Sprød og lækker: Spidskålssalat med fennikel
En måde at sikre sig den daglige dosis grønt, er at gøre det så enkelt og nemt som muligt. For mig er løsningen meal prep, som jeg forleden delte et lille skriv omkring. Her er især de forskellige kåltyper meget velegnede, fordi de bevarer deres sprødhed flere dage.
Spidskålssalat med fennikel
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1 stk friskt spidskål
- 1 stk agurk
- 1 lille pose frosne ærter
- ½ stk blomkål
- 4 stk forårsløg
- Evt ½ stk frisk fennikel
Instruktioner
- Hæld kogende vand over ærterne og dryp dem grundigt af
- Snit spidskålen meget fint evt på et mandolinjern
- Del blomkålen i bitte små buketter eller snit den også fint på mandolinjernet. Husk at blomkålsstokken også kan spises. Den smager bedst, når den snittes eller rives meget fint.
- Snit også fennikel meget fint – også den lille grønne top smager dejligt
- Skær agurken igennem på langs og med en teske fjernes kernerne. På den måde fjerner du væde, der kan gøre din salat blød og kedelig. Så med mindre du skal spise salaten med det samme, er det altid en god ide at fjerne kernerne.
- Snit forårsløgene fint
- Jeg synes det er lettest at blande det hele med rene hænder i en stor skål. Herefter fyldes salaten i frysepose(r), der lukkes godt til og opbevares i køleskabets grøntsagsskuffe indtil de skal bruges.
- Spis salaten som den er eller tilføj ekstra grøntsager som halverede tomater eller avocado, gode proteinkilder enten animalske eller planteproteiner og dejlig knas som nødder eller kerner efter smag og behag.
Den anden løsning er altid at have rigelige mængder sunde grøntsager til salater, nødder kerner osv til knas på toppen – og så have en rigtig god olivenolie til at dryppe over.
Jeg snitter fx et spidskål, fennikel og blomkål meget fint og tilføjer agurk og forårsløg og måske nogle fine ærter. Vender det godt rundt og fylder det i poser, der opbevares på køl.
Når salaten serveres, kan der tilføjes:
- Nødder/kerner/frø
- Frugt/bær
- Friske krydderurter/mikrogrønt
- Avocado
- Proteinkilder – animalske eller planteproteiner
- Dressing: Lidt citronsaft eller som jeg gør – bare lidt frugtig olivenolie
Olivenolie og evt lidt frisk citronsaft, er mine foretrukne dressings. Vil du gerne have lidt mere at vælge imellem, kan du prøve min esdragon dressing eller min honning-dijon dressing. En anden virkelig lækker dressing, er en kold blomkålsbearnaise. Den er også rigtig lækker i en club sandwich eller ovenpå en æggemad.