Langtidshævet valnøddebrød med masser af smag
Valnøddebrød er et af mine absolutte ynglingsbrød med nødder i – og egentligt lidt sjovt. For normalt bryder jeg mig ikke om valnødder. Men i brød får de en helt anden smag, som fungerer fantastisk godt f.eks. sammen med ost og pålæg.
Valnøddebrød – langtidshævet
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til 1 valnøddebrød:
- 25 g gær (Vil du bage samme dag bruger du 50 g gær.)
- Evt 2 spsk spsk surdej (kan udelades)
- 4 dl koldt vand (Bager du samme dag, bruger du lunkent vand.)
- 1 spsk honning
- 10 g salt
- 2 spsk maltmel
- 300 g hvedemel
- 200 g fuldkornsspeltmel eller ølandshvede
- 150 g grofthakkede valnøddekerner
Instruktioner
- Gæren opløses i det lunkne vand. TIP: Har du en surdej stående kan du med fordel tilsætte 2 spsk surdej. Det gir bare lige lidt ekstra smag, men kan sagtens udelades.
- Rør honning i sammen med de 3 slags mel – rør til konsistensen er jævn og uden klumper
- Tilsæt salt og valnøddekerner og ælt indtil dejen er glat.
- Dæk dejen til og lad den hæve 1 times tid på køkkenbordet, hvorefter den stilles på køl minimum 8 timer. Ønsker du at bage samme dag, stilles dejen til hævning et lunt sted 2 timer.
- Hæld nu dejen ud på en meldrysset bord og form den til et aflangt brød eller en kugle alt efter hvad du selv synes. Stil det over på en bageplade beklædt med bagepapir og lad det hæve 1-2 timer.
- Varm ovnen op på 225 grader (alm ovn)
- Drys overfladen med lidt hvedemel og lav med en skarp knis et kryds hvis du har formet en kugle eller et aflangt snit, hvis brødet er aflangt.
- Bag brødet i ca 35 minutter til overfladen er dejlig mørk og sprød og det lyder hult når du banker brødet under bunden.
- Stil det til afkøling på en bagerist og lad det køle helt af inden du skærer det.
Andre lækre brød du kan prøve
Lidt om maltmel….
Maltmel gør underværker for din bagning både når det gælder bageevne og smagen. Den fåes i to varianter, en lys og en mørk.
Den mørke maltmel anvendes fortrinsvis i rugbrød og boller, hvor den gir brødet en lækker mørk farve og en let bitter smag, der passer godt til ost og pålæg.
Den lyse maltmel er lidt mildere og knap så bitter, nærmere lidt sødlig og passer godt til lyst brød beregnet til f.eks. morgenbordet.
Maltmel bruges som et slags krydderi eller smagsgiver til brødet, dvs du skal endelig kun bruge ganske lidt. Til 1 brød bruges som oftest ikke mere end 25 gram maltmel, ellers bliver maltsmagen alt for dominerende.