laks med spinat og kartofler
Hos os er vi vilde med fisk og laksen er vores klart foretrukne. Sådan tror jeg det er i de fleste familier. Laksen kan bare noget. I kombinationen med spinat og kartofler med osteflødeblandingen henover….uhhh så er det slet ikke til at stå for.
Laksefad med spinat og kartofler
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- Ca 600 gram kartofler
- 1 stk fersk lakseside ca 600 gram
- Ca 600 gram frosset spinat (optøet)
- ½ ltr piskefløde (Piskefløde giver bare det bedste resultat, men skal du skære ned på det animalske fedt kan du anvende en madlavningsfløde)
- 100 gram parmesan (Skal du skære ned på det animalske fedt, kan du halvere parmesanindholdet.)
- Krydderier: Flagesalt, friskkværnet peber, frikrevet muskatnød
Instruktioner
- Tænd ovnen på 225 grader alm ovn
- Vask kartoflerne, men undlad helst at skrælle dem.Skær dem i meget tynde skiver enten med en skarp kniv eller på et mandolinjern.
- Tø spinaten op og pres så megen væde ud, som du du overhovedet kan.Jeg bruger en gryde, hvor jeg varmer de frosne spinatkugler langsomt op og når de er tøet op, presser jeg med hænderne spinaten fri for væde.
- Læg spinaten over i et smurt ildfast fad – jeg bruger en stor tærteform med høje kanter.
- Skær skindet fra laksen og skær laksen i små stykker, der fordeles henover laksen.
- I en skål blandes fløde, friskrevet parmesan, lidt flagesalt, friskkværnet peber og friskrevet muskatnød. Hæld halvdelen af blandingen henover laks og spinat.
- Fordel nu kartoflerne henover og slut af med resten af fløde-osteblandingen.
- Sæt fadet ind i ovnen og bag den indtil kartoflerne er helt gennembagte. Tilberedningstiden afhænger af hvor tykke dine kartoffelskiver er. Jo tyndere jo korte tid. Jeg havde sat mine kartoffelskiver ret tæt sammen, så ovntiden blev 45 minutter.Oplever du, at kartoflerne bliver brune ovenpå inden de er gennembagte, kan du lægge et stykke staniol henover, så de ikke bliver brændte.
- Server med en stor og fyldig salat med kål og rodfrugter f.eks: Salatblanding med lilla spidskål, rå broccolibuketter og rødbedestrimler.
Laksefadet er nemt at lave og kræver ikke de store forberedelser. Til gengæld skal fadet stå en del tid i ovnen – men hey, så kan man jo lave alle mulige hyggelige ting imens…..
Det er klart, at jo tykkere du skærer dine kartoffelskiver, jo længere tilberedningstid skal du beregne. Derfor vil jeg klart anbefale, at du skærer dine kartofler papirstyndt med en skarp kniv eller på et mandolinjern.
Sundt tilbehør…
Normalt spiser jeg ikke sukker og stivelsesholdige fødevarer i hverdagene. Til gengæld tillader jeg en smule mere i week-enderne – til f.eks. laksefadet med både kartofler og fløde/ostesauce.
Kartofler er faktisk en af de stivelsesholdige fødevarer jeg spiser mest af og som jeg også har sværest ved at undvære. Jeg elsker kartofler i alle former. Til gengæld er jeg ret ligeglad med både ris, pasta og lyst brød.
Jeg spiser en stor grøn salat fyldt med lilla spidskål, rå broccoli og rødbede sammen med. Det både smager godt, gir hurtigere mæthed og så hjælper det til at holde blodsukkeret stabilt.
Når jeg fylder min tallerken bruger jeg Sense-modellen, hvor jeg visuelt forestiller mig: 2 håndfulde grønt, 1 håndfuld protein, 1 håndfuld stivelse, 2-4 spsk fedt
Vild med fisk? Så er de her opskrifter måske lige noget for dig….
Honningbagt laks med nøddeknas
Grillet laks med ostegratineret fennikel
Sunde vafler med fisk og grønt
Hvide asparges med varmrøget laks og æggevinaigrette
Rigtig god fornøjelse – opskriften på laksefad med spinat og kartofler kommer her nedenfor.