Nemt Laksefad…
Et stort og lækkert fad fyldt med saftig laksefilet, spidskål og porrer i en skøn sauce. Det er bare sund, nem og lækker aftensmad til hele familien.
Laksefad
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 450 gram fersk laks skåret i fileter
- 3 stk porrer – fintsnittede
- 1 lille vinterspidskål eller 1/2 sommerspidskål – groftsnittet
- 4-5 dl madlavningsfløde 15% (Alternativt: 8% eller Cremefine. Du kan også bruge en fuldfed kokosmælk eller piskefløde alt efter hvad du foretrækker. )
- ½ stk økologisk citron – skallen rives fint og saften presset ud over fisken.
- 2 tsk grøntsagsbouillon eller en knust bouillonterning
- 1 tsk Vegeta (blandingskrydderi) til grøntsagerne (Kan købes i f.eks. Bilka – alternativt kan du bruge et andet fiskekrydderi eller nøjes med salt og peber)
- 1 tsk Vegeta som krydderi på fisken (Se note ovenfor.)
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
- Pynt Bredbladet persille som drys på den færdige fiskeret
- Tilbehør Ris, pasta, små kogte kartofler osv
Instruktioner
- Varm ovnen op til 200 grader varmluft
- Snit porrer og spidskål fint og læg dem ned i et stort fad. De fylder ret meget, men husk, at de falder sammen under tilberedning.
- Drys med grøntsagsbouillon, Vegeta, lidt flagesalt og friskkværnet peber (pas på med saltet, da både bouillon og Vegeta indeholder en del salt) og hæld madlavningsfløden henover.Vend det hele grundigt rundt
- Sæt fadet ind i den varme ovn i 10-12 minutter.
- Gør imens fisken klar:Gnid fileterne ind i Vegeta eller et andet fiskekrydderi samt lidt friskkværnet peber. Læg dem til side indtil de skal ind i ovnen.
- Tag de forbagte grøntsager ud af ovnen og vend dem godt rundt.Læg laksefileterne ovenpå og riv citronskal henover, pres saften ud af citronen oven på fisken og sæt fadet tilbage i ovnen ca 15 minutter.
- Lav imens tilbehøret klar
- Hvis du vil lave ris, får du de bedste og hurtigste ris ved at koge dem sådan her:Tænd el-kogeren så vandet er klar, nu du skal bruge det.1 del ris plus 2 dele vand ned i gryden (Jeg bruger altid et krus som måleenhed. Det fyldes med ris, ned i gryden med det og herefter 2 gange kogende vand). Så er kogningen straks igang og du skal ikke først står og vente på, at vandet kommer i kog.Sæt timer på 10 minutter og risene skal blot småkoge under låg.Når kogetiden er forbi lader du låget forblive på og lader risene trække endnu 10 minutter. Først herefter tager du låget af og med en gaffel løsner risene.Tip: Måske undrer du dig over, at jeg ikke tilsætter salt. Det gør jeg aldrig, simpelthen fordi jeg synes det er unødvendigt. Du kan naturligvis tilsætte salt, hvis du ønsker det.
- Tag det færdige laksefad ud af ovnen og giv det et gavmildt drys fintsnittet bredbladet persille lige før servering.
- Rigtig god fornøjelse!
Lidt om opskriften
Kombinationen af laks og porrer kender rigtig mange, og med god grund. Det er nemlig en rigtig god kombination. I dag har jeg så tilføjet spidskål – og jeg lover dig, at det er endnu bedre!
Kål er super sundt og vi bør iflg flere forskere, spise det ikke kun dagligt, men nærmest til alle dagens måltider. Jeg er godt nok glad for kål, meeen altså 3 gange om dagen, der er jeg nu ikke…..er du?
Men selvom jeg så nok aldrig kommer til at spise kål flere gange om dagen, så prøver jeg at tilføje kål de steder, hvor det gir mening. Min favoritkål er spidskålen, som jeg synes er noget lettere at putte ind i de forskellige retter – og som også smager skønt i rå form.
Derfor prøvede jeg at tilføje et par håndfulde spidskål til laksefadet – og hvilken succes! Her kan alle være med – også dem, der ellers ikke er med på kål-holdet.
Lidt om sauce og tilbehør…..
Jeg vil lige knytte et par ord til saucen, for egentlig er der mere tale om en stuvning end om en egentlig sauce.
Jeg har i dag lavet den med madlavningsfløde 15%, fordi det lige var den, jeg havde stående på køl. Vil du længere ned i fedtprocent, kan du sagtens bruge den på 8% eller en cremefine.
Omvendt er det (desværre) bare sådan, at du opnår en mere cremet konsistens og mere smag, hvis du går all-in og bruger f.eks. en fuldfed kokosmælk eller piskefløde. Men det vil jeg helt lade være op til dig, om du vil bruge den ene variant eller den anden.
Jeg bruger normalt en fuldfed kokosmælk fordi jeg elsker den der cremede konsistens og den lidt sødlige smag, der passer så godt til kål og porrer. Men den er dyr i kalorier, så hvis du tæller dem eller gerne vil spise fedtfattigt, så gå hellere med de lettere varianter.
Som tilbehør er der rig mulighed for variation, for her går det fint med både pasta, ris, kartofler, couscous osv. I dag spiste vi helt almindelige løse ris til – og det smagte rigtig dejligt. Du finder nede i opskriften tip til, hvordan du nemt koger de perfekt ris.
Vil du se mere…..?
Hvis du også er glad for lækker fisk og skaldyr, så vil du sikkert blive glad for mine andre fiskeopskrifter. Herunder kommer nogle direkte links til dig og ellers finder du mange flere opskrifter inde under fanen med OPSKRIFTER.
Cremet pasta med tigerrejer, spinat og små tomater
Laksefad, laks med spinat og kartofler
Fisk i fad – ovnbagt fisk med grøntsager i flødesauce