Lækker aftensmad: marineret flanksteak med sprøde harmonika kartofler
Når middagstid nærmer sig, kan det være svært at finde på noget nyt og spændende at servere. Men fortvivl ikke, for her kommer en både nem og lækker opskrift på marineret flanksteak med sprøde harmonika kartofler, der helt sikkert vil vække glæde rundt om bordet.
Den marinerede flanksteak kan både tilberedes på grill og stegepande. Så den er velegnet hele året rundt.
Marineret flanksteak med sprøde harmonika kartofler
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til den marinerede flanksteak:
- 1 stk flanksteak på ca 900-1000 gram
- ½ dl olivenolie
- 1 spsk citronsaft
- 3 fed hvidløg – knuste
- Lidt salt og friskkværnet peber
- 2 spsk fintsnittede friske krydderurter fx timian, rosmarin, oregano
- Evt lidt frisk rød chili – meget finthakket
Det skal du bruge til harmonika kartoflerne (hasselback fries)
- 4 stk mellemstore kartofler, skræl kun hvis det er nødvendigt.
- 2 spsk smør eller olivenolie
- 1-2 tsk friske eller tørrede krydderier: Salt, friskkværnet peber, røget paprika
- 1 spsk bredbladet persille – fintsnittet (som drys)
Instruktioner
- Start med at lave marinaden ved at røre olivenolie med knust hvidløg, friske krydderurter, salt og peber. Ønsker du en lidt mere spicy marinade, kan du tilføje frisk og meget fintsnittet rød chili.
- Læg flanksteak'en ned i en kraftig plastpose og hæld marinaden ned i posen. Masser marinaden godt ind i kødet og lad den ligge på køkkenbordet 1 times tid. Tænd imens op i grillen, hvis du bruger kul-grill (det gør jeg)
- Tænd imens op i grille, hvis du bruger kul-grill og lav harmonika kartoflerne. Du skal beregne ca 40 minutter tilberedningstid til kartoflerne!
- Når grillen er varmet godt op, lægger du flanksteaken over på grillristen (indirekte varme). Flanksteak skal stege/grille ganske kort tid, ellers blir den gennemstegt og kedelig. Vi gav den ca 4 minutter på hver side.
- Herefter blev den pakket ind i staniol og fik lov at hvile et kvarters tid. Vi kan bedst li den til den røde side uden at være bleu.
Sådan laver du harmonika kartoflerne:
- Skræl kun kartoflerne, hvis det er nødvendigt.
- Skær de yderste ender og sider af kartoflerne og skær dem ud i ca 1 cm tykke skiver.Læg dem i vand både før du skærer og når de er skåret. På den måde undgår du, at kartoflerne bliver misfarvede og samtidig får det stivelsen til at trække ud af kartoflerne. Det gir en langt sprødere kartoffel efter tilberedning.
- Læg en skive kartoffel imellem to træpinde (grillspyd) og lav lodrette snit med 1 mm imellem i hele kartoffelskivens længde.Træpindene hjælper dig til, at du sikke skærer for dybt og ødelægger kartoffelmønstret.
- Vend kartoflen og lav skrå snit i hele kartoflens længde (stadig med hjælpepinde).
- Du kan stoppe snitteporcessen her eller vende dem igen og lave endnu en række skrå snit – bare modsat – igen i hele kartoflens længde.
- Læg kartoffelskiven ned i koldt vand imens du klargør de øvrige kartofler.
- Du kan skubbe en træpind igennem hele kartoflen og trække fladen lidt fra hinanden (som en slikkepind) og måske twiste dem lidt. Det vil gøre kartoflen endnu mere sprød, men det er lidt besværligt især hvis du skal lave en stor portion.Jeg synes det er spild af træpinde og alt for besværligt, men jeg laver også til en hel familie.
- Smelt smør i en lille gryde og bland krydderierne i. Bruger du olivenolie behøver du ikke varme olien op.
- Tag kartoflerne op ad vandet og dup dem tørre inden du pensler dem med smørblandingen.
- Sæt dem ind i en varm ovn ved 200 grader (alm ovn) og bag dem indtil de er gennembagte og sprøde på kanter og overside. De skal ha ca 40 minutter.Jeg vender mine, når halvdelen af tilberedningstiden er gået.
- Tag de færdige kartofler ud af ovnen og drys med flagesalt og fintsnittet bredbladet persille.
Server den marinerede flanksteak med de sprøde harmonika kartofler og en skål blandet salat
Marineret flanksteak er en ægte favorit i mange hjem, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Den møre og saftige steak, der er gennemvædet af en lækker marinade, er en sand smagsoplevelse. Og når den serveres sammen med sprøde harmonika kartofler, bliver det bare endnu bedre.
Først og fremmest skal du sørge for at have alle ingredienserne klar. Til marinaden skal du bruge olivenolie, hvidløg, frisk rosmarin og lidt citronsaft. Ønsker du en lidt mere spicy marinade, kan du tilføje meget fintsnittede rød chili. Ingredienserne røres sammen i en skål. Derefter lægger du flanksteaken i en frysepose og hælder marinaden over. Luk posen godt til og lad det hele marinere i mindst en time på køkkenbordet (hvis du vil grille kødet samme dag).
Du kan også marinere kødet dagen før, men i så fald, skal det opbevares i køleskabet.
Imens flanksteaken marinerer, kan du forberede de sprøde harmonika kartofler. Skræl kun kartoflerne, hvis det er nødvendigt. Der sidder mange gode kostfibre og vitaminer i kartoffelskrællen. Det tar lidt tid at skære kartoflerne, men når du har lavet de første, går det ret hurtigt. Når jeg laver den slags kartofler, starter jeg med at skære kartoflerne og lægger dem i iskoldt vand indtil de skal i ovnen. Så synes jeg det er lettere, at få det hele klar på samme tid.
Når både flanksteaken er marineret og kartoflerne er ved at være sprøde og gyldne, er det tid til at grille kødet. jeg foretrækker at grille på kul-grill, hvor jeg griller den på indirekte varme. Du kan naturligvis også grille den på en gasgrill eller på en pande på komfuret.
Jeg griller den 4-6 minutter på hver side alt efter flanksteaken’s tykkelse. Så er den til den røde side (medium rare) uden at være bleu. Pak den ind i staniol og lad den hvile i et par minutter, inden du skærer dem i tynde skiver.
Server den lækre marinerede flanksteak sammen med de sprøde harmonika kartofler og evt. en frisk salat ved siden af. Det er en perfekt kombination af smag og tekstur, der helt sikkert vil vække glæde omkring middagsbordet.
Husk at nyde måltidet sammen med dine kære, og måske endda med et godt glas rødvin til at fuldende oplevelsen. Marineret flanksteak med sprøde harmonika kartofler er den perfekte ret til enhver lejlighed, og med denne opskrift kan du nemt glæde dine gæster uden alt for meget besvær.
prøv også: Flanksteak med chimichurri