4dlkoldt vand(Bager du samme dag, bruger du lunkent vand.)
1spskhonning
10gsalt
2spskmaltmel
300ghvedemel
200gfuldkornsspeltmel eller ølandshvede
150ggrofthakkede valnøddekerner
Tilberedning
Gæren opløses i det lunkne vand. TIP: Har du en surdej stående kan du med fordel tilsætte 2 spsk surdej. Det gir bare lige lidt ekstra smag, men kan sagtens udelades.
25 g gær, 4 dl koldt vand, Evt 2 spsk spsk surdej
Rør honning i sammen med de 3 slags mel - rør til konsistensen er jævn og uden klumper
1 spsk honning, 2 spsk maltmel, 300 g hvedemel, 200 g fuldkornsspeltmel eller ølandshvede
Tilsæt salt og valnøddekerner og ælt indtil dejen er glat.
10 g salt, 150 g grofthakkede valnøddekerner
Dæk dejen til og lad den hæve 1 times tid på køkkenbordet, hvorefter den stilles på køl minimum 8 timer. Ønsker du at bage samme dag, stilles dejen til hævning et lunt sted 2 timer.
Hæld nu dejen ud på en meldrysset bord og form den til et aflangt brød eller en kugle alt efter hvad du selv synes. Stil det over på en bageplade beklædt med bagepapir og lad det hæve 1-2 timer.
Varm ovnen op på 225 grader (alm ovn)
Drys overfladen med lidt hvedemel og lav med en skarp knis et kryds hvis du har formet en kugle eller et aflangt snit, hvis brødet er aflangt.
Bag brødet i ca 35 minutter til overfladen er dejlig mørk og sprød og det lyder hult når du banker brødet under bunden.
Stil det til afkøling på en bagerist og lad det køle helt af inden du skærer det.