Hjemmelavet islagkage med kirsebærsauce og mandelbund
Der er noget helt særligt ved en hjemmelavet islagkage. Kombinationen af mandelbund, cremet is og den fine pynt med dronningemandler og brændte mandler, gør den perfekt til festlige lejligheder. Opskriften er super nem at lave og du behøver ingen ismaskine. Jeg har lavet fyld af de lækre amarena kirsebær og kirsebærsauce, så den er perfekt til jul, hvor den her hjemme hos os, skal fungere som dessert juleaften sammen med den traditionelle risalamande.
Islagkage med kirsebær og mandelbund
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Mandelbund:
- 4 æggehvider
- 200 g sukker
- 200 g mandler (eller mandelmel)
Iscreme:
- 4 æggeblommer
- 75 g sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 5 dl piskefløde
- 150 g kirsebær i kirsebærsauce (Jeg bruger amarena kirsebær i sirup)
- 75 g brændte mandler
Pynt:
- 25 g brændte mandler
- 75 g dronningemandler (eller anden spiselig pynt f.eks. kugler)
- 1 dl kirsebærsauce/sirup
Hjemmelavede brændte mandler:
- 100 g mandler
- 100 g sukker
- ½ dl vand
Instruktioner
Mandelbund:
- Tænd ovnen på 160 ℃ (varmluft)
- Del æggene i to skåle. En til hvider og en til æggeblommer. Pisk æggehviderne helt stive og tilføj herefter sukkeret lidt ad gangen imens der piskes. Fortsæt til sukkeret er helt indarbejdet og du har en sej marengs.
- Bruger du hele mandler, skal skallen ikke fjernes. Blend dem til mandelmel. Jeg foretrækker en lidt grovere mandelmel. Du kan også hakke mandlerne fint med en god køkkenkniv.
- Vend mandelmelet forsigtigt i marengsmassen med en dejskraber.
- Beklæd en springform med bagepapir eller brug en smøspray, hæld dejen over i formen og bag den i 35 minutter.
- Lad den færdigbagte mandelbund køle en smule af inden den sættes i fryseren. Lav imens de brændte mandler.
Brændte mandler:
- Kom hele mandler (med skal), sukker og vand på en pande og varm dem op under konstant omrøring til sukkeret smelter og karamelliserer. Det er vigtigt at røre hele tiden. Når sukkeret først blir hvidt og derefter begynder at smelte, er de klar. Læg dem over på et stykke bagepapir til afkøling. Herefter hakkes de groft.
Iscreme:
- Si kirsebærsaucen, så du har kirsebær og kirsebærsauce/sirup for sig. Du skal bruge 1 dl kirsebærsauce til pynten.
- Pisk æggeblommerne med sukker og vaniljesukker til en luftigt og skummende æggesnaps.
- I en anden skål piskes fløden til en let og luftig skum Pas på du ikke pisker flødeskummet for fast, der skal kun være bløde toppe.
- Vend forsigtigt æggesnaps med flødeskum og vend også 3/4 af de brændte grofthakkede mandler i.
Islagkage:
- Tag bunden ud af fryseren og sæt kageplast rundt i kanten af formen.
- Hæld halvdelen af iscremen over den kolde mandelbund og fordel kirsebærrene på iscremen. Fordel herefter resten af iscremen henover kirsebærrene.
- Fordel kirsebærsaften/siruppen ovenpå kagen og træk med en gaffel eller lignende swirls i iscremen.
- Pynt kagen med resten af de grofthakkede brændte mandler og grofthakkede dronningemandler.
- Frys kagen i mindst 4 timer. Tag den ud af fryseren 15 minutter inden den skal serveres.
Andre opskrifter på hjemmelavet is
Ingredienser i islagkagen
Der er noget helt særligt ved at servere en hjemmelavet islagkage, især når den er pyntet fint efter anledning. Denne version er lavet med mandelbund, cremet vaniljeis, kirsebær og brændte mandler – perfekt til jul eller andre særlige lejligheder. Den kan uden ismaskine og du kan sagtens lave den i god tid, så du slipper for stress på dagen – og smagen bliver kun bedre, når den får tid til at sætte sig i fryseren.
Her gennemgår jeg de ingredienser jeg har brugt i opskriften og hvad de hver især bidrager med:
Mandelbund:
- Æggehvider: Skaber en luftig bund, der samtidig giver struktur og binder ingredienserne sammen.
- Sukker: Giver sødme og hjælper med at skabe den sprøde konsistens, når det karamelliserer under bagningen.
- Mandler eller mandelmel: Tilføjer en nøddeagtig smag og gør bunden tilpas fast og fyldig. Jeg blender hele mandler med skal og kører ikke mandlerne helt fine. Jeg synes det smager dejligt, når der også er lidt “bid” i mandelbunden.
Iscreme:
- Æggeblommer: Giver iscremen en rig og silkeblød konsistens.
- Sukker og vaniljesukker: Tilføjer sødme til smagen. Vaniljesukkeret giver en mild og velkendt smag, der passer til resten af ingredienserne.
Piskefløde: Sørger for, at iscremen bliver cremet og luftig. Når fløden piskes, skaber det en lethed, som er essentiel for en god islagkage. Pas på du ikke pisker fløden for længe, der skal kun være små lette toppe på flødeskummet.
Kirsebær i sirup: Amarena-kirsebær giver en intens kirsebærsmag og den sirup de ligger i, er perfekt til netop en festlig islagkage, der gerne må smage af lidt ekstra. De fåes til rimelige penge op til jul. Du kan også sagtens bruge den klassiske kirsebærsauce, der blot ikke har den helt samme intense kirsebærsmag.
Brændte mandler: Giver knas og en karamelagtig sødme, der står i kontrast til den bløde iscreme.
Pynt:
- Brændte mandler: Perfekte til at give et sprødt og karamelliseret touch på toppen. Jeg laver dem selv, for det er langt billigere og virkelig nemt. Ved samme lejlighed laver jeg en ekstra portion, for de bringer altid lykke som julesnack.
- Dronningemandler eller spiselig pynt: Tilføjer farve og gør desserten ekstra festlig. Du kan også bruge chokoladepynt eller små sukkerkugler for variation.
- Kirsebærsauce eller sirup: Dryppet over toppen giver det både smag og et smukt udtryk, når det nu er en islagkage til festlige lejligheder. Her kommer den dejlige sirup som Amarena-kirsebærrene ligger i virkelig til sin ret.
Sådan laver du den perfekte islagkage
At lave islagkage er super nemt, men kræver lidt tid, da iscremen skal fryses. Men altså tiden er godt givet ud, for en hjemmelavet islagkage smager bare fantastisk!
Mandelbund: Start med at piske æggehviderne stive og tilsæt sukkeret lidt ad gangen, indtil du har sej marengsmasse, hvor sukkeret er helt indarbejdet. Vend forsigtigt de blendede mandler eller mandelmel i, og fordel blandingen i en springform. Bag bunden, indtil den er let gylden og sprød. Jeg lader altid bunden køle en smule af og så sætter jeg den ind i fryseren, så den er iskold, når iscremen skal på.
Iscreme: For at lave iscremen piskes æggeblommer, sukker og vaniljesukker til en lys og luftig masse. Pisk fløden til blødt skum i en separat skål, og vend den forsigtigt sammen med æggemassen. Tilsæt hakkede brændte mandler og kirsebær – husk at lade lidt af kirsebærsiruppen løbe ned i blandingen for ekstra smag. Hæld iscremen over den afkølede mandelbund og glat overfladen.
Pynt: Da min islagkage skal serveres som en juledessert, har jeg valgt at pynte den med brændte mandler og Dronningemandler. Du kan sagtens variere pynten eller vælge den pynt der lige passer dig og den anledning, som isen skal serveres til. Prøv f.eks. Tom’s snebolde og sølvkugler, hvis islagkagen skal serveres til nytår eller en vinter-fest.
Frysning: Dæk formen med husholdningsfilm og stil islagkagen i fryseren i mindst 4 timer, gerne natten over. Dette giver cremen tid til at sætte sig og udvikle smagen.
Tips og tricks til islagkagen
- Undgå en blød bund: Sørg for, at mandelbunden er helt afkølet, inden du hælder iscremen over. Jeg sætter den i fryseren 30 minutter, så jeg er helt sikker på, at den er iskold.
- Få iscremen luftig: Vend flødeskummet forsigtigt i æggeblandingen. Det er vigtigt ikke at piske for meget, da det kan slå luften ud af cremen.
- Brændte mandler på forhånd: Lav gerne de brændte mandler dagen før. Opbevar dem i en lufttæt beholder, så de forbliver sprøde.
- Nem opbevaring: Hvis du har rester, kan du pakke dem i portionsstørrelser og fryse dem igen. Det gør det nemt at nyde islagkagen senere.
Serveringsforslag og variationer
Islagkagen er en alsidig dessert, der kan tilpasses enhver anledning.
- Til jul er denne version med kirsebærsauce og brændte mandler helt oplagt. Den røde sauce giver et smukt kontrastspil og passer perfekt til julens smage.
- Til nytår er islagkagen smuk, når den blir pyntet med Tom’s snebolde og sølvkugler.
- Til sommeren kan du udskifte kirsebærrene med friske jordbær eller hindbær og bruge hakket chokolade eller Daim i stedet for de brændte mandler.
Tag islagkagen ud af fryseren og læg den over på et serveringsfad 10 minutter før den skal serveres. Drys evt lidt ekstra Dronningemandler og brændte mandler over, så de er helt sprøde, når isen serveres.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan islagkagen laves i forvejen?
Ja, islagkagen kan laves flere dage i forvejen. Opbevar den i fryseren dækket med husholdningsfilm for at undgå frostskader.
Kan jeg bruge andre frugter end kirsebær?
Det kan du sagtens 🙂 Prøv med hindbær, blåbær eller jordbær for en anden smagsvariant.
Hvordan opbevarer jeg bedst resterne?
Det er vigtigt, at resterne pakkes rigtig godt ind i husholdningsfilm og frysepose for at undgå frostskader. Du kan evt skære resten af islagkagen ud i mindre portioner, så det er nemt at tage et stykke ud, når du blir lækkersulten.