Thai Beef salad – bøfsalat med flanksteak og grønt
Thai beef salad, er en både nem og mættende thai-inspireret måltidssalat med lynstegt oksekød, sprøde grøntsager og en spicy dressing med lime og frisk ingefær. Til Thai Beef Salad foretrækker jeg enten flanksteak eller ribeye og altid dansk kød af god kvalitet, så det er mørt og lækkert. Har jeg tid, marinerer jeg det en time eller to inden jeg lynsteger det. Har du travlt, kan du sagtens springe marinaden over, og så blot krydre kødet lidt ekstra under tilberedningen.
Salaten er både nem og meget hurtig at lave og egner sig rigtig godt som en dele-salat til to, hvor den fungerer som et komplet måltid til to evt med lidt lækkert brød ved siden af.

Thai Beef Salad
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til dressing/marinade:
- 2 Økologisk lime (saft)
- 1 tsk fintrevet skal af lime
- 1 spsk flydende honning eller brun farin
- 2 spsk olivenolie af god kvalitet
- 1 tsk friskrevet ingefær – gerne mere alt efter smag og behag
- 1-2 fed hvidløg – knust
- 1 nip chiliflager
- Siracha sauce til at smage til med
- Fish sauce til at smage til med
Det skal du bruge til selve salaten:
- 1 flanksteak på ca 250 gram
- salt
- friskkværnet peber
- smør eller olivenolie til at stege i
- 2 små hjertesalat plukket i mindre stykker
- ½ agurk skåret i skiver
- 1 håndfuld cherrytomater skåret i halve
- 1 rødløg skåret i tynde både
- 3 forårsløg – fintsnittede
- ½ håndfuld peanuts
- ½ håndfuld frisk mynte
Instruktioner
- Pisk ingredienserne til dressingen grundigt sammen og smag den til med siracha sauce og fish sauce, salt og friskkværnet peber. På den måde, kan du selv regulere hvor stærk dressingen/marinaden skal være.Har du tid, kan du bruge halvedelen af dressingen til at marinere kødet i, ellers bruger du den blot som dressing til den færdige salat.Hvis du vælger at marinere kødet, så lad gerne marinaden virke 30 minutter.
- Steg flanksteaken i smør på en varm pande. Jeg kan bedst li den medium rare, så alt efter kødets tykkelse, får den 4 minutter på hver side. Lad stegen hvile 5 minutter (UDEN at dække den til) inden du skærer den i tynde strimler. HUSK at skære på tværs af kødets fibre!
- Pluk hjertesalaten i mindre stykker, snit agurk og forårsløg i skiver og halver cherrytomaterne. Skær rødløget i tynde både og fordel strimler af flanksteak henover.Slut af med af dryppe lidt af dressingen henover salaten, krydr med lidt friskkværnet peber og flagesalt og giv et drys peanuts og frisk mynte lige før servering.
Videoopskrift


Hvad er Thai Beef Salad?
Thai beef salad – eller Yum Nua, som den hedder i Thailand – er en frisk og smagfuld salat, hvor møre skiver af grillet oksekød kombineres med sprøde grøntsager og en syrlig, sød og stærk dressing. Det er en klassisk ret i det thailandske køkken, hvor balancen mellem smagene virkelig er i fokus: syren fra lime, det salte fra fish sauce, sødmen fra honning eller sukker og varmen fra chili.
Jeg oplever den som en perfekt ret, når jeg gerne vil lave noget let og sundt, men som stadig smager af rigtig meget. Den kan både spises som en let hovedret eller serveres som en del af et større måltid sammen med andre asiatiske retter. Det er også en af de retter, der imponerer, fordi den både ser flot ud og smager helt fantastisk – uden at være svær at lave.
Sådan serverer jeg Thai Beef Salad
Jeg serverer næsten altid thai beef salad som en selvstændig hovedret – den er fyldig nok i sig selv, især med den møre steak og de mange grøntsager. Men jeg har også haft stor succes med at servere den som en del af et større måltid, f.eks. til en asiatisk inspireret middag med vennerne, hvor jeg laver flere små retter, man kan dele.
Hvis jeg vil gøre lidt ekstra ud af det, serverer jeg salaten med kogte jasminris ved siden af. Det gør retten lidt mere mættende, og risene suger også noget af den lækre dressing op, så intet går til spilde. Det fungerer især godt, hvis man har lavet lidt ekstra dressing og gemmer den til at hælde over ved servering.
Om sommeren har jeg faktisk tit haft den med som en slags picnic-ret – flanksteaken kan steges i forvejen og skæres i skiver hjemmefra, og grøntsagerne holder sig friske, hvis de pakkes separat. Dressingen kan man have i et lille glas og hælde over lige inden servering. Det er en nem måde at få en frisk og smagfuld salat med på farten. Når jeg serverer bøfsalaten om sommeren, serverer jeg altid lidt lækkert brød ved siden af. Det kan både være flutes eller hvidløgsflutes.
Når jeg har gæster, anretter jeg ofte salaten på et stort fad, så det hele ligger flot og indbydende – det ser virkelig lækkert ud, når de grønne blade, røde tomater, tynde skiver rødløg og gyldent kød bliver drysset med hakkede peanuts og friske mynteblade. Det er en ret, der imponerer visuelt – og smagen følger heldigvis trop.
Og hvis du har lidt rester til overs, smager salaten også godt dagen efter – bare opbevar kød og grøntsager hver for sig, så salaten ikke bliver slatten. Dressingen kan sagtens holde sig i et lille glas i køleskabet i 2-3 dage.
Ingredienser i Thai beef salat
Herunder gennemgår jeg, hvad hver ingrediens bidrager med, og hvordan jeg selv bedst bruger dem i opskriften. Hvis du mangler noget, er der også plads til små justeringer undervejs.
Dressing og marinade
- Lime (saft og skal)
Den friske limesaft giver dressingen sin karakteristiske syre, som er helt essentiel i en god thai dressing. Jeg elsker også at tilføje lidt af den fintrevne skal – det giver en ekstra aromatisk kant, som løfter hele smagen. - Flydende honning eller brun farin
Sødmens rolle er at balancere syren og chilien. Jeg bruger oftest honning, men hvis jeg er løbet tør, fungerer brun farin også rigtig godt. Det giver en lidt dybere sødme. - Olivenolie
Selvom det ikke er traditionelt i det thailandske køkken, bruger jeg gerne en mild olivenolie for at binde dressingen sammen. Det gør den mere cremet og nem at fordele over salaten. - Friskrevet ingefær
Ingefæren tilfører varme og friskhed. Jeg har fundet ud af, at jo finere den rives, jo mere intens bliver smagen – og det kan jeg rigtig godt lide. - Hvidløg
Knust hvidløg giver dressingen dybde og lidt kant. Jeg plejer at smage mig frem, alt efter hvor stærk hvidløget er. - Chiliflager
En smule chiliflager giver lige dét ekstra pift. Hvis jeg ved, at jeg serverer den for nogen, der ikke er til stærk mad, skruer jeg lidt ned – men jeg synes faktisk, det klæder salaten med lidt varme. - Siracha sauce
Det er her, jeg justerer styrken efter humør. En lille smule gør underværker – men pas på, for det er en stærk sag! - Fish sauce
Fish sauce er helt uundværlig for at få den autentiske, salte umami-smag frem. Den dufter måske kraftigt i flasken, men i dressingen runder den smagen flot af.
Salaten
- Flanksteak
Jeg vælger gerne flanksteak fordi det er et mørt og smagfuldt stykke kød, som egner sig perfekt til lynstegning. Det er vigtigt ikke at stege det for længe, så det bevarer saftigheden. Husk at lade det trække, før du skærer det i skiver. - Hjertesalat
Hjertesalat giver den helt rigtige sprødhed og fungerer godt som base. Jeg plukker den i mindre stykker, så den er nem at spise med både gaffel og pinde. - Agurk
Agurkens friskhed og sprødhed giver et dejligt modspil til den varme steak og den krydrede dressing. Jeg bruger ofte en agurk med tyndt skind og skærer den i tynde skiver. - Cherrytomater
Tomaterne tilføjer sødme og saftighed. Jeg bruger helst de små, søde varianter, som jeg halverer for at få dressingen til at trænge godt ind. - Rødløg
De tynde både af rødløg giver lidt skarphed og farve. Hvis jeg synes, de er for stærke, lægger jeg dem i koldt vand i 10 minutter inden brug. - Forårsløg
Forårsløg giver en mild løgsmag og lidt ekstra knas. Jeg snitter dem fint og drysser dem over som topping – det giver salaten et frisk udtryk. - Peanuts
Jeg elsker at bruge ristede peanuts på toppen. De giver både knas og en let saltet smag, som klæder dressingen. Hvis jeg vil gøre lidt ekstra ud af det, hakker jeg dem groft og rister dem let på panden. - Frisk mynte
Mynte er prikken over i’et i denne salat. Den giver en uventet, kølende smag, der spiller virkelig godt sammen med chili og lime. Jeg bruger altid frisk mynte – tørret giver slet ikke samme effekt.
Tips til den bedste thai beef salad
Jeg har lavet denne thai beef salad utallige gange, og efterhånden har jeg fundet frem til nogle små tricks, der virkelig gør en forskel – især når det kommer til at få dressing og kød til at spille sammen med resten.
En af de vigtigste ting for mig er at få dressingen til at smage af både sødt, salt, surt og stærkt – det er den klassiske balance i det thailandske køkken. Jeg starter altid med lime, honning og fish sauce, og så smager jeg mig frem med ingefær og siracha. Det er ret forskelligt, hvor stærk en chili man har fat i, så her er det altså virkelig en god idé at tage lidt ad gangen og smage hele vejen. Jeg rører altid dressingen sammen først, så den kan trække lidt, mens jeg ordner salaten og steger kødet.
Når det kommer til flanksteaken, er det vigtigt ikke at overstege den. Jeg krydrer den godt med salt og friskkværnet peber, og så giver jeg den en hård stegning på en varm pande – 2-3 minutter på hver side plejer at være nok. Efter stegningen pakker jeg den løst ind i stanniol og lader den trække i mindst 10 minutter. Det gør kødet meget mere saftigt og lettere at skære i fine, tynde skiver. Husk at skære mod kødfibrene – så får du det møreste resultat.
Et andet lille trick jeg elsker, er at drysse peanuts og forårsløg på lige inden servering – så bevarer de deres sprødhed og giver et flot modspil til de bløde grøntsager og det saftige kød. Og hvis du virkelig vil gøre noget ekstra ud af det, så rist peanuts let på panden, så de får en dybere og mere nøddeagtig smag.
Jeg har også prøvet at skifte lidt ud i grøntsagerne – nogle gange tilsætter jeg lidt tynde strimler af gulerod eller rød peber, hvis jeg har noget liggende. Det er ikke nødvendigt, men det giver lidt farve og ekstra crunch.
Andre lækre Thai-inspirerede opskrifter
