Stuvede ærter og gulerødder

Stuvede ærter og gulerødder – En klassisk favorit til hverdagen

Der er bare noget trygt og rart ved stuvede ærter og gulerødder. Den der bløde, cremede sovs, de søde gulerødder og de friske, grønne ærter – det hele smelter bare sammen på den helt rigtige måde. Og bedst af alt: det er en nem og hurtig ret, som du sagtens kan lave på en hverdagsaften, uden at det bliver stressende. Den stuvede grøntsagsblanding passer perfekt som tilbehør til alt fra karbonader og frikadeller til kogt skinke eller en god hakkebøf. Jeg laver den ofte, når jeg vil have noget gammeldags og hyggeligt, men stadig let og lækkert. Her får du en klassisk opskrift, der er nem at følge – og med et par små tricks, så den smager helt rigtigt.

Stuvede ærter og gulerødder.

Stuvede ærter og gulerødder

Vær den første til at vurdere!
Her får du en både nem og klassisk opskrift på det perfekte tilbehør til karbonader, frikadeller og kogt skinke.
Antal: 4 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 15 minutter

Ingredienser

  • 25 g smør
  • 2 store spsk hvedemel
  • 300 g gulerødder
  • 300 g ærter (gerne fra frost)
  • 2-3 dl kogende vand
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 2 dl mælk
  • 1 tsk sukker (tilsmagning)
  • salt (tilsmagning)
  • friskkværnet peber (tilsmagning)
  • 1 potte persille

Instruktioner

  • Skræl gulerødderne og skær dem i små tern.
  • Kog gulerødderne møre i letsaltet vand.
  • Tilføj ærterne og når de er tøet op, drænes vandet fra.
  • Opløs bouillonterning i det kogende vand.
  • Smelt smørret i en gryde og rør hvedemelet i. Lad det bage godt igennem, så du undgår melsmag i sovsen.
  • Pisk først mælk og herefter bouillon lidt ad gangen indtil du opnår den ønskede konsistens.
  • Smag til med sukker, salt og friskkværnet peber.
  • Tilføj de drænede ærter og gulerødder, fintsnittet persille og lad det varme godt igennem.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Stuvede ærter og gulerødder.

Ingredienser i stuvede ærter og gulerødder

  • Smør
    Smørret danner grundlaget for opbagningen og giver den karakteristiske fede og runde smag. Jeg bruger altid rigtigt smør – det giver en langt bedre smag end margarine.
  • Hvedemel
    Mel er med til at jævne sovsen, så den bliver tyk og cremet. Det er vigtigt at lade det bage lidt af i smørret, så du undgår melsmag.
  • Gulerødder
    De søde, let faste gulerødder spiller hovedrollen i retten. Jeg foretrækker at skære dem i små tern eller halve skiver – så passer de bedst i munden og koger ikke ud. Brug gerne friske, danske gulerødder, når de er i sæson.
  • Ærter
    Frosne ærter fungerer glimrende her. De har masser af smag og farve, og de skal kun lige opvarmes, så de bevarer deres friskhed. Hvis du har friske ærter, kan de selvfølgelig også bruges, men frosne er både nemme og pålidelige.
  • Kogende vand og grøntsagsbouillon
    Det giver smag og dybde til sovsen. En bouillonterning er en nem genvej til mere smag, og den løfter retten.
  • Mælk
    Mælken gør sovsen lys og cremet. Jeg bruger som regel letmælk, men sødmælk giver lidt ekstra rundhed, hvis du vil forkæle dig selv.
  • Sukker
    En lille smule sukker fremhæver sødmen i gulerødderne og balancerer smagen. Jeg smager til undervejs – nogle gange er det ikke nødvendigt, andre gange gør det hele forskellen.
  • Salt og friskkværnet peber
    De klassiske smagsgivere, som du skal bruge til at justere balancen i sovsen. Vær ikke bange for at smage til flere gange.
  • Frisk persille
    Et godt drys finthakket persille til sidst løfter retten og giver den en frisk og grøn finish. Jeg bruger altid en hel potte – det må godt kunne smages og ses.

Tips til den bedste stuvede sovs

Der er nogle få, men ret vigtige tricks, der kan gøre hele forskellen, når du laver stuvede ærter og gulerødder. Først og fremmest: opbagningen. Når du smelter smørret og pisker melet i, skal du sørge for at lade det bage af et minuts tid, så du undgår den der lidt flade melsmag. Det skal dufte lidt nøddeagtigt, før du tilsætter væsken – så ved du, at melet er klar.

Når du tilsætter bouillon og mælk, så gør det lidt ad gangen og pisk godt imens. På den måde undgår du klumper og får en glat og cremet sovs. Hvis den bliver for tyk, kan du altid spæde med lidt mere mælk eller vand. Bliver den for tynd, så lad den simre lidt uden låg – det gør også smagen mere intens.

Gulerødderne skal være møre, men ikke udkogte. Jeg plejer at koge dem i lidt vand 3-4 minutter før jeg tilsætter ærterne. Ærterne skal kun lige have et par minutter – de må endelig ikke blive kedelige og grå. Og så er der det med sukkeret: det lyder måske mærkeligt, men bare en teskefuld kan virkelig løfte smagen. Især hvis dine gulerødder ikke er så søde i sig selv.

Servering og brug som tilbehør

Jeg forbinder stuvede ærter og gulerødder med mormormad af den bedste slags. Det er sådan en ret, der passer perfekt til en stor, saftig karbonade. Men den fungerer også virkelig godt til frikadeller, hakkebøf eller kogt skinke. Det er en af de slags tilbehør, som virkelig binder hele måltidet sammen og giver den der lune, tilfredse følelse, når man har spist.

Et ekstra tip: hvis du vil lave retten i god tid, så lav sovsen og gulerødderne klar på forhånd, og varm det hele op med ærterne lige inden servering. Så holder ærterne sig friske og grønne, og du sparer tid i sidste øjeblik.

Karbonader
Dejlig mormormad med saftige karbonader / krebinetter af hakket gris/kalv eller kylling og serveret med kartofler og stuvede ærter og gulerødder.
Se opskriften her
Karbonader med stuvede ærter og gulerødder.
Hjemmelavede frikadeller
Store saftige frikadeller
Se opskriften her
Store saftige hjemmelavede frikadeller
Hakkebøffer i fad med champignonsauce og sprød bacon
Lækker mormormad med saftige hakkebøffer i fad med cremet champignon-flødesauce toppet med sprødstegt bacon.
Server med kartoffelmos eller kartoffel sne, hasselback kartofler eller de sprøde kartoffel twistere. Er du mere til løse ris og pasta eller en blandet salat, passer det også perfekt hertil.
Se opskriften her

Andre danske retter

Har du fået lyst til mere god, klassisk mad? Her finder du et udvalg af andre danske retter, der emmer af tradition og smag. Lige fra mormormad og hverdagsfavoritter til lune klassikere, der bringer minder frem. Perfekt til dig, der elsker det enkle og velsmagende danske køkken.

Hakkebøffer i fad med champignonsauce og sprød bacon
Lækker mormormad med saftige hakkebøffer i fad med cremet champignon-flødesauce toppet med sprødstegt bacon.
Server med kartoffelmos eller kartoffel sne, hasselback kartofler eller de sprøde kartoffel twistere. Er du mere til løse ris og pasta eller en blandet salat, passer det også perfekt hertil.
Se opskriften her
Mørbradbøffer med bløde løg og flødesovs
Mørbradbøffer med bløde løg og flødesovs – Nem opskrift på gammeldags mørbradbøf i fad med svampe, løg og fløde – også til frokost.
Se opskriften her
Opskrift på mørbradbøffer med bløde løg, champignoner og flødesauce
Koteletter i fad
Nem opskrift på mormors luksus koteletter i fad med grøntsager og sprød bacon i lækker sovs med paprika og fløde. Server med ris eller kartofler.
Se opskriften her
Koteletter i fad med masser af grøntsager og flødesovs
Kong Fiddes Livret
Nem original opskrift på Kong Fiddes Livret med flanksteak, svinemørbrad el. oksekød i krydret flødesovs med pommes frites, rødbede, æg og løg.
Se opskriften her
Kong Fiddes Livret - original opskrift på hjemmelavet kong fiddes livret med flanksteak
Boller i karry
Klassisk og gammeldags mormormad, med hjemmelavede saftige kødboller i cremet sovs med karry. Server med æble og løse ris.
Se opskriften her
Stegt flæsk med persillesovs
Sådan laver du nemt den klassiske danske ret stegt flæsk med persillesovs. Sprød stegeflæsk tilberedt i ovn med lækker persillesauce og kartofler.
Se opskriften her
Stegt flæsk med persillesovs
Stuvede ærter og gulerødder.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan stuvede ærter og gulerødder fryses?

Det anbefaler jeg ikke. Sovsen kan skille, og både ærter og gulerødder bliver kedelige efter optøning.

Hvor længe kan retten holde sig i køleskabet?

Den kan holde sig 2-3 dage i en tætsluttende beholder. Varm den stille op, så sovsen ikke skiller.

Kan jeg lave retten dagen i forvejen?

Ja, men vent med at tilsætte ærterne til du varmer den op. Så bevarer de farve og smag.

Skal jeg bruge friske eller frosne ærter?

Frosne ærter er helt perfekte og giver både god smag og farve. De er nemme og hurtige.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments