Brydebrød med smeltet cheddar og krydderier
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Ingredienser til dejen:
- 2 dl lunkent vand
- 25 gram gær
- 25 gram olivenolie
- Ca 350 gram Manitobamel eller ølandshvede
- 1 tsk salt
- 1 stk æg til pensling
- 1 stk. aflang brødform 1.5-2 liter
Oste-krydderifyldet:
- 200 gram revet ost f.eks. rød cheddar – se ovenstående tekst for at få inspiration til andre oste
- Lidt friskkværnet peber
- Lidt tørret oregano
- Lidt fintsnittet rosmarin og bredbladet persille
- Evt lidt chipotle chili krydderi
Instruktioner
Sådan laver du dejen (på røremaskine)
- Gæren opløses i vandet, hvorefter det meste af melet tilsættes
- Rør det grundigt sammen og tilsæt salt sammen med lidt mere mel (hold lidt tilbage – det er lettere at tilsætte eksta mel hvis det bliver nødvendigt)
- Sæt hastigheden op på max (læg en hånd på din røremaskine når den kører på fuld hastighed) og lad maskinen gøre det tunge arbejde.
- Når dejen slipper kanterne og bunden, er dejen æltet færdig.
- Stil den tildækket et lunt sted, hvor den skal hæve til dobbelt størrelse. Det tager ca 1 time.
Sådan laver du brødet
- Riv osten og klargør krydderurterne
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord
- Rul dejen ud i en firkant ca 30 x 40 cm
- Drys med ost og krydderier, så hele fladen er dækket
- Skær dejen ud i 4 lange strimler, der lægges ovenpå hinanden.
- Skær nu den aflange stabel dej i 6 stykker, der placeres på højkant side om side i en brødform beklædt med bagepapir.
- Lad brødet efterhæve i 30 minutter
- Pensel med et sammenpisket æg og bag brødet i en forvarmet oven ved 200 grader i ca 30 minutter. Hold øje med brødet, så det ikke bliver for mørkt på overfladen inden det er gennembagt. Synes du brødet tager for meget farve, kan du sænke varmen en smule.
- Spis brødet mens det er lunt og osten er smeltet – rigtig god fornøjelse!
Brødet til snack, grill og suppe……
Ahh, tænker du måske – kan det nu også passe…? Og ja, det kan det, for det her brød er ikke mindre end fantastisk med den flydende masse af rød cheddar og dejlige krydderier.
Brødet bygges op i lag, så du kan godt lade brødkniven blive liggende i skuffen, for her er der virkelig tale om et brydebrød, der nemt lader sig skille ad. Det gør også at de mange lag med fyld fordeler sig i hele brødet og ikke kun lige i midterstykket – det er lækkert!
Brug brødet som en lækker snack til et glas øl, som tilbehør til grill-maden eller en varm løgsuppe. Når du først får smagt brødet, vil du sikkert finde på flere gode anledninger til at lave brødet.
Valg af oste
Du kan vælge lige den ost du holder af, blot den smelter ved opvarmning. Gør dig selv og dine gæster den tjeneste at undlade at købe færdigrevet ost, da kvaliteten som oftest er meget dårlig. Køb hellere et helt stykke ost og riv det selv efter behov.
Gode oste i varme retter er f.eks.: mozarella, rød cheddar, manchego, grueré eller en helt plain Gouda.
Valg af krydderier
Lige som med ostene, kan du også vælge at tilsætte enten friske krydderurter eller tørrede krydderier efter egne smagsløg.
Jeg foretrækker at bruge tørret oregano og lidt frisk bredbladet persille og fintsnittet rosmarin.
Du kan også tilsætte lidt chipotle chilikrydderi eller hvidløg, så der er rig mulighed for at variere brødet og spice det op og ned alt efter, hvad brødet skal bruges til.
Rigtig god fornøjelse!