Vegetarisk Chiliret
I dag smutter vi en tur i det mexicanske køkken, hvor vi laver chili sin carne. Og jeg lover dig, at du ikke kommer til at savne kødet, for der er dejlig smæk på smagen uden at den blir for stærk. Så du kan roligt servere den for hele familien – også de der måske er lidt chiliforskrækkede.
Chili sin carne
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 400 gram Søde kartofler, skrællet og skåret i tern
- 2 alm løg – fintsnittet
- 4 fed hvidløg – fintsnittet
- 1 stk squash – skåret i tern
- 1 dåse sorte bønner (drænet og skyllet)
- 1 dåse Mixed beans Chili fra @Urtekram
- 1 stk rød peberfrugt skåret i tern
- 2 dåser flåede hakkede tomater ialt 800 ml
- 2 dl majs enten fra frost eller dåse
- ½ tsk stødt koriander
- ½ tsk stødt kanel
- ½ tsk spidskommen
- 1 tsk Chilisauce – tabasco
- 30 gram mørk chokolade 70%
- 1 spsk flydende honning
- 1 spsk usødet cacaopulver
- Lidt olivenolie til at stege i
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
Tilbehør:
- Fuldkornsris – koges efter anvisning på pakningen
- 1 stk avocado skåret i både
- 1 stk lime skåret i både
- Lidt frisk koriander eller bredbladet persille som drys
- 1 portion mangosalsa: 1 mango og evt lidt ananas skåret i tern vendes med lidt rødløg i både, 1/4 rød chili i skiver, limesaft , et nip salt og frisk koriander
- 2 dl creme fraiche 18%
Instruktioner
- Varm olivenolien op i en gryde og sauter løg, hvidløg og de søde kartofler nogle minutter.
- Tilsæt herefter squash og krydderierne og lad det hele sautere indtil de søde kartofler er næsten møre.
- Tilføj nu de hakkede, flåede tomater og bønnerne. De sorte bønner drænes og skylles inden de tilsættes, men Mixed Beans chili tilsættes MED lagen.
- Lad det hele koge godt igennem ved middel varme og tilføj til sidst den mørke chokolade, flydende honning og usødet cacao.
- Smag til med flagesalt, friskkværnet peber og evt ekstra tabascosauce, hvis du ønsker mere styrke,
- Server med fuldkornsris, avocado, koriander eller bredbladet persille, limebåde, creme fraiche og evt en portion mangosalsa.
- Rigtig god fornøjelse!
Lidt om opskriften
Chili con carne – den klassiske opskrift med oksekød, kender de fleste og den smager jo også skønt. Men i takt med, at vi blir mere og mere bevidste om at skære ned på kødet, vinder de kødfrie alternativer mere og mere terræn. Og heldigvis for det og især da, når de smager så dejligt som dagens opskrift.
Chili sin carne er spækket med skønne grøntsager og så er den dejlig nem at lave. Takket være de færdigkogte bønner på dåse, behøver du hverken iblødsætte eller koge bønnerne inden du skal igang med aftensmaden. Det er bare en kæmpe hjælp, synes jeg.
Tilbehør…
Hos os foretrækker vi at spise fuldkornsris og en enkel mangosalsa sammen med – og så naturligvis tortillachips, sød chili, avocadoskiver og masser af bredbladet persille eller koriander. Vi er jo i det mexicanske køkken, så det hører naturligvis med.
Mangosalsa er nem at lave, for det er blot en godt moden mango skåret i små tern, evt også lidt ananas eller melon, rødløg skåret i tynde både og evt lidt frisk chili uden kerner (blir det for stærkt, kan du i stedet snitte lidt rød snackpeber og blande i i stedet for). Pres limesaft henover og et nip salt og pynt med frisk koriander eller bredbladet persille.
Derudover er det altid lækkert med lidt kold creme fraiche, som jeg sætter ind i en skål for sig. Så kan man selv forsyne sig.
Er du også vild med nemme gryderetter med masser af grønt…? Så er du landet det helt rigtige sted. Prøv f.eks. min opskrift på Enchilada med broccoliris, Friske forårsruller med peanutbutterdip eller hvad med en Vegetarisk gryderet med sød kartoffel og grønne linser i cremet kokossauce.