Cremet og lækker – Juleis med kirsebærsauce og knas
Denne opskrift på hjemmelavet juleis med kirsebærsauce og knas er perfekt til dig, der elsker at kombinere sødt, syrligt og sprødt i én dessert. Opskriften kræver ingen ismaskine, så her kan alle være med! For nogle er den en rigtig juleis, men den kan altså nydes hele året. Kombinationen af cremet is, syltede kirsebær og den tilhørende sirup og et knasende twist gør denne dessert til en sikker vinder – uanset om du serverer den til en festlig lejlighed eller blot vil forkæle dig selv. Hos os er den en uundværlig juledessert, der gir risalamanden kamp til stregen.
Juleis med kirsebærsauce og knas
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 5 dl piskefløde
- 4 æggeblommer
- 75 g sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 glas kirsebær i sirup/sauce
- 8 Toms snebolde (eller 75 g brændte mandler)
- 50 g dronningemandler
Pynt:
- 1 dl kirsebærsauce/sirup
- 2 Toms snebolde (eller brændte mandler)
- 25 g dronningemandler
Instruktioner
- Hak snebolde og dronningemandler groft. Jeg banker bagenden af min køkkenkniv ned på sneboldene, så den hårde overflade krakelerer. Så er de nemmere at hakke.
- Si kirsebær, så du har kirsebær og sauce/sirup for sig. Du skal bruge 1 dl kirsebærsauce/sirup og 10-15 kirsebær.
- Pisk fløden til en let og luftig skum. Ikke for fast, men stop når fløden danner bløde toppe.
- I en anden skål piskes æggeblommer med sukker og vaniljesukker til en luftig æggemasse.
- Bland forsigtigt flødeskum med æggemassen og vend grofthakkede snebolde og dronningemandler i.
- Hæld isen i en fryseegnet form. Fordel kirsebærsauce/sirup henover isen og lav swirls med en gaffel. Pynt med resten af de grofthakkede snebolde og dronningemandler.
- Frys isen minimum 4 timer. Tag isen ud 10-15 minutter før den skal serveres.
Andre opskrifter på hjemmelavet is
Det skal du bruge til hjemmelavet Juleis med kirsebærsauce og knas
Der er noget helt særligt ved at lave is selv. Den friske, cremede konsistens og muligheden for at tilpasse smagene gør hjemmelavet is til en uovertruffen oplevelse. Denne opskrift på hjemmelavet juleis med kirsebærsauce og knas er en af mine favoritter som juledessert, fordi den kombinerer det søde, det friske og det sprøde på den mest lækre måde. Uanset om du laver den til en særlig lejlighed f.eks. som juledessert eller blot for at forkæle dig selv og dine nærmeste, vil den helt sikkert vække glæde. Og det bedste? Du behøver ingen ismaskine for at opnå en perfekt, cremet is.
Her kommer en lille gennemgang af de ingredienser jeg bruger i opskriften og hvad de hver især bidrager med:
- Piskefløde: Grundlaget for en fløjlsblød og luftig is. Den høje fedtprocent i piskefløden sørger for, at isen bliver cremet og smelter på tungen. Jeg anbefaler at bruge en frisk fløde for den bedste smag.
- Æggeblommer: Æggeblommerne giver isen en rig og silkeblød konsistens, der gør den ekstra luksuriøs. De tilføjer også en naturlig gylden farve, som gør isen endnu mere indbydende.
- Sukker: Sukkeret balancerer smagen og hjælper med at give isen en blød tekstur. Husk at piske det godt sammen med æggeblommerne for at sikre, at det opløses helt.
- Vaniljesukker: Den delikate smag af vanilje er uundværlig i en klassisk is. Hvis du vil give isen et ekstra løft, kan du bruge korn fra en vaniljestang i stedet for vaniljesukker.
- Kirsebær i sirup/sauce: Disse giver isen et sødt og syrligt twist, som bryder den cremede base på en perfekt måde. Jeg foretrækker kirsebær med en dyb smag – og siruppen er fantastisk til både isen og pynt.
- Toms snebolde eller brændte mandler: Da jeg skulle bruge den fine is som juledessert, har jeg brugt snebolde og brændte mandler, der giver en sjov og knasende tekstur, mens brændte mandler tilføjer et strejf af karameliseret sødme. Skal isen serveres på andre årstider, f.eks. med friske kirsebær, kan du enten udelade eller udskifte snebolde og brændte mandler med f.eks. en god mørk chokolade.
- Dronningemandler: Disse sprøde og let saltede mandler skaber en skøn kontrast til den søde is. De er også ideelle som pynt, hvis du vil give desserten et flot finish.
- Kirsebærsauce/sirup til pynt: En smule sauce på toppen giver isen et friskt og farverigt udtryk, som gør den uimodståelig at se på. Jeg plejer at dryppe saucen over isen lige inden servering for den bedste effekt.
Tips til den bedste juleis
Når det kommer til hjemmelavet juleis, handler det om at få teksturen og smagen til at spille sammen. Her er mine bedste tips til at få det perfekte resultat – selv uden en ismaskine.
1. Piskefløden skal piskes let, ikke stift
For at opnå den helt rigtige konsistens i isen, er det vigtigt, at fløden kun piskes, indtil den danner bløde toppe. Hvis fløden bliver for stiv, kan isen ende med at føles tung og smøragtig. Jeg plejer at stoppe piskningen, så snart fløden bliver let og luftig.
2. Vær grundig med at piske æggeblommer og sukker
Æggeblommerne og sukkeret skal piskes sammen, indtil blandingen bliver lys og cremet. Dette trin er afgørende for at skabe en silkeblød base, der binder isen sammen og giver en dejlig smag. Det kan tage et par minutter, men det er det hele værd.
3. Sådan fordeler du fyld og sovs
Når du blander kirsebærsauce og knas i isen, kan det være fristende at røre det hele sammen på én gang. Men jeg har fundet ud af, at det bedste resultat opnås ved at vende fyldet i først, altså hakkede snebolde eller brændte mandler og dronningemandler, hvorefter det hældes i formen. Først herefter dryppes kirsebærsovsen på overfladen og med en pind eller gaffel laver jeg swirls. På den måde undgår jeg at iscremen blir for tynd. Så mangler du bare at pynte isen og sætte de i fryseren.
4. Brug en flad form til hurtigere frysning
Hvis du vil spare tid, kan du bruge en bred og flad beholder til at fryse isen i. Den større overflade gør, at isen fryser hurtigere, hvilket mindsker risikoen for iskrystaller. Husk at dække formen godt til med låg eller plastfolie for at beskytte isen mod frostsmag.
5. Lad isen temperere før servering
Når du tager isen ud af fryseren, er den ofte for hård til at kunne serveres med det samme. Lad den stå på køkkenbordet i 5-10 minutter, så den bliver lidt blødere og lettere at skære i flotte kugler.
Med disse enkle tips bliver din hjemmelavede juleis altid en succes. Næste gang kan du måske eksperimentere med at tilføje nye smagsvarianter til opskriften!
Serveringsforslag
Den smukke blanding af fløjlsblød is, syrlig kirsebærsauce og sprødt knas gør denne dessert til noget helt særligt. Her er nogle idéer til, hvordan du kan servere isen og gøre den til festens højdepunkt:
- Som en lækker juledessert
Denne is passer perfekt som juledessert, hvad enten det er som afslutning på en julefrokost eller julemiddagen. Det syrlige fra kirsebærrene og de knasende snebolde eller mandler spiller skønt sammen med julens smage. Server den med et glas portvin eller en kop kaffe for at runde måltidet af. Du kan også prøve min opskrift på den lækreste islagkage, der også fungerer som juledessert. - På en varm sommerdag
Når de friske kirsebær frister, er det også oplagt at lave den cremede kirsebæris. Anret den i skåle og pynt med friske kirsebær og måske lidt smeltet chokolade/chokoladesovs.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan jeg bruge en ismaskine til opskriften?
Selvom denne opskrift er designet til at kunne laves uden ismaskine, kan du sagtens bruge en, hvis du har en stående. Følg blot opskriften op til det punkt, hvor isen skal i fryseren, og kør den derefter i maskinen, indtil den er cremet og fast.
Kan jeg erstatte snebolde eller mandler med noget andet?
Absolut! Hvis du ikke har snebolde eller brændte mandler, kan du prøve med hakket chokolade, karamelliserede nødder eller små stykker kiks. Mulighederne er mange, så du kan tilpasse opskriften efter din smag.
Hvordan undgår jeg iskrystaller i isen?
Iskrystaller kan opstå, hvis isen fryser for langsomt eller ikke er dækket ordentligt til. Brug en bred form for hurtigere frysning, og sørg for at dække isen tæt med plastfolie eller et låg. Dette beskytter den mod frost og holder den cremet.
Kan jeg bruge andre bær end kirsebær?
Ja, du kan eksperimentere med andre bær, som fx hindbær eller blåbær, hvis du ønsker en anden smag. Husk blot at justere sødmen, da nogle bær kan være mere syrlige end kirsebær.