Kylling med citron og kartofler i fad
I dag får du endnu en lækker opskrift med kylling: Kylling med citron og kartofler. En nem ret, der passer sig selv i ovnen alt imens en skøn duft af stegt kylling og citron breder sig i køkkenet. Har du tid, kan du med fordel marinere kyllingerne aftenen i forvejen. Læg dem i en plasticpose og opbevar dem på køl indtil dagen efter. På den måde, får marinaden bedre mulighed for at trænge ind i kyllingekødet – og det kan du altså smage!
Har du ikke lige fået marineret kyllingerne i forvejen, så fortvivl ikke. Din aftensmad kommer alligevel til at smage skønt!

Kylling med citron og kartofler
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 4-6 store kyllingeoverlår
- 500 g små fine kartofler
- 1-2 økologiske citroner
Marinade:
- ½ dl olivenolie
- 3 spsk citronsaft
- 2 spsk fintrevet citronskal fra økologisk citron
- 3 fed knust hvidløg
- ½ tsk løgpulver
- 1 tsk paprika sød eller røget
- 1 stort bananskalotteløg (eller alm løg)
- 1 nip chilipulver
- 1 tsk tørret timian
- 1 tsk tørret oregano
- flagesalt (tilsmagning)
- friskkværnet peber (tilsmagning)
Drys:
- 1 håndfuld friske krydderurter f.eks bredbladet persille – groftsnittede
Instruktioner
Sådan laver du marinaden:
- Olie piskes sammen med revet citronskal, citronsaft, knust hvidløg, de tørrede krydderier og lidt flagesalt og friskkværnet peber.
- Vask kartoflerne og skær dem i halve eller kvarte alt efter deres størrelse.
- Vask og skær citronerne i tynde skiver.
- Har du tid, kan du med fordel lægge kyllingeoverlårene i en plasticpose og overhælde dem med marinaden. Lad dem gerne trække natten over på køl.
- Har du ikke tid til at marinere overlårene før tilberedning, følger du opskriften herfra:
- Læg kylling, løg og kartofler i en stor skål/fad og overhæld dem med marinaden. Vend det hele grundigt rundt med hænderne, så alle flader bliver dækket af marinaden.
- Hæld det hele incl marinaden over i en bradepande foret med bagepapir. Vend skindsiden opad og dæk med staniol. Sæt det ind i en 225 grader varm oven i ca 30-40 minutter indtil kyllingekødet er gennemstegt.TIP: Tjek evt med en kødnål, hvor saften skal være klar.
- Tag bradepanden ud af ovnen og fjern staniolen. Fordel citronskiverne hen over kyllingerne og giv et ekstra drys flagesalt og friskkværnet peber inden bradepanden igen sættes ind i ovnen. Gerne under grillfunktionen indtil kyllingekødet blir sprødt og lækkert – men pas på det ikke brænder på.
- Tag bradepanden ud af ovnen og lad retten hvile 5-10 minutter. Pynt med friske krydderurter og server med en dejlig grøn salat og evt et godt stykke brød til.

Sådan serverer jeg Kylling med citron
Jeg serverer næsten altid kylling med citron som en alt-i-en ret direkte fra fadet. Det er supernemt og hyggeligt – især hvis man sætter det midt på bordet og lader familien tage selv.
Når jeg har gæster, supplerer jeg også gerne med lidt godt brød – f.eks. hjemmelavede flutes eller hvidløgsflute – det er altid et hit!
Du kan også sagtens justere retten, alt efter hvad du har af krydderier og krydderurter. Du kan også variere med kyllingebryst, inderfilet eller lårmix. Husk blot at inderfilet har en kortere tilberedningstid end lårene.
Ingredienser i kylling med citron
- Kyllingeoverlår
Jeg foretrækker store kyllingeoverlår med skind og ben – de forbliver saftige under stegning og får et skønt sprødt skind. Hvis du hellere vil bruge kyllingebryst, skal du være opmærksom på, at det hurtigt kan blive tørt, så det kræver kortere tilberedningstid. - Små fine kartofler
Jeg bruger gerne små, faste kartofler som f.eks. aspargeskartofler eller de små delikatesse-kartofler med tyndt skind. De suger marinaden godt til sig og bliver dejligt møre uden at smatte ud. Du kan sagtens bruge andre faste kartofler, så længe de ikke koger ud. - Økologiske citroner
Når skallen skal med, går jeg altid efter økologiske citroner. De giver både syre og friskhed til retten, og den revne skal bringer en aromatisk dybde, der balancerer det salte og krydrede i marinaden. - Olivenolie
Jeg bruger en god olivenolie som base i marinaden. Den binder smagene sammen og hjælper med at fordele krydderierne jævnt over både kylling og kartofler. Du kan også bruge rapsolie, hvis du foretrækker en mildere smag. - Citronsaft og citronskal
De to arbejder sammen for at give retten sin karakteristiske smag – syrlig, frisk og samtidig rund i tonen. Jeg synes, det er vigtigt at bruge begge dele, fordi citronsaften tilfører syre, mens skallen bringer en næsten blomsteragtig duft. - Knust hvidløg
Hvidløgene giver en varm, aromatisk bundnote til retten. Jeg knuser dem med siden af en kniv og lader dem trække i marinaden – det gør en stor forskel, synes jeg, for smagen bliver mere intens og dyb. - Løgpulver og paprika
Løgpulver er en nem måde at tilføje ekstra smag uden at tilføje væske, og paprikaen – især den røgede – giver varme og en let røget dybde. Jeg bruger gerne røget paprika, hvis jeg vil have mere karakter. - Bananskalotteløg (eller almindeligt løg)
Jeg elsker bananskalotteløg for deres milde, næsten sødlige smag. De smelter nærmest ud i retten under tilberedningen og giver en fin balance til citronen. Har jeg ikke det hjemme, bruger jeg bare et almindeligt gult løg. - Chilipulver, timian og oregano
De tørrede krydderier løfter smagen og giver retten en middelhavsvibe. Jeg bruger kun en smule chilipulver – nok til at give lidt varme uden at dominere. Timian og oregano passer perfekt til både citron og kylling. - Flagesalt og friskkværnet peber
Jeg smager altid til med flagesalt og peber, både før og efter stegning. Det hjælper med at trække smagene frem og giver en god afslutning på retten. - Friske krydderurter (til drys)
Når retten er færdig, drysser jeg den med friske krydderurter – helst bredbladet persille. Det giver både farve og friskhed og løfter hele smagsoplevelsen. Har du frisk timian eller oregano, kan det også være lækkert at drysse over.
Sådan får du det bedste resultat
Noget af det vigtigste er, at kyllingen bliver saftig og skindet sprødt. Det starter faktisk allerede med marinaden. Det er ikke en nødvendighed, at kyllingen marineres natten over, men jo længere tid, det hele kan få lov at trække – gerne en time eller to i køleskabet – jo bedre smag.
Jeg sørger også altid for at fordele både kylling og kartofler i ét lag i fadet, så de ikke ligger og damper hinanden. Hvis kartoflerne ligger under kyllingen, får de al den lækre saft med, og det gør dem ekstra smagfulde. Men jeg vender dem gerne en gang eller to undervejs, så de også får lidt stegeskorpe.
Et godt trick, jeg bruger, er at skrue op for ovnen de sidste 5-10 minutter eller sætte den på grillfunktion – så får skindet den der sprøde overflade, der knaser, når man sætter tænderne i det. Og jeg holder altid øje med, hvor møre kartoflerne er, ved at stikke i dem med en lille kniv. De skal være møre, men ikke udkogte.
Og så er det altid super lækkert med et gavmildt drys af friske krydderurter. Her kan du vælge frisk oregano, timian eller bredbladet persille.
