg bruger ofte en god mørk chokolade på 60-70 %, fordi den giver en dyb, intens smag, som står godt til den søde dej. Du kan også bruge chokoladeknapper eller grofthakket pladechokolade.
  • æg (til pensling)
    Jeg pensler både før efterhævning og før bagning. Denne dobbeltpensling gir en ekstra smuk og blank overflade.

Mine bedste tips til luftige og bløde boller

Efter at have bagt chokoladeboller utallige gange, har jeg fundet frem til et par små fifs, der virkelig gør en forskel. Hvis du ligesom jeg elsker, når bollerne bliver høje, lette og næsten smelter i munden, så er der nogle ting, du især skal være opmærksom på.

Det første, jeg altid gør, er at skære smørret ud i små firkanter (hvis altså smørret har ligget i køleskabet). Smørret skal endelig ikke smeltes, men blot have sådan nogenlunde stuetemperatur.

Et andet tip er ikke at tilsætte yderligere mel til dejen. Det kan være fristende at tilføje ekstra mel, hvis dejen virker lidt klistret, men det er netop det, der gør bollerne luftige og bløde – en lidt fugtig dej. Jeg ælter den i mindst 8-10 minutter i røremaskinen, så glutenet virkelig får lov at udvikle sig. Hvis du ælter i hånden, skal du forvente lidt længere tid.

Vent med at tilsætte saltet til du næsten har tilføjet al hvedemelet. Det er vigtigt, at salt og gær aldrig kommer i direkte forbindelse med hinanden, da saltet dræber gærcellerne – og så ødelægger du muligheden for at få de eftertragtede luftige boller.

Når dejen er æltet færdig, lader jeg den hæve lunt og tildækket i 30 minutter et lunt sted. Gærdej hæver bedst ved temperaturer på mellem 30 og 40 grader. Så med mindre du bager på den varmeste sommerdag, kan det være nærmest umuligt at skabe de optimale betingelser for hævning i dit eget køkken. MEN der er heldigvis et smart trick: Du hæver dejen i ovnen. Indstil ovntemperaturen på 35-40 grader (endelig ikke højere) ved over- og undervarme. Så hæver du dej begge gange på midterste ovnribbe.

Kan din ovn ikke gå ned på så lave temperature, kan du stadig bruge din ovn til at hæve dejen i. Du fylder blot en står skål eller ovnens dybe bradepande med kogende vand, stiller den i bunden af ovnen og dejen på midterste ovnribbe.

Efter første hævning former jeg bollerne nænsomt, og her sørger jeg for ikke at trykke al luften ud af dejen. Det gør, at de bliver ekstra luftige, når de bages. Herefter pensles de med sammenpisket æg og sættes retur i ovnen ved 35-40 grader og hæver igen 30 minutter.

Sidst men ikke mindst, pensler jeg bollerne med sammenpisket æg igen lige inden de ryger i ovnen. Det giver en blank og flot overflade, som næsten skinner, når de er færdigbagte. Jeg bager dem midt i ovnen ved 220 grader over- og undervarme og på midterste ovnribbe – og holder godt øje de sidste par minutter, så de ikke bliver for mørke. Duften alene er nok til at lokke hele familien i køkkenet.

Andre opskrifter på lækre boller

Hvis du er vild med boller, vil du måske have lyst til at afprøve nogle af mine andre bageopskrifter på boller. Her er der nogle af mine og min families favoritter:

Manitobaboller
Nem opskrift på de bedste manitobaboller. Bollerne er bagt med manitobamel og langtidshævede så du får en luftig bolle med perfekt sprød skorpe.
Se opskriften her
Manitobaboller - hjemmebagte boller bagt med manitobamel
Ciabatta
Nem opskrift på luftige italienske ciabattabrød med sprød skorpe. Til morgenbrød, frokost og tilbehør til salater, supper og gryderetter.
Se opskriften her
Ciabatta - luftige brød eller boller med sprød skorpe og masser af smag
Surdejsboller med maskmel
Dejlige luftige og smagsfulde surdejsboller med 01 Pilsner maskmel
Se opskriften her
Fødselsdagsboller
Nem opskrift på bolledej til hjemmelavede luftige, hvide boller. Server de lækre nybagte boller med smør til f.eks. fødselsdagen.
Se opskriften her
Fødselsdagsboller - hjemmebagte bløde og luftige fødselsdagsboller med flag
Juleboller
Juleboller – Nem opskrift på de bedste hjemmelavede boller til jul med dejlig smag af julekrydderier som kardemomme og appelsin og lækkert fyld.
Se opskriften her
Juleboller - Store bløde boller med julekrydderier
Chokoladeboller - hjemmelavede bamseboller med chokolade.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg bruge lys chokolade i stedet for mørk?

Ja, du kan sagtens bruge lys chokolade, hvis du foretrækker en sødere bolle. Det giver en lidt mildere smag, som især børn ofte er vilde med.

Kan chokoladebollerne fryses?

Helt klart. Jeg fryser dem ofte ned i fryseposer og tager dem op, når vi har brug for noget hurtigt og lækkert. De skal bare tø op og lunes kort i ovnen.

Hvor længe kan bollerne holde sig friske?

De smager bedst samme dag, men kan sagtens holde sig 2-3 dage i en lufttæt pose eller bøtte. Du kan lune dem kort i ovnen for at friske dem op.

Kan jeg undlade kardemomme?

Ja, kardemomme kan helt udelades, hvis du ikke bryder dig om krydderiet. De bliver stadig søde og lækre, bare med et lidt mere neutralt udtryk i smagen.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments