Kylling i fad
Nemt og lækkert alt-i-et-fad med dejlig mad til hele familien. En genial måde, hvor alt samles i et stort ildfast fad og færdigtilberedes i ovnen. Så er der tid til at hygge med familien eller bare slappe af, alt imens maden blir færdig.
Kylling i fad
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 12 stk kyllingeunderlår – andet udskæring kan også bruges.
- 125 gram god bacon i tern
- 2 store alm løg – fintsnittede
- 500 gram champignoner skåret i kvarte
- 800 gram kartofler skåret i både
- 1 dåse fuldfed kokosmælk eller tilsvarende piskefløde/madlavningsfløde (4 dl)
- 2 dl hvidvin eller erstat med grøntsags- eller hønesbouillon
- 6 blade frisk salvie – fintsnittet
- 1 stilk frisk timian (de små blade) – meget gerne citrontimian
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
- Lidt god olivenolie
- Evt 3 stilke frisk timian som pynt
Instruktioner
- Start med at stege bacontern sprøde på en tør pande.Læg dem over på fedtsugende papir. Panden skal IKKE rengøres!
- Tilføj en smule olivenolie og brun løg og champignoner.Imens skæres kartoflerne i både og lægges ned i et ildfast fad. Hæld de færdigstegte løg/svampe ned til kartoflerne.Drys med de friske krydderurter, lidt flagesalt og friskkværnet peber.
- Tilføj om nødvendigt lidt ekstra olivenolie og steg kyllingen så den brunes fint på alle sider. Krydr med en lille smule salt og friskkværnet peber.Kyllingen skal ikke gennemstegs, da den færdigtilberedes i ovnen.Læg den over i det ildfaste fad.
- Hæld kokosmælk/fløde og hvidvin/grøntsagsbouillon ved og sæt fadet ind i en 200 grader varm ovn i ca 45 minutter.Prik i kyllingen med en kødnål – saften skal være klar. Prik også i kartoflerne, der skal være møre.
- Tag fadet ud af ovnen og drys med lidt frisk timian inden servering.
- Rigtig god fornøjelse!
Normalt klargør jeg grøntsager og kylling i en pande, der efterfølgende kan gå i ovnen. At stege kyllingerne på panden inden de skal i ovnen, gir dem en dejlig sprødhed og det samme gælder for bacon og svampe. I dag blev vi dog så mange, at jeg måtte bruge den store bradepande. Det kan du også gøre, hvis du ikke har en ovnfast pande eller vil lave opskriften til mange.
Server evt den dejlige kylling sammen med sprøde gedeostebrød. De smager himmelsk!
Forslag til variation…
Jeg har i dag brugt kyllingeunderlår, men ofte laver jeg opskriften med enten hele lår eller kyllingebryst. Du kan naturligvis også købe en hel kylling og så skære den i mindre stykker. Det er helt op til dig. Børn vil ofte synes det er sjovt med underlår – og underlårene er ofte mere saftige end de øvrige udskæringer.
De grøntsager jeg har brugt i opskriften, kan naturligvis udskiftes efter smag og behag. Her er der brugt kartofler, champignoner og løg. Men har du f.eks. broccoli, porrer eller forårsløg så smager de også dejligt – og tilberedningsmetoden er den samme.
Jeg bruger som hovedregel en fuldfed kokosmælk som erstatning for piskefløde/madlavningsfløde. Om du vælger det ene fremfor det andet, er helt op til dig. Jeg er vild med den let sødlige smag fra kokosmælken og vælger du den fuldfede variant, får du også en lækker cremethed.
I opskriften kan du tilsætte hvidvin eller erstatte den med grøntsags- eller hønsebouillon. Husk at alkohol fordamper under tilberedningen, så hvidvinen har kun funktion som smagsgiver. Der er derfor ingen grund til at åbne en flaske dyr hvidvin. Har jeg en rest på køl, så bruger jeg den – ellers går jeg med grøntsagsbouillon.
Vil du se mere….?
Hvis du er vild med den her opskrift, vil du måske have lyst til at prøve nogle af mine andre opskrifter med kylling.
Det kunne være den lækre kyllinge onepot der er fyldt med dejlige grøntsager, butterfly kylling med spinat og kartofler, Teriyaki kylling med ris og grønt – eller hvad med en skøn og farverig paella med kylling.