Evt. 30ghvedesur (tørret surdej)(kan udelades men gir dejlig smag til dine boller)
500ghvedemel af god kvalitet
100gfuldkorns durum
20gfint salt
Kokkens noter
Majs tips til opskriften:Vil du gøre det ekstra godt for dejen, laver du 3 gange stretch and fold (foldeteknikken) inden du stiller dejen til hævning.Hæld dejen over i en hæveskål med plads til at dejen kan vokse til mindst dobbelt størrelse. Dæk den til og stil den lunt 30 minutter, hvorefter du laver 1. omgang stretch and fold.Du laver foldeteknikken ved at løfte op i den ene side af dejen og folde den ind over sig selv. Metoden gentages ialt 3 gange med 30 minutters mellemrum og du vil opleve, at for hver gang kommer der flere og flere bobler i dejen og dens struktur ændres.Herefter dækkes skålen til, lad den hæve endnu en time og stil den til hævning i køleskabet 8-12 timer.Se videoen her, hvor jeg viser nem teknikken er.
Tilberedning
Vand, hvedemel, flydende honning, tørgær og hvedesur røres kort sammen i røremaskine med k-spade, indtil der ikke er melklumper tilbage. Dæk med pose og lad blandingen stå 30 minutter. Først herefter røres saltet i.
600 g koldt vand, 9 g tørgær, 2 spsk flydende honning, Evt. 30 g hvedesur (tørret surdej), 500 g hvedemel af god kvalitet, 100 g fuldkorns durum, 20 g fint salt
Det kan være fristende at tilsætte ekstra mel, men dejen til ciabattaboller skal være våd!
Start røremaskinen på fuld hastighed. Læg gerne en hånd oven på den, så den ikke hopper rundt. Lad maskinen arbejde indtil dejen slipper røreskålens kanter og bunden.
Hvis du vil have en ekstra elastisk og luftig dej, kan du lave foldeteknikken - se beskrivelsen under mine noter.
Dæk skålen til og lad dejen hæve et lunt sted i 2 timer før den stilles til koldhævning i minimum 8 timer.
Dag to - nu skal vi bage!
Tag dejen ud af køleskabet og hæld den forsigtigt ud på et meldrysset bord.
Lad gerne dejen hæve på køkkenbordet 1 times tid, så den opnår stuetemperatur.
Imens varmes ovnen op til 250 ℃ alm over- og undervarme sammen med en bagesten, bagestål eller blot en af ovnens plader.
Riv bagepapir i passen stykker, så de passer så nogenlunde til den størrelse ciabatta boller du vil bage.
Med en dejskærer, skærer du dejen ud i passende stykker og lægger dem over på bagepapiret med hjælp fra dejskæreren. Jeg synes det er lettere at håndtere den våde dej på den måde, når den skal ind i den varme ovn.Tip: Jeg bruger en pizzaspade til at sætte dejen ind og tage de færdige boller ud af ovnen.
Bag bollerne i 10-12 minutter til de er smukt gyldne på overfladen. I min ovn passer det med 10 minutter, men ovne bager meget forskelligt, så hold øje med at de ikke blir for mørke. Derimod er det også vigtigt, at disse boller får lov at få den gyldne overflade, da de ellers vil virke klæge inden i pga den våde dej.