Panna cotta med hindbær

Nem dessert – Panna cotta med hindbær

Panna cotta, der betyder kogt fløde på italiensk, er en skøn og virkelig nem dessert med utallige variationsmuligheder. Her har jeg lavet den med hindbærcoulis, en nem hindbærsauce, hvor man kan bruge både frosne og friske hindbær. Så desserten kan laves året rundt – og heldigvis for det! Jeg elsker nemlig, hvordan den cremede fløde smelter på tungen, og hvordan vaniljen og hindbærrene løfter hinanden på den fineste måde. Det er en dessert, der kræver minimalt arbejde – og dét gør den helt perfekt til både gæstemiddage og en hyggelig week-end dessert. Panna cotta kan fint laves dagen i forvejen og så kan du variere med forskellige bær alt efter hvad du foretrækker eller der er i sæson.

Panna cotta med hindbær coulis

Panna cotta

Vær den første til at vurdere!
Opskrift på italiensk dessert med fløde og vanilje og en frisk hindbærcoulis (hindbærsauce). Nemt og virkelig lækkert!
Antal: 4 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Køleskab 3 timer
Samlet tid 3 timer 40 minutter

Ingredienser

Pana cotta

  • 5 dl piskefløde
  • 1 stang vanilje
  • 100 g sukker
  • 3 blade husblas

Hindbærcoulis

  • 200 g hindbær (Frosne eller friske)
  • ½ stang vanilje (eller 1 stor tsk vaniljesukker)
  • 50 g sukker (evt mere eller mindre alt efter hvor søde hindbærrene er.)
  • evt citronsaft (tilsmagning)

Andet:

  • 8 friske hindbær
  • 4 små mynteblade som pynt (kan udelades)

Instruktioner

Panna cotta:

  • Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter.
  • Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud – mos kornene med en smule sukker, så kornene skilles ad.
  • Kom piskefløde, vaniljekorn, vaniljestang og sukker i en tykbundet gryde og bring det langsomt op til lige før kogepunktet. Brug evt et termometer, der skal vise omkring 90°. Sluk for varmen.
  • Vrid husblassen fri for vandet og læg det ned i den varme flødeblanding og rør til det er helt opløst.
  • Tip: Hvis du vil undgå at de små vaniljekorn lægger sig i bunden af glassene, kan du starte med at hælde flødeblandingen over i en beholder med låg. Stil den på køl og ryst den med jævne mellemrum indtil den begynder at stivne.
  • Fordel panna cottaen i 4 små glas eller ramekiner, stilles på køl i 3-4 timer til panna cottaen er stivnet.

Hindbærcoulis:

  • Hindbær og sukker kommes i en kasserolle og bringes i kog ved svag varme til sukkeret er helt opløst.
  • Ønsker du en klar coulis kan du hælde den igennem en finmasket sigte og med en ske presse så megen saft ud som muligt.
  • Hæld saften tilbage i gryden og smag den til og lad den så koge lidt ind til den begynder at tykne.
  • Lad det køle af.

Pynt:

  • Tag panna cottaen ud fra køl ½ time før de skal serveres. Så smager de af mere end når de er helt kolde.
  • Fordel hindbær coulis henover og pynt evt et et par friske hindbær og et lille mynteblad.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Panna cotta med hindbær coulis

Nem dessert i glas

Jeg elsker desserter, der serveres i glas – og panna cotta er ingen undtagelse! Jeg synes det både ser smukt og festligt ud, når panna cotta’en serveres portionsanrettet i små glas og fint pyntet med friske hindbær og lidt mynte. Og så synes jeg også det er så meget nemmere, når desserten skal serveres for gæster og som dessert til årets højtider. Så slipper jeg for for stress over, om jeg nu kan få løsnet panna cottaen fra formen uden at den blir ødelagt.

Her har jeg valgt at pynte vores panna cotta med en hindbærcoulis, lidt friske hindbær og et par mynteblade. Det kunne også have været jordbær eller brombær eller en bærkompot.

Hindbærcoulis – Hindbærsauce
Nem og lækker opskrift på hjemmelavet hindbærcoulis. En frisk hindbærsauce, du kan servere som tilbehør til desserter og is.
Se opskriften her
Hindbærcoulis - hjemmelavet hindbærsauce

Ingredienser i panna cotta med hindbær

Her er en lille gennemgang af ingredienserne i opskriften – og hvorfor jeg har valgt netop disse.

Panna cotta

  • piskefløde: Piskefløden er selve grundstenen i panna cotta og giver den karakteristiske bløde og cremede konsistens. Jeg bruger altid en fløde med høj fedtprocent, da det giver en mere rig og fyldig dessert – og det er netop det, der gør panna cotta så lækker.
  • vaniljestang: Ægte vanilje er uundværlig i en klassisk panna cotta. Jeg bruger en hel vaniljestang, hvor jeg både skraber kornene ud og koger stangen med i fløden – det giver en mere intens smag. Hvis jeg ikke har vaniljestang på lager, kan jeg finde på at bruge vaniljepasta som alternativ, men det er altså de små sorte korn, der virkelig gør noget for både smag og udseende.
  • sukker: Sukkeret balancerer flødens fedme og fremhæver vaniljen. Jeg har eksperimenteret med mængden og synes, at 100 gram passer perfekt til at give sødme uden at blive for meget. Hvis jeg laver en variation med en sødere frugt, skruer jeg nogle gange lidt ned for sukkermængden.
  • husblas: Husblas sørger for, at panna cottaen sætter sig og får sin karakteristiske, bløde budding-konsistens. Jeg bløder altid husblassen op i koldt vand og sørger for at smelte den ordentligt i den varme fløde, så den fordeler sig jævnt. En god tommelfingerregel er ikke at lade fløden koge, da det kan påvirke husblassens evne til at stivne.

Hindbærcoulis (hindbærsauce)

  • hindbær: Jeg bruger både friske og frosne hindbær alt efter sæson – begge dele fungerer glimrende. De giver en flot farve og en frisk syrlighed, som er perfekt til at balancere den fede panna cotta. Om sommeren bruger jeg friske bær, men resten af året tyr jeg gladeligt til de frosne.
  • sukker: Sukkeret i hindbærcoulis’en afhænger lidt af bærrenes sødme. Jeg starter som regel med 50 gram og smager til. Nogle gange tilsætter jeg lidt ekstra, især hvis bærrene er meget syrlige. Man kan også røre lidt citronsaft i, hvis man vil fremhæve det friske endnu mere.
  • vanilje: Ægte vanilje gir bare den dejligste smag, men har du ikke en vaniljestang kan du bruge enten vaniljepasta eller vaniljesukker..
  • citronsaft: Smag på den færdige hindbærsauce – mangler den lidt syre, så smag den til med en smule citronsaft.

Andet

  • mynteblade: Mynte er selvfølgelig helt valgfrit, men jeg synes, det giver et dejligt friskt pift – både i smagen og i præsentationen. Hvis jeg virkelig vil gøre lidt ekstra ud af desserten, pynter jeg med et lille mynteblad på toppen af hver portion. Det ser bare så fint ud!
  • friske hindbær: Pynt evt med friske hindbær – en oplagt mulighed, når du laver panna cotta imens de friske hindbær er i sæson.

Tips til den bedste panna cotta

Her får du mine bedste tips til at få konsistensen helt perfekt og smagen til at sidde lige i skabet.

Først og fremmest: lad være med at koge fløden. Jeg bringer den kun lige til kogepunktet – jeg bruger et sukkertermometer og slukker for kogepladen, når termometeret viser 90 grader. Har du nikke et termometer, slukker du straks fløden er lige ved at koge. Det bevarer den bløde, cremede fornemmelse og forhindrer, at husblassen mister sin evne til at stivne. Når jeg har varmet fløden op med sukker og vanilje, lader jeg den stå et par minutter, før jeg rører den opblødte husblas i – det sikrer, at husblassen smelter jævnt og ikke laver tråde.

Et andet vigtigt trick er at sigte flødemassen, inden jeg hælder den i formene. På den måde slipper jeg for eventuelle vaniljerester, klumper eller små uønskede bobler, så overfladen bliver glat og flot.

Når det kommer til at få panna cottaen til at stivne ordentligt, så er tålmodighed en dyd. Jeg giver den minimum 3-4 timer på køl. Jeg laver altid panna cotta i små serveringsglas, så jeg slipper for den trælse proces med at få dem ud af f.eks. ramekiner. Men har du nu lavet dem i en eller anden form, som de skal ud af, så dyp formen ganske kort i varmt vand, kør med en kniv langs kanten og vend den så straks ud. Så burde den løsne sig uden at ødelægge formen.

Og så er der hindbærcoulis’en. Jeg sigter den altid, så den bliver helt glat og fri for kerner, der godt kan smage lidt bitre. Det giver også et mere elegant udtryk, og konsistensen passer bedre til den silkebløde panna cotta. Jeg smager altid hindbærsaucen til, for sødmen i bærrene kan variere meget – især hvis jeg bruger frosne bær uden for sæson.

Panna cotta med hindbær coulis

Andre lækre desserter med fløde

Citronfromage
Klassisk citronfromage fra mormors køkken. Her får du min opskrift på en luftig og lækker gammeldags dessert med en dejlig frisk smag af citron.
Se opskriften her
Citronfromage - hjemmelavet citronfromage serveret i portionsglas med flødeskum og mynteblade.
Jordbærkage i bradepande
Når der skal være nok til mange! Opskrift på stor jordbærkage med saftig mazarinbund, lækker mascarponecreme og friske jordbær.
Se opskriften her
Jordbærkage i bradepande - kæmpe jordbærkage til mange med mazarinbund bagt i bradepande.
Jordbærtærte med mandelbund
Skøn jordbærtærte med mandelbund til alle sommerens festligheder. Bunden er lavet af mandelmel og mørk chokolade – så ingen sukker og mel.
Se opskriften her
Jordbærtærte med mandelbund - En klassisk tærte med jordbær lavet med mandelmel og uden sukker.
Pavlova med rabarberskum og jordbær
En lækker kage med mandelmarengs som bund, rabarberskum og friske jordbær og mørk chokolade på toppen
Se opskriften her
Bagte blommer dessert
Bagte blommer serveret med crumble og cremet vaniljeis.
Jeg tilføjer lidt mørk rom for at gi blommerne en ekstra lækker smag, men hvis du foretrækker en alkoholfri version, kan det bare udelades.
Se opskriften her
Bagte blommer med crumble og vaniljeis
Blommetrifli
Skøn sensommerdessert med søde, saftige blommer marineret i rom (kan udelades for en alkoholfri version), en nem råcreme og dejligt nøddeknas.
Du kan forberede ingredienserne i god tid i forvejen og først samle triflien lige før servering.
Se opskriften her
Nem opskrift på Blommetrifli med råcreme og crunch
Klassisk vaniljeis
En dejlig klassisk vaniljeis lavet på æggeblommer, rå rørsukker og ægte vanilje.
Prøv den sammen med brownie eller top den med grofthakket pistaciekrokant. Opskrift på pistaciekrokant kommer længere nede.
Se opskriften her
Panna cotta med hindbær coulis

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan panna cotta laves dagen i forvejen?

Ja, faktisk synes jeg, den bliver endnu bedre af at stå på køl natten over. Det giver den tid til at sætte sig helt og udvikle sin fulde smag – og så er det dejligt praktisk, når man har gæster.

Kan panna cotta fryses?

Jeg vil ikke anbefale at fryse panna cotta. Konsistensen ændrer sig, når den tør op, og den bliver ofte grynet og mister den cremede, glatte tekstur.

Kan jeg bruge frosne hindbær til hindbærcoulis?

Ja, det gør jeg faktisk ofte – især uden for sæson. De fungerer lige så godt som friske, og man kan nemt smage sig frem med sukker, hvis de er lidt syrligere.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments