Svampet og lækkert madbrød: Foccaccia med ost og bacon
Søger du efter det ultimative madbrød, så behøver du ikke lede længere, for her er det!
Et skønt focaccia med sprød skorpe, store lufthuller og med løg, smeltende ost og sprød bacon. Et perfekt madbrød som du kan bruge både som appetizer, som tilbehør til grill, salater, supper og gryderetter og ikke mindst sandwichbrød.
Foccacia med ost og bacon
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 350 g koldt vand
- Ca 400 g Pizzamel (tipo 0)
- 50 g fuldkorns durum
- 25 g gær
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk flydende honning
- 10 g fint salt
Topping:
- 4-5 skiver bacon
- 2 forårsløg
- 2 store håndfulde revet rød cheddar eller anden ost, der egner sig til pizza
Instruktioner
- Hæld vand i røreskålens kedel og tilføj de to typer med, tørgær og flydende honning. Bland det hele godt sammen.
- Herefter røres olivenolie og salt ind i dejen. Øg maskinens hastighed til max (læg evt en hånd ovenpå, så den ikke hopper rundt) og lad maskinen arbejde indtil dejen slipper skålens kanter og bunden.
- Dæk skålen til og lad den stå et lunt sted 1 time. Du kan også lade dejen langtidshæve i køleskabet.
- Har du langtidshævet dejen, så tag den ud af køleskabet i god tid før bagning. Hæld den forsigtigt over i en bradepande, der er beklædt med bagepapir. Lad dejen hæve et lunt sted 2 timer.
- Steg bacon sprødt, læg det over på et stykke køkkenpapir.
- Riv osten på den grove side af rivejernet.
- Snit forårsløgene fint.
- Dryp godt med olivenolie henover dejen, fordel revet ost, forårsløg og sprød bacon henover og pres med fingrene ned i dejen.
- Varm ovnen op til 250 grader (alm ovn) og bag brødet på den nederste ribbe i 20-25 minutter indtil det er gennembagt og har en smukt gylden farve på overfladen. Tip: Bank brødet under bunden – det skal lyde hult, når det er gennembagt.
- Server brødet lige fra ovnen som appetizer eller som lækkert tilbehør til grill, salater, supper og gryderetter. Brødet er også velegnet som sandwichbrød.
Videoopskrift
Andre opskrifter på foccacia
Hjemme hos os, er vi helt vilde med lækkert brød – og især foccacia brød, der smager skønt uanset om det nydes helt klassisk med rosmarin og flagesalt eller om det pimpes som dagens brød med smeltende varm ost og sprød bacon. Her er links til mine bedste foccacia-opskrifter:
Tips til et ekstra luftigt foccacia-brød:
Stretch and fold – en bageteknik, der gir ekstra lækkert brød. Klik på linket og se min video, hvor jeg viser, hvor nemt det er.
Vil du prøve at lave stretch and fold, laver du ælter du dejen som beskrevet. I stedet for at stille den til hævning 1 time, lader du den blot hæve et lunt sted i 30 minutter. Og så starter du med at folde dejen som beskrevet nedenfor.
Du trækker blot op i dejen og folder den ind over sig selv, drej skålen og gentag.
Herefter dækkes skålen til og hviler 30 minutter et lunt sted inden processen gentages. Dette gøres ialt 3-4 gange.
Herefter sættes dejen på køl i minimum 8 timer.
Jeg ved godt, at i en travl hverdag har vi ofte ikke tid til at give et brød så megen opmærksomhed, men har du tiden til det en dag, så skulle du prøve at lave den meget nemme foldeteknik. Det gir bare et meget mere elastisk dej og kæmpe store bobler i det færdige brød.