Uhmmm juleboller….
Hos mig, kan man ikke sige jul uden også at sige JULEBOLLER. Du ved de her store bløde boller bagt med sødmælk og smør og med dejlig smag af kardemommefrø og fyldt med rosiner og sukat.
Juleboller
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 250 gram sødmælk (hvis du laver dem langtidshæve, skal du bruge kold mælk ellers luner du den til lillefingervarm)
- 25-50 gram gær (25 gram hvis de koldhæves ellers kan du bruge 50 gram, så dejen hæver noget hurtigere)
- 60 gram rørsukker
- 2 stk æg str L (1 til dejen og 1 til pensling)
- 1 stk økologisk appelsin (du skal både bruge saften og skrællen der rives meget fint)
- Ca 575 Hvedemel af god kvalitet
- 75 gram smør (stuetempereret)
- 1 tsk knuste kardemommefrø (Kan købes i velassorterede supermarkeder eller i specialforretninger. Kan erstattes af stødt kardemomme, men det gir desværre ikke den samme gode smag.)
- ¾ tsk flagesalt eller fint salt
- ½ håndfuld sukat – fintsnittet
- ½ håndfuld rosiner – måske mere hvis i er glade for rosiner
Drys:
- 50 gram hasselnøddeflager (Du kan også bruge mandelsplinter eller flager)
- ½ tsk knuste kardemommefrø
- 2 spsk rørsukker
Instruktioner
- JULEBOLLER MED KARDEMOMMEFRØ, ROSINER OG SUKAT
- Du kan både lade dejen langtidshæve – dvs på køl natten over eller bage samme dag. Derfor varierer gærmængden og temperaturen på mælken.
- Kardemommekapslerne åbnes lettest, hvis du lægger dem ned i en morter og gir dem et dask med støderen.Fjern kapseldele og stød herefter frøene.
- Rør gæren ud i mælken. Mælken skal være kold, hvis den skal langtidshæves og lillefingervarm, hvis du skal bage samme dag.
- Rør herefter sukker, stødte kardemommefrø, saft og skal af den økologiske appelsin i.
- Herefter tilsættes hvedemelet lidt ad gangen. Først når næsten al hvedemelet er rørt i tilsættes saltet.
- Kør dejen blank og herefter tilsættes lidt ad gangen smøret.
- Ælt dejen ved høj hastighed indtil den slipper kanterne på røreskålen.
- Først til allersidst tilsætter du rosiner og sukat, der blot skal fordeles i dejen.
- Dæk skålen og hvis den skal langtidshæve stilles den på køl natten over. Ellers stilles den til hævning et lunt sted 1 time eller til den er hævet til dobbelt størrelse.
- Hæld den færdighævede dej ud på et meldrysset bord og del den i nogenlunde ligestore stykker. Jeg fik det til at passe med 80 gram pr bolle.
- Form til stramme boller, der lægges over på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Dæk dem til og lad dem efterhæve 1/2 time inden de pensles med sammenpiskes æg og drysses med nøddeflager, rørsukker og kardemommefrø.
- Bages ved 220 grader alm ovn i 12-15 minutter til de er flotte gyldne på overfladen.
- Lad julebollerne køle en smule af på en bagerist inden de nydesHusk julebollerne er fryseegnede. De skal blot lunes i en varm ovn.
- Du kan følge mig på Instagram og på den måde altid være opdateret på alt det nye herinde på bloggen.
Det er simpelthen bare de bedste boller – og jeg elsker at forkæle min famile (og mig selv) med lune juleboller her i de kolde vintermorgener, hvor ingen rigtig har lyst til at køre til bageren.
De er heldigvis super lette at bage og så kan de fryses ned. Så er der altid en lækker bolle, der blot lige skal lunes i ovnen inden køkkenet dufter af…ja, jul.
Men selvom de hedder juleboller, er det faktisk synd kun at spise dem i julemåneden. Derfor må jeg indrømme, at der hele vinteren igennem blir bagt juleboller – og hvorfor ikke, når de nu smager så dejligt?
Vild med lækkert bagværk….?
Er du også vild med lækkert hjemmebag, så vil du sikker blive glad for nogle af mine andre bageopskrifter. Her kommer nogle links og ellers er der flere dejlige opskrifter både med og uden mel, hvis du kigger ind under fanen med brød og kager.
Manitoba boller – luftige boller med sprød krumme
Grydebrød | det lette uden æltning
Hvidløgssnurrer – opskrift med mozzarella og persille
Kardemommesnurrer med remonce – nem opskrift på lækkert bagværk