Gammeldags kartoffelsalat – Når det gerne må være helt klassisk
Nogle retter behøver man ikke opfinde på ny – de fungerer bare. Gammeldags kartoffelsalat er en af dem. Jeg laver den, når jeg har brug for noget, der både er nemt og smager af rigtig mad. Den er kold, cremet og mild, men med nok kant fra sennep og skalotteløg til, at den ikke bliver kedelig. Jeg blander altid dressingen, så den balancerer mellem syrligt og sødt, og sørger for, at kartoflerne er helt afkølede, før jeg vender det hele sammen. Det er sådan en salat, jeg laver lidt på rutinen, men alligevel altid glæder mig til at spise.

Gammeldags kartoffelsalat
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 1 potte purløg
Dressing:
- 2 skalotteløg
- 3 dl creme fraiche 18%
- 3 spsk mayonnaise
- 2 tsk sennep
- 1 tsk sukker
- salt (tilsmagning)
- friskkværnet peber (tilsmagning)
Instruktioner
- Kog kartoflerne møre i saltet vand, overhæld dem med rindende koldt vand, pil dem og stil dem på køl.
- Snit kartoflerne i tern.
- Pil løgene og snit eller riv dem fint.
- Snit også purløgene fint.
- Rør creme fraiche med mayonnaise, sennep og lidt sukker. Smag til med salt og friskkværnet peber.
- Vend kartoffeltern, halvdelen af de fintsnittede purløg og de fintsnittede løg i dressingen. Slut af med et drys purløg.
- Opbevar kartoffelsalaten på køl indtil servering.

Sådan serverer jeg min kartoffelsalat
Min klassiske kartoffelsalat er en fast gæst på middagsbordet om sommeren. Den passer til så mange ting, men der er nogle kombinationer, jeg vender tilbage til igen og igen, fordi de bare fungerer.
Den mest oplagte er selvfølgelig frikadeller. Jeg laver ofte en stor portion frikadeller og sætter kartoffelsalaten ved siden af – det er en ret, der både er nem og elsket af alle i familien. Når jeg har gæster, er det en af de retter, jeg sætter på bordet med stolthed, fordi jeg ved, den altid bliver spist op. Det er virkelig sådan en “mormors opskrift”-situation, hvor man næsten kan høre hende sige: “Husk nu purløget til sidst!”
Til grillmad er den også helt uundværlig. Hvad enten det er grillede pølser, marineret kylling eller en god hakkebøf fra grillen, så giver den kolde, cremede kartoffelsalat en dejlig kontrast til de varme og krydrede smage. Jeg serverer den tit sammen med en lækker salat og lidt flute – det gør måltidet komplet, uden at det bliver for tungt.
Det er det, jeg elsker ved denne opskrift – den passer til det hele. Og uanset om det er en hverdag med lidt ekstra tid, eller en sommeraften i haven, så føles det bare rigtigt med en god gammeldags kartoffelsalat.
Ingredienser i gammeldags kartoffelsalat
Her kommer en gennemgang af de ingredienser, jeg bruger, og hvorfor netop de gør denne kartoffelsalat til noget helt særligt.
- Kartofler
Jeg foretrækker at bruge små, faste kartofler – gerne nye kartofler, når det er sæson, men ellers aspargeskartofler eller Charlotte fungerer også rigtig godt. De holder formen, når de koges, og giver en god konsistens, så salaten ikke bliver for blød. - Purløg
Det friske, grønne pift på toppen gør en kæmpe forskel. Purløg giver en mild løgsmag, der ikke overdøver dressingen. Hvis jeg vil variere det lidt, bruger jeg nogle gange frisk dild for en mere aromatisk smag, men purløg er min go-to, når jeg går efter den helt klassiske smag. - Skalotteløg
De giver en let sødme og mere delikat løgsmag end almindelige løg. Jeg hakker dem helt fint, så de fordeler sig jævnt i dressingen og giver lidt bid uden at være for skarpe. - Creme fraiche 18%
Det her er hjertet i dressingen. Jeg vælger 18%, fordi den har den helt rigtige balance mellem fedme og friskhed. Den binder dressingen sammen og gør den lækker cremet, uden at det bliver for tungt. - Mayonnaise
Bare en smule giver den klassiske smag og ekstra fylde i dressingen. Jeg bruger en god, fuldfed mayonnaise, som komplementerer creme fraichen og giver lidt mere rundhed. - Sennep
Jeg bruger en mild, klassisk sennep – det giver dressingen lidt kant og hjælper også med at samle smagene. Sennep er med til at balancere fedmen og tilføjer lidt dybde. - Sukker
Bare en smule – men det gør faktisk en stor forskel. Sukkeret runder smagen af og skaber balance mellem syre og fedme. Jeg har tit forsøgt mig uden, men jeg vender altid tilbage til den lille teskefuld, fordi det bare smager bedre. - Salt og friskkværnet peber
De helt simple smagsgivere – men de skal ikke undervurderes. Jeg smager altid til flere gange undervejs, så balancen er helt rigtig. Jeg synes, at peberen især skal kunne anes, men ikke dominere.
Tips til den bedste kartoffelsalat
Her er nogle af mine bedste tips, som jeg gerne vil dele med dig:
Det starter alt sammen med kartoflerne. Jeg bruger altid faste kartofler, og helst nye, når det er muligt – de giver den der lækre, næsten cremede konsistens uden at blive smattede. Jeg sørger for at koge dem i godt saltet vand, og jeg holder nøje øje, så de kun lige er møre. Hvis de bliver overkogte, risikerer man, at de går i stykker, når man vender dem med dressingen. Når de er færdige, hælder jeg straks vandet fra og lader dem køle helt af. Det er vigtigt, at de ikke er varme, når de blandes med dressingen – ellers kan dressingen nemlig skille, og kartoflerne suger for meget væske og bliver trætte.
Et tip til de dage, hvor det skal gå lidt hurtigt med at få kartoflerne kølet ned er, at overhælde de færdigkogte kartofler med rindende koldt vand fra vandhanen. Når du har pillet kartoflerne, kan du også putte dem i fryseren en halv times tid. Så er de hurtigt klar til at blive vendt i dressingen.
Hvis der er tid til det, så smager kartoffelsalaten ekstra dejligt, hvis den lige får lov til at trække lidt inden servering. Er du god til at planlægge, kan du med fordel lave kartoffelsalaten dagen før den skal bruges. Vent med at drysse purløgene på til kartoffelsalaten skal serveres – så er de helt friske og sprøde.



FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan kartoffelsalaten laves dagen før?
Ja, og faktisk synes jeg, den smager endnu bedre, når den har fået lov til at trække natten over. Jeg laver den ofte dagen før, og så drysser jeg frisk purløg over lige før servering for at bevare smagen og det friske udtryk.
Hvor længe kan kartoffelsalaten holde sig?
Hvis du opbevarer den i en lufttæt beholder i køleskabet, kan den holde sig i op til to dage. Jeg anbefaler dog at spise den inden for det første døgn, mens smagen og konsistensen er allerbedst.
Kan kartoffelsalaten fryses?
Nej, jeg vil ikke anbefale at fryse kartoffelsalat. Kartoflerne bliver melede, og dressingen skiller, når den bliver optøet – så det er bedst at nyde den frisklavet eller dagen efter.