Sprød kålsalat: Spidskålssalat med nektariner
Kål er andet og mere end grønkål og hvidkål og selvom der de seneste år, har været fokus på kålens sundhedsfremmende egenskaber, er der desværre stadig mange, der ikke er hoppet med på vognen.
Det vil jeg gerne prøve at ændre på, ved at dele en masse lækker mad – både salater og varme retter – hvor der indgår forskellige former for kål.
Spidskålssalat med nektarin og valnødder
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 3 håndfulde grøn spidskål – fintrevet
- 1 håndfuld feldsalat (vårsalat)
- 1 håndfuld sukkerærter (optøet fra frost)
- 2 stk forårsløg – fintsnittede
- 2 små flade nektariner skåret i mundrette stykker
- 1 lille håndfuld valnøddekerner
- Lidt mikrogrønt (friske spirer) f.eks. rosenradiser
- 1 stk lime – saften af den
- 1 spsk frugtig olivenolie
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
Instruktioner
- På et fad fordeles den fintsnittede spidskål med feldsalaten ovenpå.
- Top med de fintsnittede forårsløg, optøede sukkerærter og nektariner.
- Pynt med valnødder og mikrogrønt
- Pisk limesaft, olivenolie, salt og friskkværnet peber sammen. Hæld det over salaten lige før servering.TIP: Lav gerne en dobbelt portion og gem resten til dagen efter – så er der sund og nem frokost eller aftensmad.
Andre opskrifter på spidskålssalat
Mange varianter…
Hvidkål, grønkål, rosenkål, grøn spidskål, lilla spidskål, rødkål, savoykål, blomkål (der også fåes i flere farver), romanesco, kinakål, glaskål og broccoli…..pyha det var vist dem alle.
Fælles for dem alle er, at de er fyldt med sundhedsfremmende egenskaber og er noget af det sundeste du kan putte i munden.
Nævnt i flæng: Beskytter mod livsstilssygdomme som f.eks. inflammation, hjerte-karsygdomme, diabetes 2 og forhøjet kolesterol lige som kål menes at kunne forebygge kræft.
Kål er fattig på kalorier, nem og billig mad, den mætter godt og længe og hjælper dig til at stabilisere dit blodsukker. Det er godt nyt, hvis du enten har fået konstateret diabetes 2 eller er blevet insulin resistent – og gerne vil “spise dig ud af diagnosen”.
Råt er bedst…
Den rå kål er bedst, men jeg ved at mange fravælger kål fordi den især i starten kan være lidt hård mod maven. Mange får luft i maven og foretrækker derfor kål, der er tilberedt.
For nogle handler det om ren tilvænning, men du kan også forsøge at drikke ekstra vand sammen med dit kålmåltid. Foretrækker du alligevel at tilberede din kål, bør du være obs på, at kål mister mange af sine gode egenskaber, når den opvarmes længere end 6 minutter.