jule focaccia

Sødt jule focaccia

Luftigt og lækkert focacciabrød med masser af smag fra grøn pesto og pyntet, så det passer perfekt til julebordet.

I dag blev det et juletræ med salvieblade og små cherrytomater, men det kunne f.eks. også være en sød krans med f.eks. frisk rosmarin og tranebær.

Focaccia juletræ

Vær den første til at vurdere!
Luftigt og lækkert focaccia med juletræ med grøn pesto, friske krydderurter og små cherrytomater
Antal: 1 brød

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

 • 500 gram koldt vand
 • 8 gram tørgær eller 25 gram alm gær
 • Evt 20 gram tørret surdej (kan udelades) (jeg bruger Criscitu fra @Caputo)
 • 1 spsk flydende honning
 • 500 gram Tipo 0 eller anden hvedemel af god kvalitet
 • 15 gram fint salt
 • 20 gram God ekstra jomfru olivenolie (Jeg bruger altid den fra @Rosario)

Pynt:

 • Grøn pesto af god kvalitet
 • Ekstra jomfru olivenolie af god kvalitet
 • Små cherrytomater
 • Frisk salvie eller rosmarin
 • Flagesalt (IKKE groft eller fint salt)

Instruktioner

 • Rør alle ingredienser UNDTAGEN olie og salt grundigt sammen, så der ingen melklumper er tilbage. Jeg bruger min røremaskine.
  Dæk skålen med en plasticbadehætte eller stor pose og lad det hele stå 1 time et lunt sted.
 • Start røremaskinen op igen og rør nu fint salt og olien grundigt ind i dejen. Lad maskinen køre på max hastighed indtil dejen slipper skålens kanter.
 • Dæk skålen til igen og lad den hæve et lunt sted i 45 minutter.
 • Det er nu tid til første omgang stretch and fold (se hvordan i videoklip)
  Dæk igen skålen til og lad den atter stå 45 minutter.
  Vil du ikke lave stretch and fold, sætter du skålen på køl natten over.
 • Det er nu tid til 2. omgang stretch and fold. Det gøres lige som sidste gang og bagefter dækker du igen skålen til og lader den stå 45 minutter.'Herefter laver du 3. og sidste omgang stretch and fold.
 • Herefter lader du dejen hæve en sidste gang – 45 minutter et lunt sted, og så stiller du den på køl natten over.

Dag 2 – bagedag:

 • Tag dejen ud fra køleskabet og hæld den meget forsigtigt over i en bradepande. Har du ikke en slip let, skal den fores med bagepapir.
 • Lad dejen opnå stuetemperatur ved at lade den stå på køkkenbordet en times tid.
 • Varm ovnen op til 230 grader (alm ovn)
 • Rør lidt ekstra olivenolie ind i pestoen og fordel den over dejen. Tryk med fingrene som huller i dejen uden at de rører bunden.
 • Hvis du vil lave juletræet som jeg viste i selve teksten, så er kan du både bruge små cherrytomater eller tranebær.
  Jeg valgte de små cherrytomater og så have jeg stadig friske salvieblade på min salviebusk i plantekassen. Derfor blev de brugt. Du kan også bruge rosmarin, der jo næsten ligner grangrene.
  Husk at oliere de grønne krydderurter ellers blir de helt tørre og brune når de kommer i ovnen.
 • Drys med lidt flagesalt (ikke groft eller fint salt) inden du sætter bradepanden ind i den godt opvarmede ovn.
 • Mit brød fik 30 minutter, men hold lidt øje med dit brød for ovne varmer meget forskelligt.
  Oplever du at dit brød ikke tager farve nok i den sidste del af bagningen, må du skrue lidt op for temperaturen. brødet skal være gyldent på overfladen!
  Oplever du derimod at brødet for tidligt blir mørkt, så kan du enten skrue ned for ovntemperaturen eller lægge et stykke staniol henover juletræet, så det ikke "brænder af".
 • Rigtig god bagning!

Videoopskrift

YouTube video
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Jeg har tidligere delt et andet jule focaccia, som er lavet på en mere traditionel måde. Det var før jeg lærte den fantastiske teknik “Stretch and fold” som bare gir det allerbedste brød. Derfor kommer der nu en slags update på opskriften, men da jeg ved, at mange stadigvæk sværger til den klassiske ælteteknik, så får dagens opskrift sit helt eget opslag. 

Vild med brød…?

Er du også vild med lækkert brød, så vil du helt sikkert blive glad for mine andre opskrifter. Jeg anvender forskellige bageteknikker og man kan sige, at jeg for nogle måneder siden fik den helt store a-ha-oplevelse, da jeg lærte stretch-and-fold-teknikken. Derudover er jeg gået væk fra at bruge almindeligt gær og bruger nu udelukkende tørgær. Jeg blev simpelthen så træt af at min gær altid var blevet for gammel. Det undgår jeg med tørgær og så synes jeg det egner sig bedre, når man gerne vil koldhæve brødet.

Flere har spurgt om jeg så ikke kunne ændre eller lave tilføjelser i mine gamle bageopskrifter. Det er et kæmpe arbejde, så måske jeg vil gøre som i dagens opskrift. Vælge nogle enkelte opskrifter ud, som jeg så laver en update på. Men igen, er du mest til den traditionelle måde at ælte din dej på, så går du bare med den. Den fungerer stadig fint, jeg har bare fundet en måde, hvor det både er lettere for mig OG gir et mere luftigt brød.

Herunder får du nogle direkte links til mine bedste brødopskrifter. Vil du se endnu flere, så kigger du bare under fanen med BRØD.

Juleboller – opskrift med kardemomme, rosiner og sukat

Focaccia med ost, tomater og grøn pesto

Focaccia – det ultimative focaccia med koldhævning

Focaccia med kartoffel, timian og parmesan

Manitobaboller – luftige boller med sprød krumme

Ciabattaboller – luftige med sprød skorpe og skøn smag

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments