Lækker lun salat
Vi er vilde med asiatisk inspirerede retter og især de såkaldte poke bowls. De er lette at lave og kan proppes med alverdens grøntsager både i selve retten og som sund topping ovenpå.
Poke bowl med asiatisk oksekød, ris og masser af grønt
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 300 gram jasmin- eller basmatiris der koges som anvist på pakningen
- Lidt salt
- Lidt olivenolie til at stege i
- 500 gram hakket oksekød (kan erstattes af plantefars, hakket kylling eller kombi af kalv/svin)
- 1 stk alm løg – fintsnittet
- 2 stk mini pak choi der snittes i fine strimler (den lyse del steges med og den grønne del bruges rå som topping)
- Evt 1 stk citrongræs (kan udelades)
- 2 stk rød snackpeber skåret i lange tynde strimler
Asiatisk dressing:
- ½ dl sojasauce
- ½ stk lime – saften heraf
- 2 tsk sukker (Jeg bruger altid rørsukker)
- ½ stk rød chili – fintsnittet
- 1-2 spsk friskrevet ingefær
- 2 spsk olivenolie
- 2 fed knust hvidløg
Topping:
- 4 stk gulerødder – groftrevne
- ½ stk agurk skåret i skiver
- Lidt fintsnittet koroander eller bredbladet persille – som drys
- Lidt hvide sesamfrø – som drys
Spicy dip:
- 2 spsk mayonnaise af god kvalitet
- Lidt limesaft
- Lidt Srirachasauce (tag lidt ad gangen, da den er meget stærk)
Instruktioner
- Start med at koge risene som anvist på pakningen. Imens de koger klargør du resten af måltidet, så alt er klar på samme tid.
- Rør ingredienserne til den asiatiske dressing sammen – smag den til og juster evt med ekstra chili.
- Varm en smule olivenolie op i en pande med høje kanter og steg løgene til de er klare. Herefter tilsætter du det hakkede kød, der steges godt igennem.
- Tilføj herefter den hvide del af pak choi, citrongræs og rød snackpeber. Lad det hele stege med et par minutter inden du tilføjer den asiatiske dressing.Sænk varmen og lad det simre nogle minutter til det meste af væsen er væk uden at retten koger tør.
- Klargør imens toppingen og den spicy dipDippen laves ved at røre ingredienserne sammen og smagen justeres med ekstra srirachasauce alt efter smag og behag.De hvide sesamfrø blir ekstra lækre, hvis du rister dem ganske kort på en tør pande.Snit den grønne del af pak choi i fine strimler, snit agurk i fine strimler og riv gulerødderne på den grove side af rivejernet.Koriander eller bredbladet persille snittes fint.Jeg fordeler gerne de forskellige toppings i små skåle, så alle selv kan sammensætte sin bowl.
- Fordel ris i bunden af skålene og herefter kød/grøntsagsblandingen. Top med de friske grøntsager evt lidt frisk mango eller avocado og den spicy dip, sesamfrø og et grønt drys.
- Rigtig god fornøjelse!
Har du en mango eller en avocado liggende, så passer den også perfekt som topping sammen med den spicy dip. I dag havde jeg gulerødder og agurk i grøntsagsskuffen, så dem gik jeg med.
I selve retten, har jeg brugt pak choi, løg, citrongræs og rød snackpeber. Men har du andre grøntsager liggende, så kan du sagtens bytte dem ud. Det samme gælder det hakkede oksekød, der fint kan udskiftes med plantefars, kalv eller kylling alt efter smag og behag.
For at få den helt rigtige asiatiske smag, tilføjer jeg en nem lille dressing bestående af sojasauce, limesaft, fintrevet ingefær, knust hvidløg, lidt rørsukker og fintsnittet rød chili. Dressingen behøver ikke være stærk, så tårerne løber. Den skal blot give lidt varme og så den dejlige asiatiske smag.
Er du også vild med asiatisk mad…?
Hvis du, lige som os, er vild med asiatisk inspireret mad, så vil du helt sikkert være interesseret i mine andre opskrifter med netop asiatisk mad. Herunder får du nogle direkte links, som du måske vil have lyst til at prøve:
Asiatisk oksekød med grøntsager og ris
Thaisuppe – opskrift med kokosmælk og kylling