Hvilken kage…
Indrømmet – jeg er VILD med rabarber!
Derfor benytter jeg enhver anledning til at putte rabarber ind snart her og snart der, så snart de først skud kigger op af jorden.
Faktisk er rabarber en grøntsag – ja den er god nok – og det skyldes at det er selve stilkene vi spiser. Men uanset hvilken art den nu tilhører, så smager den bare dejligt.
Som jeg skrev i et tidligere indlæg om rabarbercrumble, er et af mine barndomsminder, at jeg fik en rabarbarstilk og en lille skål sukker til at dyppe enderne i. Det smagte sødt og dejligt (som jeg husker det), men forleden skulle jeg lige prøve igen…..uha det var surt. Så jeg holder mig til crumbles og kager. Hvem sagde sukkergris…?
Rabarberkage med marcipan og orange
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til 1 kage:
- 300 gram rabarber- skyllede og skåret i 2-3 cm stykker
- 2 spsk rå rørsukker
- 2 stk æg str M/L
- 100 gram rå rørsukker
- ½ stk appelsin (både skal og saft)
- 100 gram smeltet og afkølet smør
- 150 gram hvedemel
- 2 tsk vanillesukker
- 1 tsk bagepulver
- 175 gram marcipan – groftrevet
- 50 gram mandler – smuttede. Halvdelen skæres i flager og den anden halvdel grofthakkes
Til vanille-orangecremen:
- 2 spsk creme fraiche
- ½ stk skal og saft af økologisk appelsin
- ½ tsk vanillesukker
Instruktioner
Sådan gør du:
- Start med at klargøre rabarberne og vend rabarberstykkerne i de 2 spsk rå rørsukker. Lad dem gerne stå og trække lidt.
- Tænd ovnen på 200 grader alm ovn
- Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps
- Tilføj saften og skallen fra 1/2 appelsin og derefter det smeltede og let afkølede smør
- Vend hvedemel, bagepulver og vanillesukker sammen og tilsæt det lidt efter lidt
- Tilsæt også 3/4 del af den groftrevne marcipan lidt ad gangen, så det bliver rørt bedst muligt med ud i dejen. Resten gemmer du som topping
- Tilsæt halvdelen af mandlerne (de smuttede og grofthakkede mangler)Flagerne skal du bruge som topping på kagen.
- Med en dejslikker vender du forsigtigt lidt over halvdelen af de marinerede rabarber ned i dejen. Pas på du ikke slår luften ud af dejen.Resten skal du bruge som topping.
- Klargør din bageform. Jeg har en form, der kan justeres i størrelsen og jeg kan godt li, at kager har lidt højde. Det betyder ganske vist lidt længere bagetid, men også lidt mere gedigne stykker kage.Jeg indstillede min på ca 22 cm og forede den med bagepapir. Du kan også vælge at smøre din form med smør – det bestemmer du selv.
- Hæld dejen ned i formen og fordel resten af rabarberstykkerne, marcipanen og mandelflagerne over dejen.Tryk det hele lidt ned i dejen og giv et let drys rå rørsukker inden du sætter den ind i den varme oven.Du kan også drysse perlesukker eller flormelis henover, hvis du foretrækker det.
- Jeg bager min i ca 45 minutter. De sidste 15 minutter sætter jeg en bageplade ind under pladen med bageformen for at kagen ikke skal få for meget varme i bunden.Vælger du en fladere kage, må du nedsætte bagetiden. Tjek bare med en strikkepind eller kødnål. Når der ikke følger dej med, er kagen færdig.Lav imens cremen, der blot skal røres sammen og sæt kaffen over. Rigtig god fornøjelse!
Lidt ekstra lækkert….
I dagens rabarberkage har jeg puttet lidt ekstra lækkert i, nemlig både marcipan, orange og mandler (skal det være, så lad det være).
Marcipanen gir bare den der lækre søde smag og mandlerne gir lidt ekstra crunch. Du kan sagtens undlade både marcipanen og mandlerne, men de gir altså lige det ekstra til en ellers lækker kage.
Du kan også udskifte mandlerne med hasselnødder, som blot skal hakkes groft. Det smager også skønt.
Tilbehør….
Altså den her rabarberkage smager så skønt, at du sagtens kan spise den lige som den er – både lun og kold.
Men jeg synes den smager ekstra dejligt, når den spises lun sammen med f.eks. lidt god vanilleis, letpisket fløde, fløde-fraiche eller som her, hvor jeg har lavet en lille vanille-orange-creme.
Nem vanille-orange-creme: Jeg har valgt at rive lidt appelsinskal (fra øko-appelsin) samt bruge lidt af saften i selve kagen. Derfor synes jeg det smager dejligt at fortsætte med at bruge appelsin i cremen. Du kan fint udskifte appelsinen med fx citron og så bruger du også revet citronskal i cremen.
Den er megen nem, for du rører blot et par spsk creme fraiche lind med lidt appelsinsaft og tilsætter lidt vanillesukker eller pulver (det du nu bruger) og river lidt appelsinskal med i. Ikke vildt meget, bare så du lige får det der strejf af orange – og pas på du ikke får det hvide under skallen med. Det gir en kedelig bitter smag.
Ingen stress……
Kagen er super nem og når den først er kommet i ovnen passer den jo fint sig selv. Det gir lige lejlighed til at snuppe en kop kaffe og et lille hvil i gårdhaven, alt imens duften af rabarberkage spreder sig og får mundvandet til at løbe…..Åhhhh jeg glæder mig!