Stenalderbrød eller palæobrød…
Forskellige navne, der dækker over samme koncept. Kort sagt: Brød bagt uden mel.
Stenalderbrød (palæobrød) med valnødder
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 50 gram hvid sesam (blendes til fint mel)
- 4 stk æg
- 1 dl vand
- 100 gram blandede frø og kerner: Græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø, chiafrø
- 2 spsk chiafrø
- 50 gram mandler (skal ikke smuttes)
- 100 gram valnøddekerner
- 150 gram groftrevet squash (zucchini) – pres væden ud imellem to hænder.
- ½ håndfuld Sensam eller hampefrø – jeg brugte hampefrø i dag.
- 2 tsk flagesalt
Instruktioner
- Varm ovnen op til 200 grader (varmluft)
- Riv dine squash på den grove side af rivejernet – pres det meste af væden ud imellem to hænder.
- Hak nødderne groft
- Alt røres grundigt sammen i en skål sammen med æggene.
- For en bageform til 1 liter med bagepapir.Fordel fyldet i formen og glat overfladet. Bank formen lidt ned i bordet, så eventuelle luftlommer undgåes.Drys med hvid sesam.
- Bag i ca. 30 minutter – men tjek brødet for ovne varmer forskelligtTag brødet ud og løft det ud af formen ved at tage fat i kanterne på bagepapiret. Lad brødet afkøle på en rist inden du skærer det (også selvom det er svært at vente).FRYSEEGNET
Når jeg fortæller andre, at jeg ikke spiser brød (længere) eller i hvertfald kun spiser det ved sjældne lejligheder, møder jeg ofte stor forundring. For hvordan kan man da undvære noget så naturligt som rugbrød…?
Jeg er meget glad for rugbrød – altså virkelig glad for det. Men med palæobrød eller stenalderbrød gør det mig intet, at undvære det klassiske rugbrød. Det er et valg jeg selv har taget. Det er intet offer og det er absolut ikke synd for mig. For jeg er nemlig lige så vild med mit hjemmebagte palæobrød, som jeg før var med rugbrød.
Eneste minus ved at vælge den vej er, at man ikke længere bare lige smutter forbi hos bageren, når der skal frisk brød til madpakken eller frokostbordet. Man skal selv igang med at bage. Det tager tid og kræver planlægning – og tid er efterhånden blevet en mangelvare.
Planlægning….
Jeg har skrevet om det før – og kommer sikkert til at gøre det igen. Men for mig har løsningen været, at tænke fremad og være på forkant med situationen (så at sige).
I praksis betyder det, at jeg engang imellem bruger en eftermiddag eller aften på at bage. Så bager jeg et par palæobrød og nogle forskellige boller, så der er til både madpakke og morgenbordet.
Det gode ved at bage uden mel er nemlig, at så skal man ikke vente på hævningen! Når så ovnen alligevel skal varmes op og køkkenredskaberne er i brug, er det ingen sag at lave flere brød og boller ad gangen. De går nemlig fint i fryseren. Skærer du de afkølede brød i skiver, er det nemt lige at tage et par skiver op – og voila, er der også friskt brød til dig!
Måske du har lyst til at prøve mine andre low carb opskrifter på brød, boller og vafler uden mel…..
Palæobrød – stenalderbrød – en grundopskrift på palæobrød (stenalderbrød)
Ramsløgsbrød uden mel – dejlig palæobrød med friske ramsløg
Oopsies med avocado og to slags æg
Broccoli-blomkålsboller / uden mel
Hjertevafler |uden mel og sukker – til søndag morgen
Madvafler – uden mel og sukker – vildt lækre madvafler
Spinatvafler – nemme vafler med spinat
Broccolivafler – low carb – endnu en vaffel her med broccoli
Blomkålsboller – lchf – jeg bruger dem som sandwichbrød