Pizza med burrata – min favoritpizza, når det skal være lidt ekstra
Jeg elsker at lave hjemmelavet pizza, men når jeg vil gøre lidt mere ud af det – uden at det bliver besværligt – så laver jeg min pizza med burrata. Den har alt det, jeg synes en god pizza skal have: en sprød og let sej bund, en enkel tomatsauce og så den der silkebløde, cremede burrata, der nærmest smelter ud over pizzaen, når man skærer i den. Det er sådan en pizza, jeg laver, når jeg vil forkæle mig selv lidt ekstra, eller når jeg har gæster, jeg gerne vil imponere uden at stå i køkkenet i timevis. Ofte tilføjer jeg lidt krydret italiensk pølse, men lige så ofte holder jeg den vegetarisk blot med halverede cherrytomater – begge dele smager fantastisk!

Pizza med burrata
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Pizzadej:
- 4 ½ dl lunkent vand
- 25 g frisk gær
- Ca 600 g pizzamel
- 2 spsk olivenolie
- 1 ½ tsk salt
- evt. durummel til køkkenbordet
Fyld:
- 8 spsk pizzasauce
- 2 mozzarellakugler
- 4 burrata
- evt 16 skiver italiensk pølse (kan erstattes af halverede cherrytomater)
- ruccola
- frisk basilikum
- pizzakrydderi
- olivenolie
Instruktioner
- Rør gæren ud i vandet.
- Tilføj lidt over halvdelen af pizzamelet og kør dejen fri for melklumper. Herefter tilsættes pizzamel lidt ad gangen eller så meget som dejen kan trække. Dejen skal være fugtig uden at være våd.
- Tilsæt salt og olivenolie.
- Sæt hastigheden op til max på røremaskinen og lad den køre indtil dejen slipper skålens kanter. Hold evt. en hånd på røremaskinen, så den ikke hopper rundt.
- Dæk skålen til og stil den til hævning et lunt sted i 30 minutter til den er hævet til nogenlunde dobbelt størrelse.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord f.eks. durummel og dej dejen i 4 nogenlunde lige store stykker. Form dem til stramme kugler.
- Brug en hævekasse eller dæk dejkuglerne til og lad dem efterhæve 30 minutter et lunt sted.
- Varm imens ovn plus pizzasten op til højest mulige temperatur.
- Drys godt med mel f.eks. durummel på bordet og brug så vidt det er muligt hænder og fingre til at presse dejen ud i den ønskede form. Jeg går efter en diameter på ca 30 cm.
- Smør 2 spsk pizzasauce ud på bunden.
- Bræk mozzarellakuglerne i mindre stykker og fordel dem ovenpå tomatsaucen.
- Bag pizzaen gylden og til osten er smeltet.
- Fordel italiensk pølse eller halverede cherrytomater over bunden. Læg burrataen i midten og lav et snit i osten, så det flydende i midten løber lidt ud.
- Dryp med olivenolie, drys med pizzakrydderi og fordel lidt ruccola og friske basilikumsblade henover pizzaen og server rygende varm.
Tips til opskriften

Sådan serverer jeg pizza med burrata
Når jeg laver pizza med burrata, er det tit en del af en lidt mere afslappet middag – enten som hovedret med en frisk salat ved siden af, eller som en del af en pizza-aften, hvor jeg laver flere slags pizzaer og lader folk smage lidt af hver. Burrata-pizzaen er altid den, der bliver spist først – den ser nemlig ret imponerende ud, og så smager den lige så lækkert, som den ser ud.
Jeg serverer den som regel med en enkel grøn salat med citronvinaigrette, og nogle gange et glas kold hvidvin eller en let rødvin, hvis det er en hyggelig aften med venner. Det er en af de retter, hvor det hele bare går op i en højere enhed – den cremede burrata, den sprøde bund og den friske topping spiller fantastisk sammen.
Hvis jeg vil lave en vegetarisk version, som jeg ofte gør, udskifter jeg den italienske pølse med halverede cherrytomater – gerne dem med forskellige farver, for det ser både smukt ud og giver lidt variation i smagen. En anden favorit er at tilsætte tynde skiver grillet aubergine eller squash. De giver en lidt røget smag, som passer godt til den milde ost.
Man kan også lege med urter – frisk oregano eller timian fungerer rigtig godt i stedet for eller sammen med basilikum. Og hvis man har lyst til noget lidt sødt, så har jeg prøvet at dryppe lidt honning over en version med pølse og chili – det lyder måske lidt skørt, men det salte og søde balancerer virkelig godt.
Jeg synes personligt, det bedste ved denne pizza er, hvor fleksibel den er. Du kan tilpasse den til, hvad du har i køleskabet, og du kan både gøre den festlig og hverdagsagtig. Den er hurtig at lave, men smager som noget fra en italiensk restaurant – og det er præcis sådan, jeg bedst kan lide det.
Ingredienser i pizza med burrata
Her gennemgår jeg alle ingredienserne i opskriften – uden mængder – og forklarer, hvad de hver især bidrager med til både smag, tekstur og resultat. Jeg kommer også med små tips og forslag til udskiftning, hvis man vil lave pizzaen vegetarisk eller med andre toppings.
- Lunkent vand
Vandet skal være lunkent, så gæren kan arbejde bedst muligt. Det hjælper med at give dejen en god struktur og elasticitet. Jeg plejer at mærke med fingeren – det skal føles varmt, men ikke varmt nok til at skolde. - Frisk gær
Jeg foretrækker at bruge frisk gær til pizzadej, fordi det giver en mere jævn og kontrolleret hævning. Det gør dejen luftig og smidig – præcis som jeg gerne vil have den. - Pizzamel
Pizzamel har et højere proteinindhold end almindeligt hvedemel, og det gør en stor forskel for pizzabunden. Den bliver sej, elastisk og sprød – helt perfekt. Hvis jeg ikke har pizzamel, bruger jeg tipo 00, som også fungerer rigtig godt. - Olivenolie
Olien gør dejen mere smidig og giver en lækker, gylden overflade, når pizzaen bliver bagt. Jeg bruger altid en god ekstra jomfru olivenolie for at få mest mulig smag ind. - Salt
Salt fremhæver smagen i dejen og balancerer de øvrige ingredienser. Jeg tilsætter det altid efter melet og olien, så det ikke hæmmer gæren. - Durummel (til bordet)
Jeg bruger ofte durummel, når jeg skal forme og rulle pizzadejen ud. Det giver en ekstra sprød kant og gør det nemt at håndtere dejen uden at den klistrer. - Pizzasauce
En god, simpel pizzasauce er nøglen til en smagfuld pizza. Jeg bruger gerne en hjemmelavet version med tomat, hvidløg og lidt oregano. Det giver en frisk og let syrlig bundsmag, som passer perfekt til burrataens fedme. - Mozzarella
Mozzarellaen er med til at give pizzafyldet en mild, cremet bund under burrataen. Jeg bruger kugler af frisk mozzarella og river dem i mindre stykker, så de fordeler sig jævnt. - Burrata
Stjernen i opskriften! Burrata er blød og fyldig, med et næsten flydende indre. Når man lægger den på den varme pizza og skærer i den, breder den sig ud og giver en silkeblød tekstur og smag. Jeg lægger den på lige efter bagning, så den ikke smelter helt væk. - Italiensk pølse (eller cherrytomater)
Når jeg laver en ikke-vegetarisk version, bruger jeg tynde skiver af italiensk pølse – gerne med lidt krydderi. Ellers halverede cherrytomater, som giver sødme og saftighed. Begge dele fungerer godt sammen med burrata og ruccola. - Ruccola
Ruccola giver et frisk og pebret modspil til den cremede ost. Jeg drysser den over til sidst – det giver både farve og smag. - Frisk basilikum
Friske basilikumblade giver en skøn duft og smag af sommer. Jeg elsker at bruge dem til sidst som pynt og smagsgiver. - Pizzakrydderi
Et lille drys pizzakrydderi ovenpå saucen eller osten før bagning giver ekstra smag. Jeg bruger en blanding med oregano, timian og lidt hvidløgspulver. - Olivenolie
Et sidste dryp olivenolie over den færdige pizza giver glans og fremhæver alle smagsnuancerne. Jeg bruger det næsten som prikken over i’et.
Sådan får jeg den bedste pizza med burrata
Jeg har efterhånden bagt mange pizzaer herhjemme, og hvis der er én ting, jeg har lært, så er det, at det hele starter med en god dej og en meget varm ovn. Til denne pizza med burrata bruger jeg en klassisk pizzadej, som jeg lader hæve i mindst én time – gerne to, hvis jeg har tiden til det. Når dejen får lov at hvile, bliver den både nemmere at arbejde med og mere smagfuld. Jeg bruger altid pizzamel, fordi det giver den der elastiske konsistens og sprøde bund, som jeg synes kendetegner en god hjemmelavet pizza. Og hvis jeg har durummel på lager, drysser jeg det på bordet, når jeg former bunden – det giver en lækker struktur og gør det lettere at få pizzaen fra bord til bageplade.
Noget andet, der virkelig gør en forskel, er ovntemperaturen. Jeg skruer ovnen helt op – så højt som muligt – og bruger gerne en pizzasten eller bagestål. Det giver den intense varme, som får bunden til at blive sprød og osten til at boble og smelte på den helt rigtige måde. Hvis du ikke har en pizzasten, kan du forvarme en bageplade og bage pizzaen direkte derpå – det fungerer faktisk også rigtig godt.
Når det kommer til fyldet, så holder jeg det enkelt. Først et lag pizzasauce, derefter mozzarella, og så ind i ovnen. Burrataen lægger jeg altid ovenpå efter bagning – ellers risikerer den at flyde helt ud og miste sin silkebløde konsistens. Jeg elsker at skære den op lige før servering, så indholdet smelter ud over pizzaen.
Og her er mit yndlingstip: Dryp lidt god olivenolie og drys frisk basilikum og ruccola over lige inden servering. Det giver et frisk løft og gør hele pizzaen mere levende i smagen. Hvis jeg laver den med pølse, sørger jeg for at bruge en italiensk variant med lidt krydderi – det passer godt til den milde burrata og friske grønt. Men ofte laver jeg den helt vegetarisk – og savner faktisk slet ikke kødet, fordi osten og urterne giver så meget smag i sig selv.
Vild med pizza
Hjemme hos os, er vi ret vilde med pizza – og især, når de er hjemmelavede! Derfor finder du også en række opskrifter herinde på både pizzadej, hjemmelavet og hurtig pizzasauce og forslag til forskellig topping. Her kommer nogle af mine favoritter, som jeg håber du har lyst til at prøve:
