Perfekt til tapas og ostebordet eller som lækkert tilbehør til supper og gryderetter.
Er du lidt bekymret for at der er brugt gedeost…? Det behøver du ikke, for det er en dejlig mild og cremet ost, der får en skøn smag fra den lækre honning med citrontimian og ingefær,som den er gratineret med.
Honningen gør, at gedeosten nærmest karamelliseres – det er virkelig lækkert!
Gratinerede gedeostebrød
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1 stk surdejsbrød f.eks. Il Fornaio (frost i Coop)
- 1 rulle frisk gedeost – 200 gram
- 8 tsk flydende honning – se opskriften på min honning tilsat smag (link nedenfor)
- Lidt olivenolie
- Lidt frisk timian
- Lidt ristede mandelflager eller pinjekerner
- Lidt friskkværnet peber
Instruktioner
- Tænd ovnen på 200 grader
- Skær brødet i skiver og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir
- Dryp brødene godt med olivenolie og læg skiver af gedeost ovenpå
- Dryp med flydende honning – bedst blir det, hvis du bruger min opskrift på honning med smag: https://majspassion.dk/honning-med-timian-og-ingefaer/
- Sæt brødene ind i den varme ovn til de er sprøde (5-10 minutter alt efter hvor hårdt din ovn varmer)
- Imens kan du riste nogle mandelflager eller pinjekerner på en tør pande.
- Tag de gratinerede brød ud af ovnen og dryp med lidt ekstra honning, drys med de ristede mandelflager eller pinjekerner og læg lidt frisk timian henover.
- Server mens de stadig er lune.
- Tip: De gratinerede gedeostebrød smager dejligt på et ostebord, i en tapasanretning eller som lækkert tilbehør til supper og gryderetter.
Jeg vil derfor varmt anbefale, at du laver den lækre honning. Der er to smagsvarianter og du vil hurtigt blive afhængig, for den er nærmest uundværlig i dine dressings og som her, på brød. Hælder du den på skoldede glas og opbevarer den på køl, holder den sig fint i flere måneder (hvis du altså ikke når at spise den forinden).
Vil du lave det dejlige gratinerede brød med gedeost, men har du ikke lige den omtalte honning, så kan du sagtens bruge en helt almindelig flydende honning. Det er kun et spørgsmål om smag.
Lidt om brød….
Et friskbagt brød er jo bare vildt lækkert, men altså, du behøver ikke bage det selv.
Jeg er vild med at bage, og har jeg tid, bager jeg gerne et grydebrød på surdej. Grydebrød gir brødet en hel fantastisk smag og konsistens. Men som sagt, så kan mindre sagtens gøre det.
For selvom jeg er vild med at bage, så hopper jeg også ind imellem over, hvor gærdet er lavest – og køber mig til det lækre brød. Så hver ting til sin tid. Hellere en glad og afslappet værtinde, mor, kæreste….end en frustreret og stresset ditto.
Når jeg skal bruge færdiglavet brød til f.eks. supper og gratinering, så er mit førstevalg Il Fornaio (frost i Coop). De laver et virkelig lækkert brød, bagt på surdej og med skøn smag og struktur. Så vil du ikke bage selv, så vil jeg klart anbefale netop det brød. Det fåes i flere varianter og jeg køber altid det grove.
Vil du se mere…?
Hvis du er vild med denne opskrift, vil du måske også have lyst til at prøve nogle af mine andre opskrifter med brød, som du kan bruge som tilbehør.
det kunne f.eks. være mine opskrifter på focacciabrød. Der ligger flere opskrifter tilpasset årstider og hvor meget tid tu vil bruge. Det kunne også være mit lækre olivenbrød, der også er ostegratineret.
Er du mere til tomater, vil du sikkert blive glad for mit italienske caprese brød eller bruschettas med bagte tomater og burrata.