Hvid pizza…
Faktisk minder den her pizza rigtig meget om flammkuchen. Den tyske specialitet med en super tynd, sprød bund, der smøres med creme fraiche i stedet for tomatsauce og med en hel enkel topping.
Men ikke desto mindre, så er den her en pizza, bare en hvid en af slagsen. Og den smager simpelthen så dejligt i al sin enkelhed.
Hvid pizza med bacon og rødløg
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Til 6 mellemstore pizza:
- 6 dl koldt vand
- 10 gram gær
- Evt 30 gram bageenzym (kan udelades)
- 30 gram tørret surdej eller flydende surdej (købes færdiglavet i de fleste supermarkeder)
- Ca 650 gram Blå Caputo eller anden pizzamel
- 20 gram flagesalt eller fint salt
Topping:
- Ca 400 gram creme fraiche 18% eller 38%
- 250 gram bacon i tern
- 2-3 stk rødløg skåret i tynde skiver
- 6 stk mozzarellakugler
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber samt lidt friskrevet muskatnød
- Lidt frisk timian eller oregano som drys på den færdige pizza
- Lidt god olivenolie
Instruktioner
- Hæld vand og gær ned i røreskålen og rør gæren ud.Tilføj halvdelen af melet sammen med surdej og bageenzymer – lad maskinen gøre det tunge æltearbejde arbejde i 5 minutter inden du tilsætter salt og lidt efter lidt det resterende mel alt imens maskinen kører.Vær opmærksom på hvor meget mel din dej kan trække.
- Ælt i 15 minutter indtil dejen slipper skålens kanter og bund.Dæk skålen til og stil den på køl til dagen efter – gerne 30 timerDagen efter:Tag skålen ud og hæld dejen ud på et meldrysset bord.Del den i 6 nogenlunde lige store kugler.Spænd dejen op – dvs at du strækker dejen fra midten og folder den ind under sig selv så overfladen blir stram og glat.Lad dejen efterhæve 4-6 timer til den har opnået stuetemperatur (den lange efterhævning skyldes at dejen er iskold)Ca 1 time før du vil bage din pizza, sætter du bagestål/jernplade eller pizzasten ind i ovnen og tænder på 250 grader. Alternativt bruger du ovnen bageplade som blot skal varmes op sammen med ovnen.Byg din pizza på køkkenbordet der er drysset med rigeligt groft durummel, så dejen ikke klæber fast til bordet.
- Dræn mozzarellakuglerne for væde.
- Rør creme fraiche med muskatnød, flagesalt og friskkværnet peber
- Smør bunden med et jævnt lag creme fraiche og fordel 1 stk mozzarellakugle brækket i mindre stykker over bunden.Fordel bacontern og rødløg henover og træk pizzaen over på en pizzaspade og videre ind i ovnen. På den måde undgår du at håndtere den brandvarme pizzaplade. OG du behøver ikke bruge bagepapir!
- Bag pizzaen 10-12 minutter til den er sprød i bunden og gylden på oversiden.Tag den ud og drys med frisk timian eller oregano og evt lidt god olivenolie – så er den klar til at blive serveret!Rigtig god fornøjelse!
Faktisk blir jeg mere og mere glad for den hvide pizza, hvor fyldet ikke er helt så overdådigt, som det ofte er tilfældet med de traditionelle.
Jeg efterhånden flere opskrifter på hvid pizza, som du kan prøve, f.eks. kartoffelpizza med chorizo eller den populære pizza med små krydrede tomater eller den smukke pizza med kål og kantareller og så naturligvis flammkuchen.
Du finder også flere andre opskrifter på pizza under opskrifter/pizza lige fra de traditionelle, en virkelig lækker Big Mac Pizza til Fathead pizza en rigtig keto-pizza uden mel.
Tips og tricks til den perfekt pizzabund….
Ingen pizza uden en rigtig god bund! Bunden er det allervigtigste ved en pizza, så det er her det hele starter. Og det er faktisk slet ikke så svært.
Gode råvarer er altid en forudsætning for et godt resultat. Derfor er det enormt vigtigt, at du bruger en mel der er egnet til pizza. Almindelig hvedemel, du evt bruger til boller osv duer ikke. Jeg bruger Blå Caputo, som bare er et fantastisk mel. Men da jeg selv bor i en mindre by, kender jeg godt problematikken med ikke at kunne få specialvarer. Heldigvis findes der også rigtig gode alternativer, som jeg selv tyer til, når mit lager af Blå Caputo er brugt. I langt de fleste supermarkeder kan du købe pizzamel – ellers køb en italiensk mel Tipo O.
Derudover vil jeg varmt anbefale dig at lave eller købe en flydende surdej – og tilsætte lidt i din pizzadej. Tidligere var jeg en varm fortaler for at lave sin egen surdej – det gør jeg ikke længere. Jeg bager alt for uregelmæssigt til at jeg kan holde liv i min surdej. Men også her, findes der ganske udemærkede genveje. Tørsleff laver f.eks. færdig surdej (du finder den på hylden med deres øvrige produkter).
Jeg bruger en tørret surdej, der faktisk laves af firmaet bag Caputo-melet. Det hedder Criscito og det er virkelig nemt at bruge, da det kommer i pulverform. Du kan være heldig at finde produkterne i specialbutikker, delikatessebutikker eller også kan du som altid finde dem på nettet i danske web-butikker.
Måske kender du allerede til bageenzymer, ellers er det også et færdiglavet produkt, som gir en fantastisk lækker dej at arbejde med og volumen til dit færdige bagværk. Jeg er begyndt at tilsætte bageenzymer til både pizzadej og boller – det vil jeg også anbefale dig at gøre (må hellere få mine andre opskrifter rettet til…).
Hævning…..koldhævning gir ALTID det bedste resultat. Ingen tvivl om det, men ja det er jo ikke altid man dagen i forvejen ved, at der dagen efter er international pizzadag. Og så nytter det jo ikke noget, at gi en opskrift du først kan bage med i morgen. Så der er hjælp at hente, for jeg er jo også mor og har selvfølgelig en lige-her-og-nu-opskrift klar til dig – og tro mig. Ingen vil klage, når duften af friskbagt pizza fylder køkkenet.
Tips omkring bagning…..
Også når du bager din pizza, er det tips og tricks du kan gøre brug af. Bedst af alt er en jernplade eller et bagestål. De holder nemlig varmen langt bedre end f.eks. pizzasten, og det er vigtigt, når der skal bages flere pizza efter hinanden.
Sæt jernpladen/bagestål/pizzasten ind i ovnen og tænd på 250 grader ca 1 times før du skal bage. Det tager nemlig tid for jernpladen/bagestålet at opnå samme temp som ovnen. Når du bager pizza på den måde, behøver du ikke bruge bagepapir – det er jo godt for miljøet.
Har du ikke pizzasten el lignende, så kan du næsten opnå samme resultat ved at lade en bageplade varme op sammen med ovnen. Her behøver du ikke sætte den ind 1 time før bagning, da den varmer langt hurtigere op.
Jeg bygger pizzaen på bordpladen (masser af groft durummel så dejen ikke hænger fast), trækker den over på en pizzaspade og lader pizzaen glide ind på den brandvarme pizzaplade. Så undgår jeg farlige situationer med håndtering af brandvarm sten.
Pizzaen skal bage i ca 10-12 minutter alt efter hvordan din ovn varmer. Hold godt øje med den de sidste minutter. Tag den ud med pizzaspaden og drys med frisk timian eller oregano og giv den evt et lille dryp god olivenolie – så er der sådan set kun tilbage at nyde!
Opskriften på Hvid Pizza med creme fraiche, bacon og rødløg kommer lige her nedenfor.
Jeg elsker at følge med, så hvis du vælger at bruge mine opskrifter, blir jeg glad, hvis du tagger mig på Instagram under #Majspassion eller @Majspassion.
Tak fordi du læste med – og rigtig god fornøjelse!