Hotdogs de luxe
Ikke ét ondt ord om den klassiske hotdog, der smager ganske fortræffeligt, når blot der er anvendt gode råvarer. Når jeg så alligevel kaster mig ud i en luksusudgave, er det simpelthen fordi jeg synes, det er så lækkert med lidt anderledes og spændende tilbehør. Og så glæder jeg mig over at se min families glade og overraskede ansigter.
Gourmet hotdogs
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til 12 pølsebrød
- 4 dl lunkent vand
- 50 gram gær
- 50 gram smeltet smør
- 1 tsk flagesalt eller fint salt
- 1 spsk rørsukker
- ½ tsk stødt kardemomme
- 2 stk æg (1 til dejen og 1 til pensling)
- Ca 650 gram hvedemel
Det skal du bruge til syltede sennepsfrø:
- 1 pakke sennepsfrø (28 gram)
- 1.5 dl klar eddike
- ½ tsk flagesalt eller fint salt
- 3 tsk rørsukker
Det skal du bruge til syltede agurker og rødløg (samme lage):
- 1 stk agurk eller 4 mellemstore rødløg
- 2 dl klar eddike
- 1 dl vand
- 5 spsk rørsukker
- 1 tsk flagesalt eller fint salt
- 10 stk hele peberkorn
Det skal du bruge til de friterede løgringe (ristede løg):
- 4-5 stk mellemstore gule løg
- Lidt hvedemel
- 1 tsk flagesalt eller fint salt
- Lidt Olie til friturestegning
Instruktioner
Sådan laver du pølsebrød:
- Jeg bruger en røremaskine – det er det letteste.
- Rør vand, sukker, kardemomme og gær sammen.
- Tilsæt lidt af melet og derefter de afkølede smeltede smør og ægget. Rør til en ensartet dej inden du tilsætter saltet og herefter stille og roligt tilsætter det mel, som dejen kan trække.
- Lad maskinen klare arbejdet og stop først æltningen, når dejen slipper skålens kanter.
- Dæk dejen til og stil den til hævning 1 times tid.Lav imens tilbehøret klar.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12 nogenlunde lige store stykker.Vil du have helt ens hotdogbrød, kan du veje hele dejklumpen og dele med 12. Vej så dej af til hvert enkelt brød. Måske lidt omstændigt, men det gir altså bare det pæneste resultat.
- Form til aflange pølsebrød og lad dem efterhæve på en bageplade beklædt med bagepapir i 1/2 time.
- Pensl med sammenpisket æg og drys med hvide eller sorte sesamfrø.
- Bag brødene ved 200 grader (alm ovn) i ca 12 – 14 minutter.
Sådan laver du syltede sennepsfrø:
- Alt puttes i en gryde og koges op 8-10 minutter, hvorefter frø og marinade hældes over på et glas med tætsluttende låg.
Sådan laver du syltede agurker og rødløg
- Agurker skæres i fine tyne skiver
- Rødløg halveres og skæres derefter i fine tynde skiver.
- Lagen bringes i kog og overhældes agurker eller rødløgLav gerne en stor portion og opbevar dem på køl i glas med tætsluttende låg. Så har du nem topping til salater, rugbrødsmadder eller måske en omgang hotdogs snart igen.
Sådan laver du de friterede løg (ristede løg)
- Pil løgene og skær dem i skiver – adskil de enkelte ringe.
- Læg dem i en skål, drys hvedemel og salt henover og vend det godt rundt med fingrene, så alle ringene er dækkede.
- Varm olien op til 180 grader
- Med en hulsi lægges en lille portion løgringe ned i den varme olie. Pas på, for det bruser ret kraftigt, så hold fingrene på afstand.
- Når løgringene får en brun overflade tages de op og lægges til afdrypning på lidt køkkenpapir. Smag på dem og trænger de til lidt ekstra salt, kan du gi dem et lille drys ekstra imens de stadig er varme.
Sådan samler du din gourmet-hotdog:
- Grill pølserne, så de får en gylden og sprød overflade.
- Varm gerne brødene på den varme grill
- Skær brødene igennem på langs og læg en streg ketchup og god sennep i bunden, pølsen lægges i og der kan tilføjes enstra sennep, ketchup, remoulade eller hvad du holder af.
- Top med de friterede løg, syltede agurker, syltede rødløg og dryp de små delikate sennepsfrø henover. Slut af med et frisk drys af karse eller andre friske spirer.
- Rigtig god fornøjelse!
Gode råvarer…
Som med så meget andet, starter det gode måltid med råvarer af høj kvalitet. Det gælder ikke mindst pølserne, når vi snakker hotdogs.
Jeg er meget kræsen mht til kød og pølsevarer i særdeleshed, så jeg køber stort set alle kødvarer hos min lokale slagter, Rønhaveslagteren i Sønderborg. Her køber jeg ud fra devisen: Hellere lidt, men godt!
Har du en lokal slagter du har tillid til, så støt ham endelig! Til dagens hotdogs har jeg brugt Thüringer pølser, der egner sig godt til grill. De er velkrydrede uden at dominere og så er de lange og slanke og med et godt knæk i skindet.
Har du mod på det – og tiden til det – kan du også prøve at lave dine egne pølser. Jeg har den holdning, at så længe min slagter, kan levere pølser af høj kvalitet, som alle i familien holder af, så behøver jeg ikke bruge tid på at gøre ham kunsten efter.
Tilbehøret…
Tilbehøret er også meget vigtig, når du vil lave en hotdog ud over det sædvanlige. Du behøver ikke få sved på panden ved tanken om alt det du nu skal igang med, for ingen siger, at man skal lave alt fra bunden hver gang.
I dag valgte jeg f.eks. at bage pølsebrødene selv og lave hjemmelavede stegte løg, marinerede sennepsfrø, syltede agurker og rødløg. Som topping brugte vi friske spirer som karse og hvidkløver.
Næste gang vil jeg måske lave en hjemmelavet ketchup, tomatrelish og en krydret mayo.
Lav gerne en større portion af tilbehøret. Opbevares de i beholdere med tætsluttende låg – og på køl – kan de holde sig friske en uge eller to. Du kan også bruge tilbehøret i dine salater eller på dine rugbrødsmadder.
Rigtig god fornøjelse!