Vegetarisk blomkålscurry…
Nem og lækker curry med masser af grønt og fyldig smag fra de varme krydderier.
Når jeg laver salater og gryderetter/curry med blomkål, så bager jeg dem altid. Det gir en langt bedre smag, nærmest nøddeagtig. Og bare rolig, det er hverken besværligt eller tidskrævende. 15 minutter, så er de klar og imens laves resten af curryen klar, så de bagte blomkål blot skal tilsættes.
Vegetarisk blomkålscurry
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Til bagt blomkål:
- 1 stk blomkål i små buketter
- Lidt olivenolie
- Lídt friskkværnet peber
- 1 tsk karry
- 1 tsk gurkemeje
Til curryen:
- Lidt olivenolie
- 2 stk alm løg – fintsnittede
- 3 fed hvidløg – fintsnittede
- 10 cm frisk ingefær – skrællet og fintsnittet
- 1 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk gurkemeje
- 3 tsk karry
- 2 tsk tomatkoncentrat
- 1 brik/dåse Flåede, hakkede tomater
- 1 dåse kokosmælk (400 ml)
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 1 stor spsk peanutbutter (jeg bruger den crunchy type)
- 1 brik/dåse færdigkogte kikærter – drænet og skyllet
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber til at smage til med
Pynt/topping/tilbehør:
- 1 håndfuld bredpladet persille eller koriander
- Lidt fladbrød
- 1 portion ris beregnet til 4 personer
- 2 stk lime skåret i skiver eller både
- 2 håndfulde peanuts
- Lidt lynsyltede rødløg: 2 små rødløg, saften af 1 citron, 2 tsk sukker ( )
- Evt 1 pakke ostestykker til at panere og stege
Instruktioner
Start med at lave de bagte blomkål:
- Tænd ovnen på 200 grader.Bræk blomkålen i små buketter og vend dem med karry, gurkemeje, friskkværnet peber og lidt olivenolie.Fordel blomkålsbuketterne på en bageplade beklædt med bagepapir og sæt den ind i den varme ovn i ca 15 minutter til blomkålen er gennembagt og let gylden.
Lav imens curryen:
- Varm lidt olivenolie op i en gryde og sauter først løgene til de er klare og tilsæt hvidløg og ingefær. Lad det hele sautere et par minutter.
- Herefter tilføjes , tomatpure, karry, gurkemeje og spidskommen. Rør rundt og lad det sautere med indtil krydderierne dufter.
- Tilføj nu de hakkede flåede tomater, kokosmælk og peanutbutter.Rør rundt indtil peanutbutteren er helt opløst. Herefter tilføjer du grøntsagsbouillon og lader det hele koge godt igennem inden du tilsætter de drænede og skyllede kikærter.
- Sænk varmen og lad curryen koge lidt ind, så den tykner.
- Når de bagte blomkålsbuketter er klar, hælder du 3/4 dele over i curryen. Resten holder du tilbage og bruger dem som topping ved servering eller stiller i en lille skål med ind på bordet sammen med det øvrige tilbehør.
- Smag til og juster med flagesalt, friskkværnet peber og evt lidt limesaft.
- Varm fladbrødene i den varme ovn og server dem sammen med løse ris, lynsyltede rødløg, limeskiver, peanuts, resten af de bagte blomkålsbuketter og masser af bredbladet persille eller koriander.Måske du får lyst til at servere din curry med stegte ostestykker…? Så se nedenfor.
Vil du servere stegte ostestykker til din curry…?
- De blir efter min mening bedst, når de paneres inden stegning:Vend dem først i mel, herefter sammenpisket æg og herefter i lidt pankorasp.Steg dem 2 minutter på hver side og spis dem straks.
Tips til opskriften
Du kan f.eks. prøve min cremede blomkålssuppe med bagt blomkål, bagt blomkålssalat med appelsin eller Bagt blomkålssalat med kikærter og avocado. Vil du se flere opskrifter med bagt blomkål, kan du skrive Bagt blomkål i søgefeltet.
I dag tilsatte jeg kikærter for at få lidt ekstra fyld i curryen. Det kunne også være sorte bønner eller røde linser, alt efter hvad du foretrækker eller måske har en rest stående af. Tidligere var jeg stor fortaler for at bruge de tørrede bønner, men ja nu må jeg indrømme, at jeg altid bruger de færdige på dåse. De skal blot drænes for væde og så er de klar til brug. Det sparer en masse tid og besvær med iblødsætning og lang tids kogning.
Hvad kan vi servere som tilbehør….
Som tilbehør serverrede jeg i dag lynsyltede rødløg, fladbrød, peanuts, lime og hvide ris.
De lynsyltede rødløg er så lette at lave. Du blander blot citronsaft og lidt sukker og masserer lagen godt ind i fintsnittede rødløg. Lad dem stå 5-10 minutter og så er de klar. Lettere blir det vist ikke, så glem bare alt om kogelage og eddikelugt i hele huset.
De hvide ris, kan du efter smag og behag variere med fuldkornsris, couscous eller helt undlade og spise curryen udelukkende med fladbrød/naan.
Opskriften på blomkålscurry blev lavet i forbindelse med en reklameopgave jeg have for Karolines Køkken. De ønskede en vegetarisk opskrift med masser af grønt og masser af smag, der skulle serveres med deres nye madlavningsost.
Så har du lyst til at tilsætte lidt ekstra til din vegetariske blomkålscurry, kan du prøve at panere og stege et par ostestykker. Når du panerer dem, blir de dejligt sprøde udenpå og bløde inden i. De kan naturligvis også steges uden panering, men jeg synes det blev bedst med panering. Jeg har tilføjet metoden som en note nede i opskriften.