Hvis der er noget, der bringer glæde her i huset, så er det når jeg går igang med at lavede hjemmelavede frikadeller! Her kan alle være med store som små, for hvem kan sige nej til en ægte dansk klassiker?
Når nu vi alle er så vilde med hjemmelavede frikadeller, laver jeg gerne en kæmpe portion, når der er hakket svin og kalv på tilbud. Efter tilberedning deles de op i mindre portioner og puttes i fryseren. Så er der nem mad til en af de travle dage og ungerne blir altid så glade, når de lige får en pose frikadeller med hjem.
Opskriften på de hjemmelavede frikadeller, er egentlig min mormors, så den er gået i arv i flere generationer. Tror egentlig det er den enste opskrift, jeg har taget med mig og som jeg kun har tilladt mig at ændre en smule på. Jeg elsker nemlig friskrevet muskatnød. Og da jeg ved, at den lille delikate nød deler vandende, er det naturligvis helt op til dig, om du tilføjer friskrevet muskatnød i farsen eller eller ej.
Prøv de saftige frikadeller til en lækker kartoffelsalat.
Hjemmelavede frikadeller
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1 kg Hakket kalv/svin
- 3 stk Æg str L
- 2 store Gule løg – revet fint
- 2 dl Minimælk
- 2 dl rasp (NB: Du kan ikke bruge pankorasp)
- 3-4 tsk salt
- Lidt friskkværnet peber
- Evt. lidt fintrevet muskatnød
- Lidt Olivenolie og smør til at stege i
Instruktioner
- Kom alle ingredienserne ned i røreskålen og lad maskinen røre farsen til en ensartet masse.Har du ikke en røremaskine eller laver du en mindre portion, kan du sagtens bruge rene hænder.
- I en stor stegepande varmes olivenolie op og smørret tilsættes.
- Jeg beregner en stor spiseskefuld fars pr. frikadelle, der steges gyldne inden de vendes.For store frikadeller steger jeg dem i 14-16 minutter. Prøv at skære en frikadelle igennem. Kødet skal være lyst og ikke være rødt, når det er svinekød.
- Læg de færdigstegte frikadeller over på et fad og steg de øvrige på samme vis.
- Frikadellerne er fryseegnede!
Tips til opskriften
- Der blir mellem 30 og 40 frikadeller ud af denne portion alt efter hvor store du vælger at lave dem.
- Til dagens opskrift, har jeg lavet en klassisk frikadelle. Du kan sagtens skifte den revne muskatnød ud med andre friske eller tørrede krydderurter som f.eks. timian og så kan du nemt lave en mere græskinspireret frikadelle ved at tilføje knust hvidløg.
- Hos os foretrækker vi at rive løgene fint på et rivejern eller i en foodprocessor. De kan naturligvis hakkes fint eller groft i stedet for, hvis du foretrækker det.
- Jeg steger som hovedregel frikadellerne på panden. Det synes jeg gir den mest saftige frikadelle. Skal du lave mange eller foretrækker du at tilberede dem i ovnen, kan det sagtens lade sig gøre. Du sætter dem blot med en ske på en bageplade beklædt med bagepapir og bager dem i ovnen ved 200 grader (helst varmluft) i 10 minutter, hvorefter du vender dem og lader dem bage færdig i ca 10 minutter. Husk også her at tjekke en enkelt frikadelle, om de er gennemstegte.
- De hjemmelavede frikadeller er fryseegnede!