Store luftige ciabatta boller med dejlig sprød skorpe – nemme at bage og så er de helt uundværlige til alt lige fra morgenbrød og sandwich til madpakker og skovture og som tilbehør til salater, supper og gryderetter.
Ciabatta boller
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 600 gram koldt vand
- 7 gram tørgær (eller 25 gram frisk gær)
- 2 spsk flydende honning (eller tilsvarende sukker)
- 30 gram hvedesur (tørret surdej) (kan udelades men gir dejlig smag til dine boller)
- 500 gram hvedemel af god kvalitet
- 100 gram fuldkorns durum
- 20 gram fint salt
Instruktioner
- Vand, hvedemel, flydende honning, tørgær og hvedesur/tørret surdej blot sammen i røremaskinen. Dæk med pose og lad blandingen stå 30 minutter. Først herefter røres saltet i.
- Sæt maskinen på fuld hastighed og læg en beskyttende hånd oven på den, så den ikke hopper rundt. Lad maskinen arbejde indtil dejen slipper røreskålens kanter og bunden.
- Tip: Vil du gøre det ekstra godt for dejen, laver du nu 3 gange stretch and fold hvor du løfter op i den ene side af dejen og folder den ind over sig selv. Metoden gentages ialt 3 gange med 30 minutters mellemrum og du vil opleve, at for hver gang kommer der flere og flere bobler i dejen og dens struktur ændres.Det er ikke en nødvendighed at lave stretch and fold men vil bidrage til langt flere – og større luftbobler i både ejen og det færdige brød.Se videoen fra et tidligere opslag, hvor jeg viser, hvor nemt det er.Ønsker du ikke at lave stretch and fold, lader du dejen hæve 1-2 timer et lunt sted inden du stiller den på køl til koldhævning 8-12 timer.
- Med stretch and fold:Hæld dejen over i en hæveskål med plads til at dejen kan vokse til mindst dobbelt størrelse. Dæk den til og stil den lunt 30 minutter, hvorefter du laver 1. omgang stretch and fold.
- Dæk skålen til og lad den igen hvile et lunt sted 30 minutter inden du gentager stretch and fold. Dette gøres ialt 3 gange hvorefter dejen dækkes til og stilles på køl 8-12 timer.
Dag to – nu skal vi bage!
- Tag dejen ud af køleskabet og hæld den forsigtigt ud på et meldrysset bord.Pas på du ikke ødelægger de mange fine bobler, der har dannet sig.
- Lad gerne dejen hæve på køkkenbordet 1 times tid, så det opnår stuetemperatur.
- Sæt en bageplade eller pizzasten ind i ovnen og varme den op til 250 grader alm ovnHar du ikke en bageplade eller pizzasten, så lader du bare en af ovnens bradepander varme med op. Det gir stort set samme resultat.
- Riv bagepapir i passen stykker, så de passer så nogenlunde til den størrelse ciabatta boller du vil bage.
- Med en dejskærer, skærer du dejen ud i passende stykker og lægger dem over på bagepapiret med hjælp fra dejskæreren. Jeg synes det er lettere at håndtere dejen på den måde, når den skal ind i den varme ovn.Tip: Jeg bruger en pizzaspade til at sætte dejen ind og tage de færdige boller ud af ovnen.
- Bag bollerne i 10-12 minutter til de er smukt gyldne på overfladen. I min ovn passer det med 10 minutter, men ovne bager meget forskelligt, så hold øje med at de ikke blir for mørke. Derimod er det også vigtigt, at disse boller får lov at få den gyldne overflade, da de ellers vil virke klæge inden i pga den våde dej.
- Rigtig god bagelyst!
Lidt om opskriften
Som du måske har opdaget, er jeg blevet helt vild med at bage. Ikke kager, de interesserer mig ikke så meget, men brød – lækkert brød! Det er jeg helt vild efter og mine erfaringer, vil jeg enormt gerne dele mig dig!
Jeg har overvejet, om jeg skulle skrive mine første opskrifter på f.eks. focaccia og boller om, så de nye erfaringer og metoder kommer med. Det må blive et projekt på et tidspunkt, så i mellemtiden håber jeg, at mine søde læsere vil bære over med, at der er beskrevet lidt forkellige metoder. Men sådan er livet jo – vi udvikler os og lærer nyt hele tiden. Sådan er det også, når man kaster sig ud i at bage.
100% hydrering – hvad er det nu lige?
Ja godt spørgsmål – og bare rolig, det er ganske lige til. Eneste grund til at jeg skriver om det er, at jeg også har lavet en opskrift med mere vand end mel, en såkaldt 110% hydrering.
Når vi taler om 100% hydrering, så betyder det ganske enkelt, at der er lige dele vand og mel i dejen – så ingen hokus pokus her.
Når man laver dej med 100% eller mere vand, så kræver det en røremaskine, for dejen blir ret våd. Til gengæld er den super nem at arbejde med og du slipper for at ælte med hænderne (hvilket jeg f.eks. hader).
Du sætter simpelthen røremaskinen til at gøre det hårde arbejde, stiller dejen på køl 8-12 timer og får til gengæld de mest fantastiske boller med sprød skorpe og store lufthuller – nåhh ja, masser af dejlig smag.
Er det virkelig så nemt?
Ja det er det!
Vil du gøre det ekstra godt for dit bagværk, så laver du 3 x stretch and fold med 30 minutters mellemrum inden du stiller dejen på køl. På den måde løfter du en masse luft ind i dejen – og det gir bare ekstra luftigt brød. Det er en af de nye teknikker, som du vil komme til at elske og det er virkelig nemt. Se blot det lille videoklip her nedenfor, som jeg har lavet til et tidligere indlæg. Men princippet er det samme om du laver dej til boller eller f.eks. focaccia.
For hver gang du laver en stretch and fold, vil du se hvordan dejen får flere og flere luftbobler – så ved du, at der er lækkert og luftigt brød på vej til dig.
Vild med lækkert brød…?
Er du også vild med lækkert brød eller vil du bare gerne lære at bage et lækkert hjemmebagt brød? Så er du landet det helt rigtige sted. Her på Majspassion finder du en lang række opskrifter på både focaccia, brød, boller og også kager i ny og næ.
Herunder får du nogle direkte links, som du måske vil have lyst til at kigge nærmere på:
Ciabatta brød med 110% hydrering
Manitobaboller – luftige boller med sprød skorpe
Hvedestykker – rustikke boller med surdej
Hvidløgsflutes – flutes med hvidløgssmør og persille
Grissini med oliven, soltørrede tomater og rosmarin
Focaccia – luftigt brød med flagesalt og rosmarin
Focaccia – minifocaccia med pynt
Focaccia med ost, karamelliserede løg og kartofler
Focaccia med ost, tomater og grøn pesto
Og mange flere, når du under OPSKRIFTER kigger ind under fanen med BRØD.