Lady og Vagabondens livret….
Store saftige kødboller og spaghetti vendt i en virkelig lækker og velkrydret tomatsauce. Nemt og lækkert og retten vil helt sikkert bringe glæde hos både store som små.
Spaghetti og kødboller i krydret tomatsauce
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til kødbollerne:
- 400 gram hakket kalv og svinekød
- 1 stk æg
- 3 spsk frisk basilikum – fintsnittet (plus ekstra til servering)
- 3 spsk bredbladet persille – fintsnittet (Jeg bruger frosset af egen avl)
- 1 tsk tørret oregano (Har du frisk, så bruger du det)
- 1 stk gult løg – groftrevet
- 2 fed hvidløg – knuste
- ½ dl vand
- 1 dl rasp (Du kan IKKE bruge Pankorasp)
- Lidt salt og friskkværnet peber
- 50 gram friskrevet parmesan (plus ekstra til servering)
Det skal du bruge til saucen:
- Lidt olivenolie
- 2 dåser flåede, hakkede tomater af god kvalitet (ialt 800 ml)
- 1 stk gult løg – fintsnittet
- 2 fed hvidløg – fintsnittede
- 1 spsk rørsukker
- Lidt salt og friskkværnet peber
- 1 spsk Røget paprika og en smule chili (efter smag og behag) (Tip: Prøv "Smoked Spanish Chorizo Rub" fra @epicSpice)
Derudover:
- Ca 450 gram spaghetti – koges som anvist på posen (Husk at holde lidt af kogevandet tilbage til saucen)
- Lidt friske basilikumsblade – fintsnittede til servering
- Lidt friskrevet parmesanost – til servering
Instruktioner
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft
- Rør farsen til kødbollerne sammen. Jeg bruger hænderne, for det tager kun ganske få minutter.Form til kødboller på størrelse med golfbolde og læg dem over på en bageplade beklædt med bagepapir.Der blev 24 stk og de sættes ind i den varme ovn i 10 minutter. Herefter tages de ud og vendes inden de får 10 minutter mere.
- Imens koges spaghetti som anvist på posen.Det er VIGTIGT, at spaghetti kun koges lige netop al dente. Herefter drænes vandet fra (lidt af kogevandet gemmes, hvis der er behov for at fortynde saucen en smule).
Sådan laves tomatsaucen:
- Varm olivenolie op i en pande eller gryde og sauter løg og hvidløg til de er klare.Tilføj herefter de flåede, hakkede tomater og krydderierne. Lad det hele koge godt igennem UDEN låg, så saucen tykner let.Smag saucen til og juster gerne med ekstra krydderier efter smag og behag.
Sådan samler du retten:
- Læg de tilberedte kødboller over i den varme tomatsauce.Vend herefter spaghettien i retten og drys med frisk basilikum, friskkværnet peber og friskrevet parmesan.
- Nyd det hele imens retten er rygende varm.Stil gerne en humpel parmesan og et lille rivejern med ind på bordet. Så kan alle selv forsyne sig med ekstra ost efter smag og behag.
- Rigtig god fornøjelse!Husk du kan følge mig på Instagram. Så er du altid opdateret med alt det nye herinde på bloggen. Du finder mig her – klik på link: https://www.instagram.com/majspassion
Ofte steger jeg kødbollerne og bruger stegeresterne som smagsgiver i saucen. Det kan du også gøre, hvis du foretrækker det. Men i dag valgte jeg i stedet at tilberede kødbollerne i ovnen alt imens jeg lavede den skønne tomatsauce og kogte spaghettien. Så var alt klar på samme tid og det sparede en del tid – helt perfekt på en travl hverdag, når maden gerne skal på bordet i en ruf.
Lidt om tomatsauce….
Jeg ved godt, at det skal gå hurtigt – rigtig hurtigt – i mange familier. Så når jeg skriver, at det bedste er at lave en hjemmelavet tomatsauce, så stiger mange allerede af, bare ved tanken. Men prøv lige at læse videre, for faktisk tager det ikke lang tid – og smagen er bare SÅ meget bedre.
Du behøver ikke at lave tomatsaucen så meget fra bunden, at du skal til at skolde og flå tomaterne. Det behøves ikke, da der fåes ganske fine flåede og hakkede tomater på dåse. Faktisk er de at foretrække, da vi jo desværre ikke er forkælede med at kunne få de her dejligt solmodne tomater året rundt. Så gå efter flåede og hakkede tomater på dåse, men af en rimelig god kvalitet.
Du kan eventuelt lave en stor portion, som du fryser ned i mindre portioner. Men den her sauce, tager virkelig ikke lang tid at lave. Så du kan sagtens nå at lave den på den tid det tager, at bage kødbollerne og koge spaghettien.
Tip: Sukker….tomater og sukker elsker bare hinanden. Så når du laver tomatsauce, så tilsæt lidt sukker og meget gerne rørsukker.
Vild med middelhavsmad…?
Ja, det er du jo nok, når du har læst hertil. Derfor vil du sikkert blive glad for mine andre opskrifter med inspiration fra middelhavskøkkenet. Herunder kommer nogle direkte links, som du måske har lyst til at kigge nærmere på:
Pasta carbonara med kylling og bagte tomater
Pasta med laks og spinat i cremet flødesauce
Bruschettas med bagte tomater og burrata
Pasta med bagte tomater og burrata
Bagt tomatsuppe – fantastisk suppe med masser af smag
Bagt feta med tomater og oliven
Bagte peberfrugter med lam og risoni og feta
Gazpacho – kold spansk grøntsagssuppe
Focaccia med ost, tomater og grøn pesto
Focaccia med kartoffel, timian og parmesan