Endnu en farverig salat spækket med sunde lækkerier!
Den her salat blev lavet som et antiinflammatorisk tilbehør til min honningbagte lakseside med nøddeknas. Det var et hit! Så det er ikke sidste gang, den salat kommer på menuen. Det er helt sikkert.
Lilla spidskålssalat
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 2 håndfulde fintsnittet lilla spidskål
- 1 stk lille bolchebede (skrællet og skåret i papirstynde skiver)
- 2 håndfulde ærter (optøet fra frost)
- 2 stk forårsløg – fint snittet
- 1 håndfuld granatæblekerner (evt optøet fra frost)
- 1/2-1 stk avocado skåret i skiver
- ½ stk rødt æble skåret i tynde skiver
- 1 håndfuld cashewnødder
- Lidt friske krydderurter eller mikrogrønt som pynt ved servering.
Dressing: Vi spiser ikke dressing på denne salat, men vil du gerne have en nem og lækker dressing, kan du røre olivenolie med citronsaft, flagesalt og friskkværnet peber. Tilføj lidt honning, hvis du ønsker dressingen lidt sødere.
Instruktioner
- Start med at snitte eller rive den lilla spidskål meget fint.Læg den som bund i et smukt fad.
- Skræl og skær bolchebeden i meget tynde skiver og skær dem derefter i halve.Hæld kogende vand over de frosne ærter og dræn vandet fra.Skær æblet midt over og skær det halve æble i tynde strimler. Lad dem forblive sammenhængende, når du lægger dem på salaten.Skær avocadoen midt igennem, fjern stenen og skær i skiver (dryp evt med lidt citronsaft så den ikke bliver misfarvet).Skær bunden af forårsløget og del det, der hvor det hvide bliver grønt. Den hvide del fintsnittes, mens den grønne del snittes lidt i tynde ringe og bruges som drys på den færdige salt.
- Fordel bolchebeder, ærter, æbler, avocado og den hvide del af forårsløget henover den fintsnittede spidskål. Anret gerne i små grupper – det ser pænest ud.
- Fordel herefter granatæblekerner, den grønne del af forårsløget, cashewnødderne og de friske krydderurter henover.
- Kan du ikke undvære dressing…? Så kan du nemt røre en dressing af lidt olivenolie, citronsaft, evt lidt honning og smage den til med flagesalt og friskkværnet peber.
- Rigtig god fornøjelse!
At den så samtidig er både smuk og virkelig nem at lave, gør jo bare det hele endnu bedre.
Regnbuemad….
Som kunstmaler er jeg naturligvis meget glad for farver – alt andet ville være mega underligt.
Men udover glæden ved farver på paletten, er jeg også vild med farverig mad. Ikke farverig i den forstand, hvor der tilsættes kunstige farvestoffer, men mad der fra naturens hånd er farverig – som med denne skønne salat.
For mig handler det om farverig mad året rundt, men særligt i vinterperioden med gråt og trist vejr, synes jeg det er vigtigt at servere farverig mad.
Men naturligvis skal maden også smage dejligt og jeg bruger derfor store mængder friske krydderurter og friske spirer. De friske krydderurter har jeg som regel held med at holde liv i til langt hen på vinteren, fordi jeg har dem i krukker og højbede, men før eller siden må jeg supplere hos min grøntleverandør.
De friske spirer dyrker jeg selv. Det er både nemt og meget billigere og gir mulighed for at dyrke forskellige slags, der gir variation i smag og farve.
Varier gerne…
Med salaten her, har du rig mulighed for at variere både smag og farve alt efter hvilke frugter, bær og nødder du vælger at tilføje.
Jeg har brugt bolchebeder, som jeg synes er så smukke med de røde striber. Derudover har jeg brugt røde æbler, granatæble, avocado, ærter og cashewnødder.
I bunden har jeg valgt en sprød lilla spidskål, som jeg har snittet meget fint med en skarp kniv. Synes du det er besværligt at snitte kål meget fint…? Så prøv at bruge en gammeldags ostehøvl. Den klarer uden problemer den fineste snitning af både spidskål, hvidkål og rødkål.
Lidt omkring anretning…
Lige så meget, at jeg elsker farverig mad, holder jeg også af at anrette vores mad, så den tager sig bedst mulig ud.
Det gælder ALT lige fra en beskeden rugbrødsmad, salater og aftensmåltider. Det behøver ikke være det helt vilde og besværlige – lidt har også sin ret.
Salater er lette at give et løft – et smukt fad, nødder, lidt friske bær og krydderurter eller mikrogrønt gør en kæmpe forskel.
Prøv at anrette i små grupper og tænk gerne i kontraster og forskellige former og strukturer.
Du kan også gå et skridt videre som på fotoet ovenfor, hvor jeg til en gæstemiddag, hvor der skulle gøres lidt ekstra ud af anretningen, valgte at servere min farverige vintersalat i et kålblad.
Vild med farverige salater…? Så er de her opskrifter måske lige noget for dig…
Råkost fantastisk smuk og anderledes rådkost med spiraler
Farverig vinter salat – smuk og lækker salat